Δεν ήξεραν όπως και όλοι όσοι τον συναναστρέφονταν ότι ο Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιχ, που δήλωνε Αυστριακός και Βραζιλιάνος υπήκοος ήταν ένας illegal Ρώσος πράκτορας. Από την στιγμή που η φωτογραφία και τα στοιχεία του έγιναν φέιγ βολάν στα social media, δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στην χώρα που τον «φύτεψε» ως deep undercover πράκτορα, η FSB ή η SVR.
Ένας πράκτορας που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν παντρεμένος με την «Μαρία Τσάλλα» ή Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα όπως αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, μια Ρωσίδα κατάσκοπο που βρισκόταν επί τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Αυτή αναχώρησε εσπευσμένα από την χώρα μας επίσης τον Ιανουάριο, όταν οι Ρώσοι μετά την σύλληψη μιας κατασκόπου τους στην Σλοβενία, φοβήθηκαν μήπως αποκαλυφθεί η Ιρίνα τους.
Μαρία Τσάλλα: Πώς η ΕΥΠ άρχισε να ερευνά τη δράση της κατασκόπου Μαρίας Τσάλλα
Οι εκτιμήσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με ανώτατες πηγές ενημέρωσης, ότι οι μυστικές ρωσικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει σε ξένα κράτη, μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία, οδήγησαν σε έρευνες και συνεργασίες με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η δράση πρακτόρων, των αποκαλούμενων «illegals» και να ακολουθήσουν πανευρωπαϊκά πλήγματα στην ρωσική κατασκοπεία. Μεταξύ αυτών και η αποκάλυψη της Μαρίας Τσάλλα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2022, αποκαλύφθηκαν αρκετοί πράκτορες και συγκεκριμένα τον Ιούνιο 2022 στην Χάγη της Ολλανδίας, τον Αύγουστο στη Νάπολη της Ιταλίας, τον Οκτώβρη του 2022 στη Νορβηγία και το Νοέμβρη στη Σλοβενία.
Δύο μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2023, στα χέρια των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, φτάνουν σημαντικές πληροφορίες που προήλθαν από διάφορες πηγές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, παρέχοντας σοβαρές ενδείξεις για την δράση ενός τέτοιου πράκτορα στη χώρα μας.
Πώς η ΕΥΠ εντόπισε την Ρωσίδα πράκτορα Μαρία Τσάλλα
Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από τις εν λόγω απόρρητες πληροφορίες, η ΕΥΠ, που έχει κάνει νέα στροφή και έχει αποκτήσει νέα ταυτότητα όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της δίνοντας βαρύτητα στα εθνικά θέματα, μετά και το νέο νόμο που ψηφίστηκε και την αναδιάρθρωση της, ξεκίνησε την έρευνα.
Τα στοιχεία που είχαν οι αξιωματούχοι της ΕΥΠ, οδήγησαν στο ληξιαρχείο του Αμαρουσίου, εκεί όπου διαπιστώθηκε πως υπήρχε αναντιστοιχία σε ιδιόχειρα και ηλεκτρονικά αρχεία, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα ίχνη της, «Μαρίας Τσάλλα» που δεν ήταν άλλη από την Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, αν και εκείνη ήδη είχε φύγει από την χώρα μας με πτήση από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αναζητώντας παράλληλα το δίκτυο υποστήριξης της.
Εμφανίστηκε με γνωστή δικηγόρο, πώς απέκτησε ελληνικά χαρτιά
Κατά την εγγραφή της στο Δηματολόγιο, εμφανίστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με μία γνωστή δικηγόρο του Αλιβερίου όπου υποστήριξε ότι την φιλοξενούσε μαζί με τον σύζυγο της.
Στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που χρησιμοποιούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος, από το Δήμο Κύμης Αλιβερίου, αναγράφεται μεταξύ άλλων, ως τόπος γέννησης το Μαρούσι, η ιθαγένεια της ελληνική, η ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας 21/12/2018, το όνομα της μητέρας της Αναστασία ενώ ήταν αγνώστου πατρός.
Τι έκανε τα πέντε χρόνια στην Ελλάδα η Ρωσίδα κατάσκοπος Μαρία Τσάλλα
Αν και ο κύκλος που είχε αποκτήσει η Ρωσίδα κατάσκοπος με το κατάστημα στο Παγκράτι ερευνάται, από την έως τώρα εικόνα που υπάρχει, προκύπτει πως η δράση της εδώ και περίπου πέντε χρόνια που ήταν στη χώρα μας, βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο κατά το οποίο «έχτιζε» το προφίλ της, συνάπτοντας ακόμα και σχέση με Έλληνα- ιδιοκτήτη φροντιστηρίου- χωρίς όμως να έχει καταφέρει να παρεισφρήσει σε κύκλους διπλωματών, στρατιωτικών ή πολιτικών.
Παράλληλα δεν προκύπτει καμία επαφή της με στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Η σύλληψη δύο άλλων πρακτόρων, τον Δεκέμβρη του 2022 στη Σλοβενία, φαίνεται να οδήγησε τη Μόσχα στην απόφαση να την αποσύρει από την χώρα μας τον περασμένο Ιανουάριο, κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε και με τον πράκτορα σύζυγο της στη Βραζιλία ο οποίος εμφανιζόταν με το όνομα Ντάνιελ Κάμπος (Daniel Campos).
Ο Ρώσος πράκτορας, είχε επίσης συνάψει σχέση στη Βραζιλία με γυναίκα, η οποία μετά την απόσυρση του κατόπιν εντολών, δήλωσε την εξαφάνιση του καθώς δεν είχε υποψιαστεί τίποτε για την πραγματική του ταυτότητα.
Τι γύρευε η Ρωσίδα πράκτορας στην Αθήνα
Αν και η δράση τους δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, ο ρόλος τους χαρακτηρίζεται πολυδιάστατος και κομβικός καθώς ο τελικός στόχος τους φαίνεται να ήταν μεταξύ άλλων:
- η συλλογή πληροφοριών και το κτίσιμο δικτύου πηγών
- η χειραγώγηση ατόμων αλλά και η προπαγάνδα.