Από εδώ και πέρα, υπό την καθοδήγηση του ανακριτή, οι έρευνες αναμένεται να στραφούν στις συνθήκες του αιφνίδιου θανάτου των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας, της Μαλένας και της Ιριδας. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, με τη συνδρομή ιατρών, ιατροδικαστών, τεχνικών συμβούλων, γενετιστών, θα επιχειρήσουν να διαπιστώσουν αν τα δύο παιδιά έχασαν επίσης τη ζωή τους από την ίδια ουσία ή αν υπήρχε διαφορετικός μηχανισμός θανάτου.
Επιφυλάξεις
Τα πλακίδια αίματος των δύο παιδιών και ιστοί των οργάνων τους έχουν κρατηθεί και αναμένονται λεπτομερέστερες τοξικολογικές εξετάσεις, παρόμοιες με αυτές της Τζωρτζίνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευρήματα κεταμίνης, κάτι που θα σημαίνει ότι δολοφονήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, ίσως και από το ίδιο πρόσωπο. Οι επιστήμονες επιφυλάσσονται αν θα μπορέσει να ανιχνευθεί η συγκεκριμένη ουσία, καθώς ο μεταβολισμός της από τον ανθρώπινο οργανισμό γίνεται το πολύ σε 1,5 ώρα. Εξαφανίζονται δηλαδή τα ίχνη της μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος. Υπενθυμίζεται ότι στην 3,5 ετών Μαλένα είχε διαπιστωθεί μακροσκοπικά μετά το θάνατό της τραύμα στη μύτη, ενώ στην 6 μηνών Ιριδα τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο.
Οσον αφορά την Τζωρτζίνα, αστυνομικοί και επιστήμονες δεν αποκλείουν να είχε δώσει και άλλες φορές στο άτυχο κορίτσι κεταμίνη. Τουλάχιστον 9 ήταν τα επεισόδια του παιδιού με σπασμούς και μυδρίαση που είχε εμφανίσει σε τρία νοσοκομεία, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις ανεπιθύμητες παρενέργειες χορήγησης της συγκεκριμένης ουσίας. Ενδέχεται μάλιστα κάθε φορά να ανέβαζε τη δοσολογία προκειμένου να έχει το θανατηφόρο αποτέλεσμα που επιδίωκε. Ουσιαστικά το παιδί το σκότωσε δύο φορές, μία στην Πάτρα τον Απρίλιο του 2021 όταν το επανέφεραν οι γιατροί μετά από 55 λεπτά ΚΑΡΠΑ, με αποτέλεσμα την εγκεφαλίτιδα και τετραπληγία, και μία φορά στο Παίδων, όπου τελικά κατέληξε.
Διαβιβαστικό
Στο διαβιβαστικό της δικογραφίας που σχηματίσθηκε σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου περιγράφονται περιληπτικά τα ενοχοποιητικά στοιχεία. «Από το σύνολο του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού προκύπτει ότι ο θάνατος της Δασκαλάκη Γεωργίας επήλθε συνεπεία χορήγησης θανατηφόρου ποσότητας κεταμίνης, μέσα σε 20 λεπτά το πολύ, και κατά το χρονικό αυτό διάστημα μαζί με τη Γεωργία ήταν μόνο η μητέρα της Πισπιρίγκου Σωτηρία. Η τελευταία φορά που κάποιος από τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό επισκέφτηκε το θάλαμο της ανήλικης ήταν περίπου μία ώρα πριν την εκδήλωση του επεισοδίου που οδήγησε στο θάνατο του παιδιού. Από την εξέταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και από τον ιατρικό φάκελο του θύματος προκύπτει ότι δεν χορηγήθηκε σε καμία ποσότητα κεταμίνη».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, το διαβιβαστικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα σχετικά με το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Αναφέρεται επίσης: «Από την Υπηρεσία μας, ζητήθηκαν οι ιατρικοί φάκελοι από όλα τα νοσοκομεία όπου είχε νοσηλευτεί (Καραμανδάνειο, ΠΓΝ Πατρών, Ωνάσειο, Γ.Ν. Παίδων Αθηνών) και εξετάστηκε όλο το ιατρικό προσωπικό του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού”, που παρακολουθούσε την πορεία της υγείας της. Εξετάστηκε και ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροτομή στη Δασκαλάκη Γεωργία, από του οποίου την κατάθεση προέκυψε ότι ο θάνατός της επήλθε συνεπεία “θανατηφόρου δηλητηρίασης” από φαρμακευτική ουσία».
Συγκεκριμένα, από τις τοξικολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν μεταθανάτια στο αίμα της, διαπιστώθηκε η ύπαρξη «κεταμίνης», σε ποσότητα η οποία είναι τοξική-θανατηφόρα. Αναφορικά με τον ακριβή χρόνο έλευσης του θανάτου, αυτός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την οδό χορήγησης. Το χρονικό εύρος ποικίλλει από ελάχιστα δευτερόλεπτα έως 20 λεπτά. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν στο θάλαμο της Γεωργίας τα τελευταία 20 λεπτά της ζωής της, προτού εμφανιστούν οι παρενέργειες του φαρμάκου, ήταν η μητέρα της.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι διάλογοι με τους αστυνομικούς – Τι είπε για την κεταμίνη
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ικανή να σκοτώσει ελέφαντα η ποσότητα κεταμίνης που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το σχέδιο ισοπέδωσης πόλεων από τον Πούτιν
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Αλλαγές στο Ε1 – Πώς θα ολοκληρώσετε τη διαδικασία γρήγορα και σωστά