«Σκέφτηκα ότι με την έναρξη λειτουργίας του μετρό θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τη “Βενιζέλου” και την “Αγίας Σοφίας”, όπου, κατά τη φάση της κατασκευής τους ανακαλύφθηκαν πολλές και σημαντικές αρχαιότητες. Και δικαιώθηκα», είπε στον «Ε.Τ.». Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει τέσσερις οργανωμένες ξεναγήσεις πολιτών.
«Κάθε μία περιλαμβάνει και τους δύο γειτονικούς σταθμούς. Η διάρκεια μπορεί να φτάσει ακόμη και τις τρεις ώρες και ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων -κάθε φορά- δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 άτομα», διευκρίνισε. Οπως είπε, πρόκειται για Ελληνες, οι οποίοι θέλουν περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στους δύο σταθμούς.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους τουρίστες, διότι ακόμη ανακαλύπτουν το μετρό. Λογικά, τους επόμενους μήνες θα ζητήσουν και αυτοί κάποια ξενάγηση στα “μουσεία” της “Βενιζέλου” και της “Αγίας Σοφίας”», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον έμπειρο ξεναγό, οι συμμετέχοντες είναι ενθουσιασμένοι από ό,τι αντικρίζουν και τις πληροφορίες που τους παρέχονται. «Αλλωστε, οι αρχαιότητες έχουν ενταχθεί πλήρως στο μετρό. Βέβαια, η απόσπαση και επανατοποθέτησή τους στη “Βενιζέλου” έχει αφαιρέσει… “κάτι” από την αυθεντικότητά τους, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θεωρώ ότι είναι μία “τίμια κατάσταση”», εκτίμησε.
Ο Κωνσταντίνος Σφήκας δεν είναι απλώς ξεναγός, αλλά αφηγητής, που ξεδιπλώνει μια Ιστορία χιλιάδων ετών. Με τη βοήθεια της γνώσης του και της ικανότητάς του να μεταφέρει το πάθος του, μεταμορφώνει τα αρχαιολογικά ευρήματα σε ζωντανές εικόνες, αποκαλύπτοντας την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων που έζησαν στη Θεσσαλονίκη. Καθώς οι συμμετέχοντες στις ξεναγήσεις κατεβαίνουν τις σκάλες του μετρό, ο έμπειρος ξεναγός τούς μεταφέρει σε έναν άλλον κόσμο. Οι τοίχοι των σταθμών γίνονται καμβάς, πάνω στον οποίο αποτυπώνονται οι ιστορίες μιας ολόκληρης πόλης. Τα αρχαία ψηφιδωτά, τα μωσαϊκά δάπεδα, τα αγγεία και τα άλλα ευρήματα αποκτούν ξανά ζωή, μαρτυρώντας την ακμή και την πλούσια Ιστορία της Θεσσαλονίκης. Εξηγεί με απλά λόγια τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των κτιρίων, αναλύει τα σύμβολα που κοσμούν τα αντικείμενα και συνδέει τα ευρήματα με ιστορικά γεγονότα.
ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ
Στόχος του είναι να καλλιεργήσει την ιστορική συνείδηση των πολιτών, να τους βοηθήσει να συνδεθούν με τις ρίζες τους και να κατανοήσουν καλύτερα το παρόν μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος. Με τις ξεναγήσεις του συμβάλλει στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, προωθεί τον πολιτιστικό τουρισμό, καθιστώντας την πόλη πιο ελκυστική για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία του δείχνει ότι η ξενάγηση δεν είναι κάτι στείρο, αλλά πηγή έμπνευσης και γνώσης.
ΠΡΩΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Σφήκας γεννήθηκε το 1960 στην Κατερίνη. Σπούδασε Οικονομικά και μόλις 20 ετών έπιασε δουλειά στην (τότε) Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης. Μετά από δύο δεκαετίες εργασίας ως τραπεζικός υπάλληλος, αποχώρησε. «Σε ηλικία 40 χρόνων έπρεπε να αρχίσω μία νέα καριέρα», είπε στον «Ε.Τ.». Ετσι, έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Ξεναγών, καταφέρνοντας να εισαχθεί τρίτος στους συνολικά 820 επιτυχόντες. Στην πολύχρονη καριέρα του έχει ξεναγήσει στην Ελλάδα προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης, όπως τους Ολιβερ Στόουν, Τζον Μάλκοβιτς, Γουίλεμ Νταφόε κ.ά.