Ονομάζεται YueqioLi αλλά πλέον είναι γνωστή απλά ως… Μαριάννα. Γεννήθηκε σε μία πόλη της Κεντρικής Κίνας, αγάπησε την Ελλάδα από νεαρή ηλικία, σπούδασε Ελληνική Φιλολογία σε κινεζικό πανεπιστήμιο, εργάζεται σε ελληνική υπηρεσία κινεζικού κρατικού ΜΜΕ και αποτελεί ζωντανή διαφήμιση της Ελλάδας στον ασιατικό γίγαντα! Η σελίδα της στο facebook αριθμεί 75.000(!) ακολούθους, ενώ στο TikTok οι ακόλουθοί της ξεπερνούν τις 34.000!
Χαμογελαστή, άνετη και μιλώντας άψογα (!) ελληνικά, η 30χρονη Μαριάννα συστήθηκε στον «Ε.Τ.» από το γραφείο της στην κινεζική πρωτεύουσα. «Γεννήθηκα στην πόλη Γιτσάν της Κεντρικής Κίνας το 1993», λέει με γλυκύτητα. Η πρώτη επαφή της με την Ελλάδα έγινε στο… σχολείο όταν διδάχθηκε μαθηματικά και μυθολογία. «Πιστεύω ότι όλα τα παιδιά της Γης αποκτούν μία οικειότητα και επαφή με την Ελλάδα στα σχολεία. Αυτός ήταν ο σπόρος. Στην εφηβεία, παρακολούθησα στην τηλεόραση την κινεζική σειρά “Αγάπη στο Αιγαίο” και από εκεί η Ελλάδα μπήκε στην καρδιά μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το γαλάζιο της θάλασσας και τα πανέμορφα νησιά», πρόσθεσε.
Ενημέρωσε τους γονείς της για το πάθος της και για την πρόθεσή της να σπουδάσει Eλληνική Φιλολογία. «Με ενθάρρυναν. Το βρήκαν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ετσι, βρέθηκα στο τμήμα της Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης. Το συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1972», λέει με έμφαση και προσθέτει ότι σήμερα επτά κινεζικά πανεπιστήμια έχουν τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας. Θυμήθηκε το πρώτο μάθημα στο τμήμα, όταν η καθηγήτρια προσπάθησε να τους μάθει την αλφαβήτα. «Μας πήρε σχεδόν έναν μήνα για να μάθουμε σωστά και τα 24 γράμματα», λέει και παραδέχεται ότι η ελληνική γλώσσα είναι… δύσκολη! Επίσης, το πρώτο μάθημα αποτέλεσε και τη… βάφτισή της.
«Φως στο Τούνελ»: «Μπορεί να είναι και 8 τα παιδιά» – «Βόμβα» Νικολούλη για την υπόθεση της Αμαλιάδας
«Η καθηγήτρια είχε φέρει στην αίθουσα ένα κουτί όπου μέσα υπήρχαν χαρτάκια με διάφορα ονόματα. Κάθε φοιτητής έβαζε το χέρι, τραβούσε ένα και αυτό πλέον ήταν το… ελληνικό όνομά του. Εμένα μου έτυχε το “Μαριάννα”, το οποίο βρίσκω πολύ όμορφο και νομίζω ότι μου ταιριάζει…», είπε.
Επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014, στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών, και παρακολούθησε μαθήματα στο ΕΚΠΑ. «Eχω επισκεφτεί περίπου 50 διαφορετικές περιοχές της χώρας και οι Eλληνες φίλοι μού λένε ότι έχω πάει σε περισσότερες από αυτούς», λέει. Στα τέλη του 2021 δημιούργησε τη σελίδα «Το ημερολόγιο της Μαριάννας», όπου αναρτά βίντεο που έχουν πάντα σχέση με την Ελλάδα. Την 25η Μαρτίου ανέβασε βίντεο όπου μαζί με φοιτητές του Πανεπιστήμιου της Σαγκάης εύχονται «χρόνια πολλά και ζήτω η Ελλάδα», ενώ σε άλλο βίντεο απήγγειλαν τον «Υμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού.
Η 30χρονη προωθεί με τα βίντεο τόσο την ελληνική όσο και την κινεζική κουζίνα.Εχει αποπειραθεί να κάνει χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι, βασιλόπιτα και κουραμπιέδες. Εχει δοκιμάσει ούζο και τσίπουρο, αλλά κατέληξε να δηλώνει ότι λατρεύει το λικέρ μαστίχα και το ασύρτικο κρασί.
Παράλληλα, έχει κάνει συνεντεύξεις με γνωστούς Ελληνες. Πρόσφατα, κάλυψε τη 18η Διεθνή Εκθεση Οινοπνευματωδών Ποτών της Κίνας, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα. «Χάρηκα διότι οι συμπατριώτες μου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τα ελληνικά κρασιά και διάφορα άλλα προϊόντα. Στο πλαίσιο της έκθεσης έγιναν παρουσιάσεις σχετικά με τον τουρισμό, τις ελληνοσινικές σχέσεις και τον επενδυτικό τουρισμό στην Ελλάδα. Ολες ήταν γεμάτες από κόσμο», πρόσθεσε. Τέλος, εύχεται να βρεθεί και πάλι σύντομα στην Ελλάδα και ξεκαθαρίζει ότι η σελίδα της είναι για προσωπική χρήση και το κάνει ως χόμπι, έστω και αν το facebook την παρουσιάζει ως «Προσωπικό ιστολόγιο – Κρατικά ΜΜΕ Κίνα».
Ειδήσεις σήμερα
Χάρης Καστανίδης κατά Ανδρουλάκη: «Προσωπική προσβολή» – Η ανακοίνωσή του
Εκλογές στην Τουρκία: Ο «σουλτάνος» έτοιμος να πανηγυρίσει τη νίκη