Το σκεπτικό της αποχής τους είναι να καταδείξουν -με θύματα τους ασθενείς που θα αναγκαστούν να πληρώσουν για φάρμακα και εξετάσεις- τι θα συμβεί αν εφαρμοστεί το «ποινολόγιο» του υπουργείου Υγείας για όσους δεν συνδράμουν στις εφημερίες του ΕΣΥ. Και όλα αυτά, την ώρα που ο Α. Γεωργιάδης βεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
Η εικόνα με το «αναιμικό» μέχρι σήμερα ενδιαφέρον των γιατρών, από χθες φάνηκε να αλλάζει, καθώς περισσότεροι από 20 παθολόγοι δήλωσαν συμμετοχή στο προσκλητήριο του υπουργείου Υγείας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περιοχές στις οποίες εντοπίζονται σημαντικά υγειονομικά κενά. Γεγονός το οποίο αξιολογήθηκε ως θετικό από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως οι «ποινές» με τη στέρηση της συνταγογράφησης σε όσους γιατρούς αρνηθούν να συνδράμουν με δύο εφημερίες το μήνα και να βάλουν «πλάτη» στο σύστημα για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, δεν θα ισχύουν, καθώς με την έλευση στο σύστημα αυτών των γιατρών οι ανάγκες προσωρινά καλύπτονται».
«Από τις 8 περιοχές που είχαμε προβλήματα με τους ιδιώτες γιατρούς, τουλάχιστον στις 7 το πρόβλημα λύνεται, καθώς απαντούν στην έκκλησή μας να βάλουν πλάτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, βοηθώντας τα δημόσια νοσοκομεία. Μιλάμε, μεταξύ άλλων, για την Ξάνθη, τη Δράμα, την Κοζάνη, τη Σπάρτη, με το μείζον πρόβλημα να αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής στην Κω», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως στο νησί υπάρχουν 9 παθολόγοι.
Ο ίδιος ευχαρίστησε μάλιστα όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου, σχολιάζοντας πως «ας κρίνει ο κόσμος αν έπαιξε ρόλο η διάταξη του υπουργείου για τη συνταγογράφηση, η οποία όμως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πλέον για όσους έβαλαν πλάτη».
Ανυποχώρητοι
Ακίνητα: Τέλος τα Υποθηκοφυλακεία - Το σύνολο των συναλλαγών αποκλειστικά στο Κτηματολόγιο
Ανυποχώρητοι εμφανίζονται, ωστόσο, οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Οι γιατροί του ΠΙΣ ζητούν την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης που έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Υγείας και η οποία προβλέπει καταγγελία των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και στέρηση της συνταγογράφησης στους γιατρούς που θα αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μάλιστα δήλωσε πως οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σήμερα Παρασκευή (26/7) και Δευτέρα (29/7) με δική τους πλέον πρωτοβουλία, ως μια «προσομοίωση» της έκρυθμης κατάστασης που θα προκληθεί στο Σύστημα Υγείας, εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει την απειλή της.
Θέλουν, δηλαδή, να δείξουν τι θα σημαίνει στην πράξη η υποχρεωτικότητα των εφημεριών και οι επακόλουθες κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης των γιατρών, όπως είπαν.
Οι επιπτώσεις
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως η αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα προκαλέσει προβλήματα στους ασθενείς. Η διήμερη αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα σημαίνει εξυπηρέτηση των πολιτών στα ιδιωτικά ιατρεία. Επίσης, οι γιατροί θα μπορούν να δίνουν χειρόγραφες συνταγές. Ωστόσο, χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν για φάρμακα και εξετάσεις. Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε και ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης, θα φέρει σημαντική ταλαιπωρία στους ασθενείς.
«Η συνταγή δεν θα μπορεί να εκτελεστεί από το φαρμακείο και ο ασθενής θα κληθεί είτε να την πληρώσει από την τσέπη του είτε να πάει σε δημόσια δομή Υγείας προκειμένου να τη μετατρέψει σε ηλεκτρονική», όπως ανέφερε.
Στο πλευρό του ΠΙΣ συντάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), του Πειραιά, αλλά και πολλοί ακόμη Ιατρικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, καθώς η απόφαση για κινητοποιήσεις ελήφθη κατόπιν διάσκεψης των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Ειδήσεις σήμερα
Ολυμπιακοί Αγώνες: Υπερθέαμα στην έναρξη της μεγάλη γιορτής του αθλητισμού!
Βάσεις 2024: «Βουτιά» στις δημοφιλείς σχολές ΑΕΙ [αναλυτικοί πίνακες]
Ελληνοτουρκικά: Τα ελληνικά F-35 προκαλούν νεύρα στον Ερντογάν
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης διέγραψε Πολάκη, αλλά όχι τον… πολακισμό