Με τίτλο «Ετήσια έκθεση προτεραιοτήτων και τομέων δράσης», η 19σέλιδη έκθεση της ΕΥΠ αφορά στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2022-Αυγούστου 2023 και αναφέρεται στο έργο της υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.
Στο εισαγωγικό σημείωμα του επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, αναφέρεται:
«Η έκθεση προτεραιοτήτων και τομέων δράσης, που για πρώτη φορά ανακοινώνει η Υπηρεσία, αποτελεί καινοτομία και μια προσπάθεια να γίνει αντιληπτό, τόσο από εξοικειωμένους με τέτοια θέματα αξιωματούχους, ειδικούς και επαγγελματίες , όσο και από το ευρύτερο κοινό, το έργο της Ε.Υ.Π. την περίοδο Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023, αλλά και η σημασία της Αποστολής της στην σημερινή συγκυρία.
Είναι γεγονός ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες με επίσης δημοκρατική παράδοση, όπου όμως οι Υπηρεσίες Πληροφοριών απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης του λαού και αναγνωρίζονται ως θεσμός κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια και ευημερία της χώρας, στην Ελλάδα, για μια σειρά λόγων που παραπέμπουν στην ταραγμένη ιστορία μας με εμφυλίους και δικτατορικά, ή και αυταρχικά, καθεστώτα, η Ε.Υ.Π. πρέπει ακόμα να προσπαθήσει αρκετά για να κατακτήσει στην κοινή συνείδηση, τη θέση που πρέπει να έχει ως ένας εθνικός κρατικός φορέας στην υπηρεσία, του κράτους και του λαού, στο σύνολό του.
Κλήρωση Τζόκερ (21/01): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Στην κατεύθυνση αυτή ελπίζουμε να λειτουργήσει η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Υπηρεσίας μας, με την οποία εγκαινιάζεται και στη χώρα μας μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από πολλές αντίστοιχες υπηρεσίες στο εξωτερικό».
Σημαντική απειλή για τη χώρα η δράση ξένων κατασκόπων, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥΠ -Αναφορά στη «Μαρία Τσάλα» και τη «μικρή Μαρία»
Στην έκθεσή η ΕΥΠ χαρακτηρίζει τη δράση ξένων κατασκόπων ως σημαντική απειλή για την ασφάλεια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναφέρεται στην υπόθεση με τη Ρωσίδα που χρησιμοποιούσε το όνομα «Μαρία Τσάλα» και δρούσε στο Παγκράτι. Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται και ο 39χρονος Ρώσος «Αλέξανδρος», που βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας της αυστριακής υπηρεσίας πληροφοριών και ταξίδευε στην Ελλάδα με την ελληνική ιθαγένεια, που απέκτησε με πλαστά δικαιολογητικά.
Αναφορά γίνεται και στην υπόθεση της «μικρής Μαρίας»: «στο πλαίσιο πληροφοριακής επιχείρησης, αποκαλύφθηκε κατασκευασμένο αφήγημα μεταναστών σχετικά με τη δήθεν ύπαρξη νεκρού ανήλικου κοριτσιού».
Ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις χαρακτηρίζεται η τρομοκρατία: «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση κυρίως λόγω της ενδεχόμενης διέλευσης από τη χώρα μας ατόμων, τα οποία μετακινούνται από και προς τις εμπόλεμες ζώνες με αδιευκρίνιστους σκοπούς», αναφέρει η έκθεση και σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με υπηρεσίες του εξωτερικού για το ενδεχόμενο παρείσφρησης τρομοκρατών σε μεταναστευτικές ροές.
Η έκθεση, επίσης, αναφέρει: «Οι εξτρεμιστικές ενέργειες που έχουν σημειωθεί στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες προέρχονται τόσο από τον ακροαριστερό και αναρχικό χώρο, όσο και από τον βίαιο ακροδεξιό εξτρεμιστικό χώρο. Οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν έντονη όσμωση και διεθνή διασύνδεση με εξτρεμιστικές ομάδες προερχόμενες από την Ευρώπη και άλλες Ηπείρους. Υπάρχουν επίσης βίαιες ακτιβιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες που εμπνέονται από ακραίες αντιλήψεις, καθώς και από διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που ενισχύθηκαν περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας και των οποίων η δράση συχνά εκφεύγει του νόμου και μπορεί να καταφεύγει στη βία».
Διαβάστε την έκθεση της ΕΥΠ