Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για τη μεταμόσχευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, «πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη η οποία δίνει ελπίδα σε πάρα πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας».
Τα πλεονεκτήματα της μεταμόσχευσης από ζώντα δότη, που είναι η πραγματοποίησή της έγκαιρα, στον καθορισμένο από την ιατρική ένδειξη χρόνο, η μικρότερη περίοδος ψυχρής ισχαιμίας και η ανοσολογική συχνά «συγγένεια» δότη – λήπτη, αντιπαρατίθενται με τη μεγαλύτερη χειρουργική «δυσκολία» της επέμβασης και το μικρό ενδεχόμενα μέγεθος του μοσχεύματος στη μεταμόσχευση από ενήλικα σε ενήλικα.
Με την αύξηση της πείρας, η μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στα παιδιά έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικής επιτυχίας μέθοδο επιλογής. Η μεταμόσχευση από ενήλικα σε ενήλικα, με τη χρησιμοποίηση συνήθως του δεξιού λοβού, εμφανίζει μεγαλύτερα προβλήματα λόγω χειρουργικών τεχνικών απαιτήσεων, κυρίως στην ανακατασκευή των χοληφόρων πόρων, με χολικές επιπλοκές κυμαινόμενες από 15% μέχρι 60%. Σήμερα η πενταετής επιβίωση υπολογίζεται στο 75%, ποσοστό παρόμοιο με αυτό της μεταμόσχευσης από πτωματικό δότη.
Λόγω τεχνικής πολυπλοκότητας στη μεταμόσχευση ενηλίκων, οι επιπλοκές από τα χοληφόρα και οι αγγειακές επιπλοκές συμβαίνουν συχνότερα, αλλά μειώνονται σημαντικά με την αύξηση της χειρουργικής πείρας.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη:
«Πραγματοποιήθηκε χτες με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στη χώρα μας από ζωντανό δότη (πατέρας), σε ζωντανό λήπτη (κόρη)!
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τον Καθηγητή Χειρουργικής Γεώργιο Σωτηρόπουλο, με τη συμβολή του Καθηγητή Χειρουργικής Dieter Broering.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη η οποία δίνει ελπίδα σε πάρα πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας. Καλή ανάρρωση στον πατέρα και την κόρη, εύχομαι αυτή η δύναμη ελπίδας να τους συντροφεύει πάντα στη ζωή».
Τί πρέπει να γνωρίζετε για τη μεταμόσχευση ήπατος
• Οι ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος συνήθως πάσχουν από σοβαρά νοσήματα όπως οξεία ηπατική ανεπάρκεια (ή αλλιώς κεραυνοβόλο ηπατίτιδα), χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (ή αλλιώς μη αντιρροπούμενη κίρρωση) και ηπατοκυτταρικό καρκίνο (ΗΚΚ).
• Ασθενείς που θα ζούσαν μόλις για λίγες εβδομάδες ή μήνες, μετά τη μεταμόσχευση ήπατος μπορούν να έχουν 5ετή επιβίωση που ανέρχεται στο 70% με εξαιρετική ποιότητα ζωής.
• Σε αντίθεση με τους νεφρούς, δεν υπάρχει τεχνητό ήπαρ προκειμένου να υποκατασταθεί η ηπατική λειτουργία για κάποιο χρονικό διάστημα.
• Δότες ήπατος μπορεί να είναι άτομα που βρίσκονται σε εγκεφαλικό θάνατο, δηλαδή έχουν υποστεί βαριά μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη (συνήθως λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης ή σοβαρού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου) και οι ζωτικές λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων διατηρούνται μόνο με μηχανικά μέσα.
• Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ικανό κομμάτι ήπατος από ένα ζωντανό δότη (που είναι συγγενής του ασθενούς και εφόσον πληρούνται σειρά προϋποθέσεων). Στη χώρα μας διενεργούνται μεταμοσχεύσεις μόνο από πτωματικό και όχι από ζώντα δότη.
• Η διενέργεια μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ελλάδα διέπεται από τους ίδιους κανόνες που ισχύουν διεθνώς και ήδη αναφερθήκαν προηγουμένως.
• Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε μόνο ένα μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος και στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο Αθηνών.
Ειδήσεις σήμερα
Συγκλονίζει η Σάνεν Ντόχερτι: Ποια είναι η θεραπεία που ελπίζει να της χαρίσει άλλα 3-5 χρόνια ζωής
Άγριο οπαδικό επεισόδιο στο Περιστέρι με 15 δράστες- Τραυμάτισαν ανηλίκους