[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Οπως έγινε γνωστό και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η απογραφή και ιεραρχική αποτίμηση των υφιστάμενων κτιρίων γίνεται σε τρεις διαδοχικές φάσεις:
α. Ταχύς Οπτικός ή Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος
β. Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος
γ. Τριτοβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος
«Ο ΟΑΣΠ έχει ήδη αναπτύξει και προτυποποιήσει τη μέθοδο και το αντίστοιχο δελτίο του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, με βάση την οποία αρκετοί φορείς του Δημοσίου έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό την κατ’ αρχήν ιεράρχηση του κτιριακού δυναμικού ευθύνης τους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός.
Οπως τονίζει, ο Ταχύς Οπτικός Ελεγχος αποτελεί μία απλοποιημένη μεθοδολογία που εφαρμόζεται σε μεγάλα σύνολα κτιρίων και ως εκ τούτου είναι από τη φύση του περιορισμένης αξιοπιστίας.
Πεδίο εφαρμογής του Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου αποτελούν τα κτίρια που από τον μακροσκοπικό Πρωτοβάθμιο Ελεγχο έλαβαν βαθμολογία κάτω ενός προβλεπόμενου ορίου.
«Ο έλεγχος αυτός υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες και προϋποθέτει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους του κτιρίου, τη σύνταξη σχεδίων αποτύπωσης γεωμετρίας και παθολογίας, οπτική αξιολόγηση και ορισμένους επιτόπου ελέγχους των δομικών υλικών καθώς και στοιχειώδεις υπολογισμούς για την ποσοτική αποτίμηση χαρακτηριστικών δεικτών, χωρίς προσομοίωση του φέροντα οργανισμού», αναφέρει.
Επισημαίνεται παράλληλα ότι ο «Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Ελεγχος είναι λεπτομερέστερος του Πρωτοβαθμίου Ελέγχου (Ταχέως Οπτικού), αλλά ταχύτερος από τον Τριτοβάθμιο Ελεγχο, ο οποίος απαιτεί πλήρη μελέτη αποτίμησης της σεισμικής ικανότητας του κτιρίου σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της σεισμικής μηχανικής και των τελευταίων εξελίξεων σε κανονιστικά εγχειρίδια».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr