Τα 105 δείγματα DNA που έχουν ληφθεί από τους συλληφθέντες θα τεθούν σε αντιπαραβολή με το γενετικό υλικό από τα συνολικά 65 πειστήρια που εντόπισαν οι Αρχές στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης και στην κατοχή των χούλιγκαν. Σειρά προτεραιότητας θα πάρουν οι 5 βασικοί ύποπτοι από την Κροατία, την Ελλάδα και την Αλβανία και 8 ακόμα Κροάτες που έχουν ποινικό παρελθόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα δείγματα που έχει στείλει ο ιατροδικαστής στα εγκληματολογικά εργαστήρια δεν έχει ακόμα εξαχθεί αξιοποιήσιμος γενετικός τύπος, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι αρκετά ευρήματα αλλοιώθηκαν όταν διαφορετικά άτομα προσπαθούσαν να προσφέρουν βοήθεια στον 29χρονο την ώρα που αιμορραγούσε. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία της αποστολής των ευρημάτων στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει καθυστερήσει, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το φονικό όπλο να μην είναι ανάμεσα στα 65 πειστήρια, κάτι που μειώνει δραματικά τις πιθανότητες εντοπισμού του δολοφόνου.
Νέο βιντεοληπτικό υλικό
Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας συνεχίζουν να συγκεντρώνουν νέο βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφάλειας σπιτιών, επιχειρήσεων, αλλά και οπτικό υλικό από κατοίκους της περιοχής. Τουλάχιστον 5 νέα βίντεο βρίσκονται από χθες στην κατοχή της ΕΛ.ΑΣ. και δεν αποκλείεται από την εξέταση των συγκεκριμένων καταγραφών να προκύψουν νέα στοιχεία για τις κινήσεις των συλληφθέντων, καθώς και για ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων προσώπων στη δολοφονική επίθεση.
Η στιγμή του φονικού χτυπήματος στο αριστερό χέρι του 29χρονου έχει καταγραφεί σε ένα από τα βίντεο, χωρίς όμως να είναι εμφανή τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δράστη. «Δεν μπορώ να πω για τα χαρακτηριστικά, φαίνεται όμως ότι είναι ένας ψηλός και εύσωμος άνδρας. Είναι σε θέση η ΕΛ.ΑΣ. τώρα, σε μία ώρα, σε μία μέρα, να βρει ποιος μαχαίρωσε τον Μιχάλη», αναφέρει ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, Βασίλης Νουλέζας.
«Σάρωση» επικοινωνιών
Σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν και άλλα άτομα τα οποία συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση, η Αστυνομία έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη «σάρωση» των επικοινωνιών στην περιοχή γύρω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας τα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, πριν και μετά τη δολοφονία. Μέσα από τις κεραίες εκπομπής των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, οι Αρχές θέλουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει δραστηριότητα που ενδεχομένως θα «προδώσει» και άλλα άτομα που συνδέονται με την επίθεση.
Κρυμμένο οπλοστάσιο
Ρόπαλα, στειλιάρια, προστατευτικά μασελάκια πυγμάχων και κάθε λογής σύνεργα που χρησιμοποιούν χούλιγκαν σε οργανωμένες επιθέσεις που εντόπισαν οι Αρχές το βράδυ της Παρασκευής σε ένα κρυμμένο οπλοστάσιο, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, βρίσκονται και αυτά στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση DNA. Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει ταυτόχρονα βιντεοληπτικό υλικό από το σημείο, για να διαπιστωθεί εάν άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση έκρυψαν οπλισμό στον συγκεκριμένο χώρο, για να αποφύγουν τη σύλληψη.
