Η εγγραφή
Σε προσωπικό γιατρό θα εγγραφούν όσοι πολίτες είναι από 16 ετών και πάνω. Ο προσωπικός ιατρός αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα Υγείας, λειτουργώντας ως «πύλη εισόδου» για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και στις υπηρεσίες Υγείας. Από την υποχρέωση εγγραφής σε προσωπικό ιατρό εξαιρούνται τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, συγκεκριμένες περιπτώσεις μη ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ πολιτών, όπως είναι οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ.
Οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσω πλατφόρμας, στην οποία ο κάθε πολίτης θα εισέρχεται με κωδικούς Taxisnet. Εκεί, θα εμφανίζεται λίστα όλων των εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα προσωπικών ιατρών. Οι προσωπικοί ιατροί που έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους εμφανίζονται με την ένδειξη «μη διαθέσιμος». Ο πολίτης επιλέγει προσωπικό ιατρό και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν.
Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή/και e-mail για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στον συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό
Φάκελο Υγείας του.
Η πλατφόρμα και τα αναλυτικά βήματα εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Ο δεύτερος τρόπος είναι εγγραφή αυτοπροσώπως από τον πολίτη στη δομή ή στον προσωπικό ιατρό. Ο πολίτης προσέρχεται αυτοπροσώπως στη δημόσια μονάδα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ, στην έδρα της Τοπικής Ομάδας Υγείας ή στο ιατρείο του συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικού ιατρού, φέροντας μαζί του, προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο. Ο υπάλληλος πραγματοποιεί τη σχετική διαδικασία και μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή και e-mail.
Επιπλέον, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι πολίτες μπορούν να εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό και μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, ακριβώς δηλαδή ό,τι γίνεται και με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό του ΕΣΥ στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως άγονες δύνανται να εγγράφονται για την υπηρεσία του προσωπικού ιατρού στην υγειονομική μονάδα της περιοχής κατοικίας τους.
Οι παραπομπές
Καθορίζονται δύο κατηγορίες παραπομπών:
- η απλή παραπομπή, με ισχύ 30 ημερολογιακών ημερών, για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό ιατρό,
- η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.
Η διαδικασία της παραπομπής στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, στις δημόσιες δομές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας, γίνεται ηλεκτρονικά ως εξής:
Ο ιατρός θα μπορεί να παραπέμπει τον πολίτη, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των παραπομπών της ΗΔΙΚΑ, στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, στις δημόσιες δομές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας. Η λειτουργική διασύνδεση των συστημάτων και των διαδικασιών ανάμεσα στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα τεθεί προς λειτουργία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.
Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή. Τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται στις δημόσιες δομές Υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία διαλογής ασθενών και το βαθμό οργάνωσης των δομών αυτών.
Προσωπικός γιατρός: Η επιλογή και η αλλαγή, αν χρειαστεί
Προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι: α) ιατρός κλάδου ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α’ 38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
Σε πρώτη φάση στο σύστημα εντάσσονται παθολόγοι και γενικοί γιατροί. Προς αυτούς άλλωστε απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον ΕΟΠΥΥ ώστε όσοι ιδιώτες επιθυμούν να συμβληθούν με αυτόν. Σε δεύτερη φάση το υπουργείο Υγείας έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή του να συμμετέχουν και ειδικοί γιατροί προς διευκόλυνση των χρονίως πασχόντων.
Και ιδιώτες
Για επιλογή γιατρού έχει δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» όπου εγγράφονται όσοι επιθυμούν. Δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός για την επιλογή γιατρού. Μπορεί κάποιος πολίτης, δηλαδή, να επιλέξει από όποια περιοχή επιθυμεί. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχουν ενταχθεί όσοι γιατροί υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας (περίπου 2.500). Επίσης, εγγράφονται και ιδιώτες γιατροί. Ο κ. Πλεύρης έχει επισημάνει σε συνεντεύξεις του ότι το σύστημα στην πλήρη ανάπτυξή του χρειάζεται γύρω στους 5.500 γιατρούς (για το 100% του πληθυσμού). Οι διαδικασίες, πάντως, ένταξης των γιατρών και εγγραφής των πολιτών θα προχωρούν παράλληλα.
Εάν ο παθολόγος που επιλέξει κάποιος δεν μπει στο σύστημα, ο πολίτης πρέπει να εγγραφεί σε άλλον γιατρό που να είναι ενταγμένος στο σύστημα ώστε να μην έχει τις «ποινές» μη εγγραφής του όταν αυτές ξεκινήσουν. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλον προσωπικό ιατρό μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους, ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής.
Προσωπικός γιατρός: Ποινές για όσους δεν μπουν στο σύστημα
Το υπουργείο Υγείας έχει ορίσει ένα πλαίσιο αντικινήτρων για όσους επιλέξουν να μην εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό με αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις που ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου και «ζορίζει» ακόμη περισσότερο από τις αρχές του νέου έτους.
- Από την 01η-10-2022, ορίζεται πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των μη εγγεγραμμένων σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.
Αυτό σημαίνει πως, για τη συνήθη συμμετοχή 25% των πολιτών σε συνταγές για φάρμακα, η μη εγγραφή στον προσωπικό γιατρό σημαίνει ότι… εκτοξεύεται στο 35%, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συμμετοχής αντίστοιχα αυξάνεται κατά 10% (το 0% γίνεται 10%, το 10% γίνεται 20%).
- Από την 01η-10-2022, ορίζεται πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές για τους μη εγγεγραμμένους σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.
- Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 τα παραπάνω ποσοστά αυξάνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον της αυξημένης συμμετοχής και ανέρχονται στο 20%, αποτελώντας ένα ισχυρό αντικίνητρο.
Την ίδια στιγμή, καθορίζεται σύστημα κινήτρων/αντικινήτρων για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών από τον προσωπικό γιατρό.
- Από την 01η-09-2023 δίνεται προτεραιότητα στους τηρούντες τη διαδικασία των παραπομπών πολίτες, κατά την παραπομπή τους στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας.
- Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό, θα έχει όλες τις παραπάνω συνέπειες στην αύξηση της συμμετοχής του σε φάρμακα και εξετάσεις. Επίσης, από 01ης-09-2023, εάν δεν τηρείται το σύστημα παραπομπών, θα εξυπηρετούνται από τις μονάδες Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μόνο τα έκτακτα περιστατικά.
Ειδήσεις σήμερα
Fuel Pass: 9 μυστικά για την επιδότηση καυσίμων [πίνακας]
Power Pass: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση
Ερχεται το «Τουρισμός για όλους»: Ποιους αφορά, πώς θα κάνετε αίτηση
«Turkaegean»: Η παρέμβαση Μητσοτάκη, η συγγνώμη Γεωργιάδη και η πολιτική κόντρα