Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, στο νοσοκομείο “Αττικόν” χθες το πρωί μετά από εφημερία το προηγούμενο βράδυ αναπτύχθηκαν 60 επικουρικές κλίνες (ράντζα). Προσήλθαν 1102 ασθενείς στην εφημερία και έγιναν 210 εισαγωγές. “Απίστευτη ταλαιπωρία για εξέταση στα επείγοντα πάνω από επτά ώρες”, σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, προσθέτοντας ότι ο όγκος ασθενών στα επείγοντα του Αττικού δείχνει την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, το νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” χθες, δεύτερη ημέρα μετά την εφημερία και είχε ακόμη 20 ράντζα, ενώ την ημέρα ακριβώς μετά την εφημερία ανέπτυξε κοντά στα 50 ράντζα.
“Εκλεισαν νοσοκομεία και κλινικές. Συνεχίζουν να κλείνουν κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα μικρότερα νοσοκομεία της Αττικής αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών λόγω ελλείψεων”, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: “Δε φτάνουν οι 3,5 νοσοκομειακές κλίνες που διαθέτουμε για κάθε 100.000 κατοίκους. Στην Ευρώπη έχουν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους”.
Φωτιά τώρα σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι
Σημειώνεται ότι τα ράντζα ήταν δεδομένα σε κάθε εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής. Μάλιστα, το Αττικό νοσοκομείο είχε κατά μέσο όρο 100-120 επικουρικές κλίνες. Η κατάσταση άλλαξε μετά τη συνεργασία με μικρότερα νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές που επικουρούν στις εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων “Ευαγγελισμός”, “Αττικόν”, “Γ. Γεννηματάς”, “Λαϊκό”. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ερωτηθείς προχθές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον “Αθήνα 9,84”, σημείωσε ότι “δεν υπάρχουν πλέον στον Ευαγγελισμό”, ενώ τόνισε πως “μόνο το Αττικό λειτουργεί με 25 ράντζα και μέχρι τέλους του έτους θα αποκτήσει επιπλέον 52 στελεχωμένες κλίνες”.
Η αναμονή για τακτικό χειρουργείο είναι ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Ο κ. Γιαννάκος δίνοντας το παράδειγμα του Αττικού, επισημαίνει ότι λειτουργούν μόνο οι επτά από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών. “Από το 2016 είναι εγγεγραμένοι ασθενείς στη λίστα χειρουργείων που κανείς δεν τους έχει ρωτήσει αν συνεχίζουν να περιμένουν. Νοσηλευομενοι ασθενείς έκτακτα περιστατικά μπορεί να περιμένουν ένα μήνα να χειρουργηθούν. Μένουν νηστικοί, κάνουν την προετοιμασία για χειρουργείο, αναβάλλεται το χειρουργείο λόγω μη διαθέσιμης χειρουργικής αίθουσας και πάλι από την αρχή.
Καρκινοπαθείς περιμένουν εξι μήνες να χειρουργηθούν. Ασθενείς με τακτικό χειρουργείο περιμένουν τρία χρόνια να χειρουργηθούν”, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.