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Ερευνα για παράβαση καθήκοντος
Διαβιβάσεις του Κέντρου Επιχειρήσεων, διαταγές, εντολές και κινήσεις στο πεδίο τις κρίσιμες ώρες το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας βρίσκονται στο μικροσκόπιο της εσωτερικής έρευνας που τρέχει παράλληλα από την ΕΛ.ΑΣ. με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Η ποινική έρευνα που διετάχθη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ανατεθεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα εξετάσει εάν υπήρξε παράβαση καθήκοντος από εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Τις επόμενες ημέρεςαναμένεται να καταθέσουν σταδιακά στελέχη από διαφορετικές υπηρεσίες που είχαν ενεργό ρόλο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δολοφονική επίθεση, ενώ ήδη ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν βρεθεί ο υπεύθυνος Ασφαλείας ΠΑΕ ΑΕΚ, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ, ο αστυνομικός υποδιευθυντής που εκτελούσε υπηρεσία στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και ο υπαστυνόμος από το Κέντρο Ελέγχου του ΗΣΑΠ στο σταθμό Ειρήνη.
Νέα Φιλαδέλφεια: Προφυλακιστέοι και οι 105 κατηγορούμενοι
Oλο το περασμένο τριήμερο (Παρασκευή έως Κυριακή) διήρκεσαν οι απολογίες των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στα αιματηρά επεισόδια της περασμένης Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι τρεις ανακριτές και ο εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση και των 105 κατηγορουμένων που βρέθηκαν ενώπιόν τους.
Τριάντα από τους κατηγορουμένους οδηγήθηκαν στις φυλακές την Παρασκευή και σαράντα το Σάββατο, ενώ οι τελευταίοι 35 απολογήθηκαν χθες.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ανήκει στην ομάδα κρούσης των Κροατών χούλιγκαν που διέσχισαν 1.500 χιλιόμετρα περίπου για να προκαλέσουν τα θλιβερά επεισόδια σε μία από τις πιο πολυσύχναστες γειτονιές της Αθήνας.
Κατά πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι θα «μοιραστούν» στα σωφρονιστικό καταστήματα της χώρας, προκειμένου να μη δημιουργήσουν «γκέτο» εντός των φυλακών.
Προσωρινά κρατούμενοι, ωστόσο, κρίθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και κάποιοι Ελληνες, που φέρονται ως οδηγοί του τάγματος εφόδου των Κροατών, με την τακτική των Αρχών να δείχνει πως επιφυλάσσεται αυτή τη στιγμή σε όλους αντίστοιχη μεταχείριση.
Ενα δεδομένο θα μπορούσε μόνο να αλλάξει στην πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης: να βρεθεί ποιος είναι ο δολοφόνος του αδικοχαμένου Μιχάλη Κατσουρή.
Αλλωστε, όπως λένε και οι συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση, κανείς από τους κατηγορουμένους δεν δέχθηκε ερωτήματα για το περιστατικό του φόνου, αφού δεν υπάρχει ακόμα στοιχείο που να συνδέει συγκεκριμένο πρόσωπο. Ούτε υπάρχει ακόμα και σχετική κατηγορία, αφού η δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας παραμένει «κατ’ αγνώστων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται για τα υπόλοιπα 3 κακουργήματα και 7 πλημμελήματα, με τους Κροάτες να υποστηρίζουν πως ήρθαν… ειρηνικά στην Ελλάδα και είχαν πάει στη Νέα Φιλαδέλφεια για να δουν την προπόνηση της ομάδας τους, όπου δέχτηκαν επίθεση από οπαδούς της ΑΕΚ.
Ενας ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώνει από το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας. Αντίστοιχα, και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι βρέθηκαν τυχαία στο σημείο και ήταν… «απλοί περαστικοί».
Υπόμνημα από τον αδελφό του 29χρονου
«Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον αδελφό μου», δήλωσε εξερχόμενος των δικαστηρίων ο αδεφός του αδικοχαμένου 29χρονου΄.
Ο αδελφός του θύματος κατέθεσε ένα υπόμνημα-αίτημα στην ανακρίτρια με το οποίο ζητάει τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων «με σκοπό τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων, καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος και τη διερεύνηση της τέλεσης λοιπών αξιόποινων πράξεων».
Στο προοίμιο του υπομνήματος επισυνάπτεται απόσπασμα από το ποίημα «Σχήμα της απουσίας» του Γιάννη Ρίτσου, που αρχίζει με τη φράση: «Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ’ τα σπίτια τους, τριγυρίζουν εκεί».