Το μεγαλεπήβολο έργο της Εκκλησίας -το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της και η διάρκεια υλοποίησής του είναι περίπου τέσσερα χρόνια- παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας κλιμάκιο της Εκκλησίας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), π. Νικόδημο Φαρμάκη, προκειμένου να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις μετά και τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει οι δήμοι.
«Πρώτιστος στόχος δεν είναι το οικονομικό ζήτημα, αλλά η αξιοποίηση του έργου προς όφελος του λαού», τόνισε ο π. Νικόδημος, προσθέτοντας ότι το 85% από το συνολικό εμβαδόν των 3.000 στρεμμάτων του εκκλησιαστικού ακινήτου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί θα καλύπτεται από πράσινο.
Στο σχέδιο περιλαμβάνονται δάσωση γυμνών τμημάτων του κτήματος, πύκνωση και ενίσχυση του πρασίνου «όπου υπάρχει σήμερα σε κατάσταση μαρασμού» και προσφορά στο λαό ενός τεράστιου περιβαλλοντικού πάρκου 700.000 τ.μ., στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό, χωρίς κόστος για τους ΟΤΑ, αλλά με δαπάνες συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης του επενδυτή.
Η επένδυση αφορά στη δημιουργία Κέντρου Logistics υπογείως του κτήματος, ώστε υπέργεια να καλύπτεται από πράσινο. Η κτιριακή ανάπτυξη καθ’ ύψος αποτελεί μια πρόταση που στοχεύει στη διατήρηση του πρασίνου στη μεγαλύτερη έκταση του κτήματος.
«Το αποτύπωμα του έργου έχει ως επίκεντρο τη δημιουργία του μεγάλου πάρκου, το οποίο θα αγκαλιάζει όλη την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κέντρου, το οποίο στην ουσία είναι η μεγάλη ανάγκη που πρόεκυψε από την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί τώρα στο λιμάνι του Πειραιά. Ακολουθώντας τις ανάγκες εκτόνωσης των χρήσεων προς μια κατεύθυνση η οποία είναι κοντινότερη προς το λιμάνι, που είναι η έκταση της Εκκλησίας, μπορέσαμε και αναπτύξαμε ένα πολύ σύγχρονο Κέντρο Logistics. Δεν θα έχει καμία σχέση με την ασύδοτη διαχείριση των κοντέινερ που γίνεται κάθε μέρα στο λιμάνι του Πειραιά».
Η Εκκλησία σχεδιάζει τη δημιουργία υπόγειας κατασκευής ενός 11ώροφου κτιρίου κοντέινερ, το οποίο θα λειτουργεί με «ρομποτικό τρόπο, δηλαδή δεν θα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη επίσκεψη σε φορτηγά, σε τρένα και διαχείριση μεγάλου όγκου οχημάτων».
Παράλληλα, προτείνει την κατασκευή γραφείων διαχείρισης όλων των εταιριών -«δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας»-, τριών κτιρίων «με κοινωνικό πρόσημο», ξενοδοχείο, κατοικίες, νοσοκομείο, που «θα φιλοξενήσουν τις ανάγκες των πολιτών», καθώς και εμπορικά καταστήματα.
Μάλιστα, γνωστοποιήθηκε ότι στις προτάσεις της είναι και η ανέγερση μουσουλμανικού και εβραϊκού κοιμητηρίου (επιθυμία του μακαριστού Χριστόδουλου). «Υπάρχουν πολλοί επενδυτές. Είναι συγκλονιστικές οι εξελίξεις όσον αφορά στην ανάγκη της αγοράς να μπορέσει να εκτονωθεί στη συγκεκριμένη περιοχή», επεσήμανε εκπρόσωπος της Εκκλησίας. Πρόσθεσε, δε, ότι ενεργειακά το κέντρο θα είναι αυτόνομο, στα κτίρια και στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν ηλεκτρικά πάνελ και συλλέκτες, ενώ θα εκτελεστούν έργα οδοποιίας που θα ξεπερνούν τα 35 με 40 χλμ. δρόμου.
«Ο επενδυτής θα προκύψει από δημόσιο διαγωνισμό που ανέλαβε να φέρει εις πέρας ένας κρατικός φορέας και όχι η ίδια η Εκκλησία ή άλλος ιδιώτης, και ο κρατικός αυτός φορέας, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ, είναι ο πλέον έμπειρος στην ωρίμανση έργων στην Ελλάδα και συμβάλλεται με την Εκκλησία της Ελλάδας ως τεχνικός σύμβουλος και όχι ως φορέας υλοποίησης ιδιωτικοποίησης», διευκρινίστηκε από την Εκκλησία.
Ενώ για μια ακόμη φορά τονίστηκε ότι η Εκκλησία ως ιδιοκτήτρια δεν έχει σκοπό να μεταβιβάσει την κυριότητα του ακινήτου σε τρίτο, αλλά μόνον το δικαίωμα επιφανείας για 99 έτη.
«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κτήμα να επανέλθει υπό τη διαχείρισή της μετά την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου επένδυσης και ανάπτυξης με μακρόχρονα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τη διατήρηση της δυνατότητας για νέους κύκλους αειφόρου ανάπτυξης στις μέλλουσες γενεές».
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι θα πάρουν προκαταβολή
Σεπόλια: Πληροφορίες ότι δύο αστυνομικοί εμπλέκονται στην υπόθεση – Τι είπε ο Λύτρας
«Πολιτικός σεισμός» στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία