Η δίκη στη Λάρισα επαναλήφθηκε χθες (19/3) σε δεύτερο βαθμό και στο εδώλιο κάθισαν τρεις (σ.σ. ο τέταρτος καταδικάστηκε ερήμην) από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους για μια από τις πλέον καλοστημένες απάτες σε βάρος δεκάδων επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα, με θύματα μεταξύ άλλων και Λαρισαίους.
Λάρισα: Η πλούσια δράση των δύο Ρομά και η γερή μπάζα
Για 46 συνολικά υποθέσεις απάτης (31 τετελεσμένες και 15 σε απόπειρα) σε 29 περιοχές της χώρας (σ.σ. Λάρισα, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Κοζάνη, Λιτόχωρο, Χαλκίδα, Μεσολόγγι, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Αργοστόλι, Ρέθυμνο, Πλαταριά, Ηράκλειο, Σητεία, Άμφισσα, Ορχομενό, Νάουσα (Πάρου), Γιαννιτσά, Φλώρινα, Λαμία, Ορεστιάδα, Αρναία, Ζάρκο, Νυδρί κ.α..), με τους δράστες να αποκομίζουν παράνομα περιουσιακό όφελος που ξεπέρασε τις 137.000 ευρώ.
Πώς πιάστηκαν στην «τσιμπίδα του νόμου» οι δύο Ρομά, στη Λάρισα
Τη δράση τους, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα Onlarissa. gr αποκάλυψε έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας το 2019, με τους κατηγορούμενους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Ρομά και κάτοικοι Αττικής να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία κάθε περιοχής.
Ο τρόπος δράσης των δύο Ρομά διέφερε ανά περιοχή
Επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με ντόπιους επιχειρηματίες στους οποίους συστήνονταν επικαλούμενοι ονόματα υπαρκτών προσώπων της κάθε περιοχής όπως επιχειρηματίες, έμποροι, ιατροί, φαρμακοποιοί, δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι, κάνοντας παραγγελίες προϊόντων τα οποία θα απέδιδαν υποτίθεται σε φιλανθρωπικό σκοπό.
Στον Έβρο επικαλέστηκαν την έκρυθμη κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο στις Καστανιές με αφορμή και τις μεταναστευτικές ροές και παρήγγειλαν ρουχισμό που θα διέθεταν σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς, ενώ στη Λάρισα τηλεφωνούσαν εξ ονόματος αντιδημάρχου του Δήμου Λαρισαίων σε επιχειρήσεις εμπορίας οπωρολαχανικών παραγγέλνοντας φρούτα τα οποία, λόγω κορονοϊού, θα διανέμονταν υποτίθεται σε ευπαθείς ομάδες. Στην Ελασσόνα επικαλέστηκαν γιατρό της περιοχής, καταφέρνοντας να εξαπατήσουν ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων.
Λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Αν είχα ενημερωθεί θα το σφράγιζα εκείνη τη στιγμή» είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας
Οι δύο Ρομά εξαπατούσαν τηλεφωνικά τα θύματά τους καταθέτοντας υποτίθεται κατά… λάθος μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από την αξία της παραγγελίας και στη συνέχεια, ζητούσαν άμεσα την επιστροφή του επιπλέον ποσού από τα θύματά τους. Αν για παράδειγμα έπρεπε να καταθέσουν 500 ευρώ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, δήλωναν πως από «λάθος» κατέθεσαν στον λογαριασμού του υποψήφιου θύματος 5.000 ευρώ, ζητώντας να τους επιτρέψουν τη διαφορά των 4.500 ευρώ.
Οι αποκαλυπτικές καταθέσεις των δύο Ρομά
Τον τρόπο δράσης επιβεβαίωσαν χθες με τις καταθέσεις τους, τόσο αστυνομικός που μετείχε στην έρευνα όσο και αρκετοί παθόντες.
«Τον γιο μου τον έμπλεξα εγώ σε δύο – τρεις περιπτώσεις» τόνισε στην απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος, θέλοντας να αναλάβει πλήρως την ευθύνη και να ελαφρύνει τη θέση του συγκατηγορούμενου γιου του.
Για να προσθέσει πως «εγώ δεν μίλησα με κανέναν από αυτούς τους ανθρώπους που λένε ότι έχασαν τα λεφτά τους», για να ζητήσει «να τιμωρηθώ» όπως είπε «για αυτά που έχω κάνει και η συμμετοχή μου ήταν να μαζεύω λογαριασμούς», διευκρινίζοντας ότι η «ενοικίαση» κάθε λογαριασμού κόστιζε περί τα 100 ευρώ, όπως δήλωσε.
Όπως είναι γνωστό και από άλλες υποθέσεις απάτης μέσω τραπεζικών λογαριασμών, οι δράστες διαμοιράζουν άμεσα τα κλεμμένα χρήματα σε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και έχοντας στην κατοχή τους κάρτες τρίτων δικαιούχων, κάνουν αναλήψεις από διάφορα ΑΤΜ.
Ακολούθησαν οι απολογίες των άλλων δύο συγκατηγορουμένων, με τον εισαγγελέα να προτείνει την ενοχή τους όπως πρωτοδίκως. Πατέρας και γιος κρίθηκαν ένοχοι, ενώ μετά την αναγνώριση ελαφρυντικού, τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 ετών και 6 μηνών (σ.σ. αντί 13 ετών πρωτοδίκως) και επέστρεψαν στη φυλακή.
Ο τρίτος κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε και καταδικάστηκε ερήμην σε 18μηνη φυλάκιση, ενώ η τέταρτη κατηγορούμενη κρίθηκε αθώα (σ.σ. από φυλάκιση 2 ετών πρωτόδικα).