Χθες, ο διευθύνων της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.
Από τους εκτεταμένους ελέγχους έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 18 κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας με κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα, με αποτέλεσμα να θανατωθούν και να ταφούν περισσότερα από 3.000 ζώα. «Η έρευνα των Αρχών και η δυνατότητα της ιχνηλασιμότητας θα δείξει τους υπαίτιους. Θα βρεθεί ποιο ήταν το φορτηγό που έφερε την παρτίδα με τα άρρωστα ζώα. Είναι ζήτημα ημερών», είπε με αποφασιστικό τόνο ο κ. Μπαλούκας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα μολυσμένα ζώα ενδεχομένως να μεταφέρθηκαν παράνομα από την Τουρκία, αν και ο εντοπισμός κρουσμάτων πανώλης σε αιγοπρόβατα της Ρουμανίας άλλαξε τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να εισήχθησαν μολυσμένα ζώα από τη συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.
Επίσης, ο κ. Μπαλούκας ζήτησε από την κυβέρνηση να «ανοίξει τα χαρτιά της» σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις. «Δεν έχουμε ακόμη εικόνα για το ύψος των ενισχύσεων. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Διότι, άλλο πράγμα να σου καταστρέψει το χαλάζι μία σοδειά και άλλο να αναγκαστείς να θανατώσεις όλο το κοπάδι σου, το οποίο αποτελούσε επένδυση για το μέλλον», τόνισε.
Κίνηση τώρα: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισό - Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Στο μεταξύ, στην περιοχή βρίσκεται από χθες και κλιμάκιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Ζωονόσων της Ε.Ε. (EUVet), συνοδευόμενο από υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οπως είναι φυσικό, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας είναι αναστατωμένοι και αναμένουν με ενδιαφέρον την αυριανή ενημερωτική εκδήλωση της Ομοσπονδίας με τίτλο «Πανώλη μηρυκαστικών: εξελίξεις και σχέδια βιοασφάλειας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Ωδείου Ελασσόνας, με τη συμμετοχή του διδάκτορα Ζωικής Παραγωγής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Δρ. Ιωάννη Καϊμακάμη και του διδάκτορα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και διευθυντή του Αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Δρ. Θεόδωρου Καλλίτση.
Μιλώντας στον «Ε.Τ.» και αναφερόμενος στον επιδημιολογικό χάρτη του Παγκόσμιου Συστήματος Πληροφοριών για την Υγεία των Ζώων, ο Δρ. Καϊμακάμης τόνισε ότι παρατηρούνται υψηλά ποσοστά κρουσμάτων στην Αλγερία (483) και την Κίνα (212), ενώ άλλες περιοχές όπως η Αίγυπτος (36), το Σουδάν (25), και η Μογγολία (16) παρουσιάζουν χαμηλότερο αριθμό περιστατικών. «Το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να καταθέσει και να υλοποιήσει άμεσα ένα σχέδιο που θα ενδυναμώνει την πολιτική για τις ζωονόσους και θα προβλέπει σχέδια στρατηγικής και διπλωματίας ειδικά για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας διότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι συζητάμε για τη φέτα ΠΟΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το πόσο καταστροφική μπορεί να καταστεί η πανώλη για την ελληνική κτηνοτροφία, απάντησε ότι η άμεση ζημία αφορά τη θανάτωση των κοπαδιών των κτηνοτρόφων. «Οπότε, σε πρώτη φάση συζητάμε σαφώς για τη μείωση της περιουσίας του ζημιωθέντος κτηνοτρόφου. Παρά ταύτα, τέτοια φαινόμενα περιλαμβάνουν και στοιχεία αποθετικής ζημίας, τα οποία σαφώς σχετίζονται με διαφυγόντα κέρδη και μάλιστα αφορούν το σύνολο της αλυσίδας παραγωγής και αξίας του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος», είπε.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Καλλίτσης ξεκαθάρισε ότι «οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας θα πρέπει να κρατήσουν τα ζώα τους εντός των σταβλικών τους εγκαταστάσεων και να απολυμαίνουν τα αγροτοκτηνοτροφικά τους οχήματα τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό τους από αυτές».
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουν:
- Την άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια.
- Το δανεισμό ζώων, μηχανημάτων και οχημάτων μεταφοράς.
- Το δανεισμό από άλλες εκτροφές.
- Τις παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.