Φοιτητές του κορυφαίου πανεπιστημίου μιλούν στον «Ε.Τ.» για την απόφασή τους να έρθουν μέχρι την Ελλάδα και να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο το καυτό ζήτημα της μετανάστευσης. Οι περισσότεροι αποτελούν πρώτη ή δεύτερη γενιά μεταναστών και αναζητούν να καταγράψουν τις ιστορίες των προσφύγων.
Οι διεθνείς συνεργασίες των πανεπιστημίων με τα αμερικανικά πανεπιστήμια αρχίσουν να παίρνουν «σάρκα και οστά» και η άφιξη των πρώτων σπουδαστών στην Ελλάδα ήταν μια σημαντική αρχή, σε ένα πεδίο μάλιστα που απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.
Το καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, διάρκειας 3 εβδομάδων, σε συνεργασία με το Ηarvard, απαρτίζεται από 25 Ελληνες και 25 Αμερικανούς φοιτητές, εκ των οποίων η πλειοψηφία έχει προσφυγικό παρελθόν. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, με δυναμική συνεργασία των επιστημονικών πεδίων της Ιατρικής, της Νομικής, του Πολιτικού Τμήματος και της Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας του ΕΚΠΑ και θα έχει τρεις στάσεις: την Αθήνα, το Ναύπλιο και τη Λέσβο.
«Το πιο σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού είναι η επίσκεψη στο Καρά Τεπέ. Εκεί οι φοιτητές θα δουν και μια προσομοίωση πώς υποδέχονται οι αρμόδιες αρχές έναν πρόσφυγα, που φτάνει στο νησί από τη θάλασσα», εξηγεί η κ. Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια της Νομικής του ΕΚΠΑ στον «Ε.Τ.».
Στην έναρξη του προγράμματος παρευρέθη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που κινεί τις διαδικασίες για τις διεθνείς συνεργασίες από το 2019, καθώς και όλοι οι ακαδημαϊκοί που συνέβαλαν στο να υλοποιηθεί ένα τόσο φιλόδοξο project.
«Είμαι κι εγώ πρόσφυγας. Στα 11 μου έφυγα από τη Νιγηρία για να πάω στην Αμερική μαζί με την οικογένειά μου. Αφησα πίσω μου τους συγγενείς μου, τους φίλους μου, την κουλτούρα μου και ήταν μια μακρά διαδικασία μέχρι να ενταχθώ στο νέο περιβάλλον. Θέλω να μάθω για τις ιδιαίτερες συνθήκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κάθε πρόσφυγας σε διαφορετικά περιβάλλοντα, γι’ αυτό ήρθα στην Ελλάδα. Σπουδάζω Δημόσια Υγεία και θέλω να δω πώς η κάθε χώρα αντιμετωπίζει αυτού του είδους τις προκλήσεις», αναφέρει η Τσινίαρι Γουάμα.
Για την Τιάτζι Σίο, πρόσφυγα δεύτερης γενιάς από τη Νιγηρία, η επαφή με τους πρόσφυγες και οι ιστορίες τους είναι το πιο σημαντικό που θα αποκομίσει από το ταξίδι της. «Ανυπομονώ να μιλήσω με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λέσβο. Είναι εύκολο να μιλάς γι’ αυτούς σε θεωρητικό επίπεδο, όμως στην πράξη αυτοί είναι που θα σε καθοδηγήσουν μέσα από την ιστορία τους», αναφέρει στον «Ε.Τ.». Η Τιάτζι μένει στη Γερμανία και θεωρεί ότι το ζήτημα των προσφύγων απασχολεί όλη την Ευρώπη. «Θέλω μέσα από την επιστήμη που σπουδάζω, τη Δημόσια Διοίκηση, να δω πώς μπορώ να βοηθήσω», εξηγεί.
Ακόμα μία πρόσφυγας δεύτερης γενιάς, η Ντουάνι Μπάμπλα, όχι μόνο έχει να μοιραστεί το δικό της προσφυγικό παρελθόν από την οικογένειά της για το μακρύ ταξίδι τους από την Ινδία στο Ομάν και μετά στον Καναδά, αλλά η μητέρα της, που διδάσκει αγγλικά σε πρόσφυγες, έχει να μοιραστεί μαζί της πολλές ιστορίες άλλων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τη χώρα τους. «Θέλω να ακούσω κι εγώ αυτές τις ιστορίες. Θα πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στη θέση τους. Οι περισσότεροι έχουμε μια ιστορία προσφυγιάς να διηγηθούμε», αναφέρει.
Η ομάδα των φοιτητών μαζί με τους ακαδημαϊκούς που έχουν διαμορφώσει το πρόγραμμα θα παραμείνουν στην Αθήνα για λίγες ημέρες, στη συνέχεια θα επισκεφθούν το Ναύπλιο, όπου βρίσκεται το κέντρο ελληνικών σπουδών του Χάρβαρντ , και τις τελευταίες ημέρες θα βρεθούν στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθούν το Καρά Τεπέ.
Ειδήσεις σήμερα
James Webb: Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο μας δείχνει πώς ήταν το Σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια