Το προσχέδιο του νομοσχεδίου, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δεν έχει λάβει την τελική του μορφή, βρίσκεται στα χέρια φορέων και δημοσιοποιήθηκε από παράταξη γιατρών, προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, κατ’ εξαίρεση, και κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του διοικητή του νοσοκομείου, οι θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, οι οποίες είχαν προκηρυχθεί με αποφάσεις διοικητών νοσοκομείων ή του υπουργού Υγείας, και έχουν αποβεί άγονες, δύνανται να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης.
Οι γιατροί που διορίζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της Ιατρικής ή και το δικαίωμα διατηρήσεως ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου. Οι γιατροί αυτοί θα εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα σε επτάωρο, συνεχές, πρωινό τακτικό ωράριο, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και θα λαμβάνουν αναλογία αποδοχών ιατρού κλάδου ΕΣΥ αντίστοιχου βαθμού πλήρους απασχόλησης.
Ο διορισμός σε θέση μερικής απασχόλησης έχει χρονική διάρκεια τρία έτη. Με τη συμπλήρωσή τους, η θέση επαναπροκηρύσσεται είτε ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε ως μερικής απασχόλησης και ο γιατρός που την κατέχει δύναται να παραμένει σε αυτήν μέχρι την επαναπλήρωσή της.
Θεσσαλονίκη: Κρεμάστηκαν πίσω από λεωφορείο, ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει
Την ίδια στιγμή, οι γιατροί κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας, δύνανται να έχουν περιορισμένη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της Ιατρικής. Η «ελευθερία» αυτή, που ουσιαστικά θα σημάνει την άρση της αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, θα δίνεται υπό προϋποθέσεις.
Αλλαγές αναμένονται και στην υπηρεσία υπαίθρου των γιατρών, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ήδη από την αρχή της θητείας της. Το προσχέδιο του σχεδίου νόμου προβλέπει ότι σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας θα ξεκινήσει πρόγραμμα υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου σε δύο στάδια: το πρώτο περιλαμβάνει υποχρεωτική, προκαταρκτική κλινική άσκηση χρονικής διάρκειας έξι μηνών σε κλινικές του παθολογικού τομέα, καθώς και στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία αναφοράς των Κέντρων Υγείας ή Περιφερειακών Ιατρείων.
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει υποχρεωτική υπηρεσία έξι μηνών στα Κέντρα Υγείας ή Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία ή Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία ή Περιφερειακά Ιατρεία τοποθέτησής τους. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν έντονα στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο. Μεταξύ των αντιρρήσεών τους είναι η δυνατότητα απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, «που θα σημάνει την απόλυτη διάλυση των νοσοκομείων και της αγοράς εργασίας της Ιατρικής στη χώρα», όπως λένε.
Ειδήσεις σήμερα
Σήφης Βαλυράκης: Η «Οδύσσεια» του μάρτυρα που «άνοιξε» ξανά τον φάκελο – Τι καταγγέλλει