ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Κανένα ασυνόδευτο παιδί σε κρατητήριο – Κλείνει ένα μαύρο κεφάλαιο… είκοσι χρόνων

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Θύματα βιασμού, παιδιά θύματα κυκλωμάτων τράφικινγκ, προσφυγόπουλα που επέζησαν από μάχες και συρράξεις, στοιβαγμένα σε κελιά κρατητηρίων.

Αυτή ήταν μία από τις πιο μελανές κηλίδες της διαχείρισης του προσφυγικού στη χώρα μας, όχι λόγω κάποιου νομικού κωλύματος, αλλά από επιλογή ώστε τα παιδιά να παραμένουν σε «προστατευμένες» περιοχές και να μην είναι μόνα τους μέσα στις δομές λόγω έλλειψης χώρων σε αυτές… Και πλέον έλαβε τέλος.

Οπως ανακοίνωσαν από κοινού η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τερματίζει τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα, πρακτική η οποία εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια και για την οποία η χώρα μας έχει δεχτεί σκληρή κριτική και έχει κατ’ επανάληψη ελεγχθεί από θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στις 31/3/2020 υπήρχαν σε προστατευτική φύλαξη 331 ασυνόδευτα ανήλικα, σε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων τα μετέφερε συστηματικά από τα κρατητήρια, σε δομές φιλοξενίας. Το διάστημα από τις 4 μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου μεταφέρθηκε το σύνολο των 170 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονταν στα κρατητήρια της χώρας υπό προστατευτική φύλαξη, σε δομές μακροχρόνιας και προσωρινής φιλοξενίας.

Αμεσα θα κατατεθούν στη Βουλή μαζί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διατάξεις που θα απαγορεύουν την παραμονή των παιδιών στα κρατητήρια, αλλά και θα εισάγουν τον μηχανισμό εντοπισμού & παραπομπής που έχει αναπτύξει η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και έγκαιρη προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Αύξηση θέσεων

Για να μπορέσει, βέβαια, να ολοκληρωθεί ο νέος μηχανισμός, «κλειδί» είναι η αύξηση στις θέσεις στις ειδικές δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, αλλά και το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προς την Ευρώπη, το οποίο «απελευθέρωσε» θέσεις από τις υπάρχουσες δομές.

«Από το 2001 η χώρα μας έχει ελεγχθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβίαση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς αδυνατούσαμε να στεγάσουμε αυτά τα παιδιά, με αποτέλεσμα να τα κρατάμε στα τμήματα. Η ελληνική κυβέρνηση βάζει τέλος σε αυτή την πρακτική σε νομοθετικό και επιχειρησιακό επίπεδο, διασφαλίζοντας το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων ανηλίκων», δήλωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ο νέος μηχανισμός θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδο εφαρμογής, με την ΕΛ.ΑΣ. να παραμένει σε εκείνο το διάστημα να έχει ενεργό ρόλο. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή τη μεταβατική φάση -όπως αναφέρει το υπουργείο- ο αποτελεσματικός συντονισμός που έχει επιτευχθεί μεταξύ των αρμόδιων αρχών (Ελληνική Αστυνομία, εισαγγελικές αρχές) και την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων επιτρέπει τη μεταφορά των ανηλίκων σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέγιστο 4-5 ημέρες) ώστε να παραμένουν ουσιαστικά στα τμήματα μόνο για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι «καταργούμε το απαράδεκτο μέτρο της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα διάφορα αστυνομικά τμήματα της χώρας. Τερματίζουμε μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, και μας έχει καταστήσει στόχο σκληρής κριτικής από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μετά τη μεταφορά όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα καταθέσει διάταξη άμεσα στη Βουλή για να δοθεί και επισήμως τέλος σε αυτή την πρακτική. Στο εξής, ο μηχανισμός εντοπισμού & παραπομπής που έχει αναπτύξει η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και έγκαιρη προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων».

Η ΕΞΕΛΙΞΗ

331 παιδιά σε κρατητήρια έως τις 31.3.2020

170 παιδιά σε κρατητήρια έως τις 4.11.2020

Κανένα παιδί σε κρατητήρια έως τις 14.11.2020

4.253 είναι ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων στην Ελλάδα. Εκ των οποίων: 2.724 σε μακροχρόνια ή προσωρινή φιλοξενία, 148 σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 166 σε προστατευτική φύλαξη, 187 σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και 1,028 σε ατυπες/επισφαλείς συνθήκες στέγασης.

Οι βασικές χώρες προέλευσης σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου του  Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου είναι Αφγανιστάν(39%) ,Πακιστάν(22%) και Συρία(12%)

1.133 παιδιά έχουν φύγει για χώρες της Ε.Ε. Αναλυτικότερα, 362 ασυνόδευτα ανήλικα και 771 ευάλωτα (προβλήματα υγείας κ.ά.)

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μυτιλήνη: Έκλεισε το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Tinad

Μηταράκης προς Τούρκο ΥΠΕΣ: Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ανδρέας Ντίνης

Γιατί υπάρχει ακόμα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Kon

Συνάντηση Μηταράκη – Γιόχανσον: Να τεθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο η μεταναστευτική πολιτική

Tinad

Ίλβα Γιόχανσον: Υπάρχει έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό – Η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί

Δημήτρης Ντόγκας

«Ασπίδα» για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα η Ειδική Γραμματεία Προστασίας – Τι συνέβη τον ένα χρόνο λειτουργίας της

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Μηταράκης: Θα εμβολιαστούν κανονικά όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

Evanthia Karra

Μηταράκης: Δημιουργία κλειστής δομής προσφύγων στη Χίο

Μιχάλης Μάρδας

Συνάντηση Μηταράκη-Μπακογιάννη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Μιχάλης Μάρδας