Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, «τα αριθμητικά μοντέλα εκτιμούν ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος μπορεί να φθάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια μοντέλα, υπάρχουν «ενδείξεις και για σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στα δυτικά και νότια» της χώρας. Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το φθινόπωρο και οι πρώτες εκτιμήσεις για τον χειμώνα στην Ελλάδα
Όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν οι θερμές συνθήκες στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αφού τα αριθμητικά μοντέλα εκτιμούν ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος μπορεί να φθάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Ενδείξεις και για σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στα δυτικά και νότια.
Για το Φθινόπωρο 2024 (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος), έχουμε επιλέξει, για παρουσίαση και σχολιασμό, τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2m, του υετού (βροχή-χιόνι), των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, καθώς και τις αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια, έτσι όπως αυτές προκύπτουν, τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (multi-modelsystem). Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κλιματολογία, τόσο του ECMWF όσο και όλων των μοντέλων που συνθέτουν το multi-modelsystem, αναφέρεται στην περίοδο 1993-2016, δηλαδή οι τιμές που παρουσιάζονται αφορούν αποκλίσεις από τις μέσες τιμές της περιόδου αυτής. Οι χάρτες είναι διαθέσιμοι από την υπηρεσία C3S (Copernicus) και μπορούν να αναζητηθούν μαζί και με τα αποτελέσματα όλων των μοντέλων και των παραμέτρων που υλοποιούν το C3Smulti-modelsystem στην ιστοσελίδα: https://climate.copernicus.eu/charts/c3s_seasonal/, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας του ECMWF.
Και τα δύο μοντέλα, ECMWF και multi-model, συνεχίζουν και για το φθινόπωρο το θερμό θερινό μοτίβο, προβλέποντας θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας γενικά πάνω από την Ευρώπη, με μόνη εξαίρεση την περιοχή μεταξύ Ισλανδίας-Γροιλανδίας, όπου εμφανίζονται πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις. Σύμφωνα με το ECMWF, οι θετικές αποκλίσεις στις περισσότερες Ευρωπαϊκές περιοχές προβλέπεται ότι θα κυμαίνονται από 0,5 μέχρι 1 βαθμό Κελσίου, ενώ τοπικά στα βόρεια της Σκανδιναβίας, αλλά και σε πολλές περιοχές στα κεντρικά και νότια, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τοπικά στην ανατολική Μεσόγειο θα ξεπερνούν το 1 βαθμό και μπορεί να φθάνουν και τους 2 βαθμούς Κελσίου. Η μόνη διαφωνία του multi-model είναι ότι οι περιοχές που θα δουν θετικές αποκλίσεις πάνω από 1 βαθμό Κελσίου θα είναι λιγότερες από αυτές που εκτιμά το ECMWF.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, και τα δύο μοντέλα, ECMWF και multi-model, εξακολουθούν και για το Φθινόπωρο να δίνουν ισχυρό σήμα (πιθανότητα >80%), για ιδιαίτερα θερμές συνθήκες, προβλέποντας ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος θα είναι πάνω από τις κανονικές, συγκλίνοντας μάλιστα στην εκτίμηση, ότι στη δυτική Ελλάδα οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου θα είναι 1-2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές. Το ECMWF εκτιμά το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές, όμως το multi-model φαίνεται πιο συγκρατημένο, εκτιμώντας θετικές αποκλίσεις από 0.5-1 βαθμό.
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του 30χρονου - Συνελήφθη κοντά στο πατρικό του
Γενικά, όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, οι όποιες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ ECMWF και multi-model, είναι αναμενόμενες, ακριβώς λόγω της δομής του multi-model ως σύνθεσης κλιματικών μοντέλων. Φυσικά η «σύγκλιση» αυτών των μοντέλων ενισχύει την «βεβαιότητα» της πρόγνωσης.
Καιρός: Χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές
Επιβεβαιώθηκαν οι μετεωρολογικές προγνώσεις που έκαναν λόγο για επιδείνωση του καιρού.
Από το μεσημέρι της Δευτέρας, αρκετές ήταν οι περιοχές στις οποίες άρχισε να βρέχει, ενώ σε άλλες, όπως στη δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκαν ακόμα και χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες με έντονη κεραυνική δραστηριότητα.
Όπως αναφέρει το meteo, τοπικές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν το μεσημέρι και απόγευμα της Δευτέρας 26/08, κυρίως στα βόρεια, δυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας.
Επίσης, κατεγράφη η ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα, και στο πρώτο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν ανά πέντε λεπτά από τις 13:00 έως τις 19:00 ώρα Ελλάδας.