Με επείγουσα παραγγελία της, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ ζήτησε να της διαβιβαστούν τα πρακτικά και η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, προκειμένου να μελετηθεί εάν θα ασκηθεί έφεση για την αθώωση του κατηγορούμενου για μία από τις υποθέσεις βιασμού που κατηγορήθηκε, αλλά και για το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν.
Σε περίπτωση που η Εισαγγελία Εφετών ασκήσει έφεση, τότε στον Δημήτρη Λιγνάδη θα μπορεί να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή στη δίκη σε δεύτερο βαθμό. Θα μπορεί, φυσικά, να επιβληθεί και μικρότερη ποινή ή και να κριθεί αθώος, εφόσον έτσι κρίνουν δικαστές και ένορκοι.
Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών θα μελετήσει εάν σωστά αξιολογήθηκε το αποδεικτικό υλικό, καθώς και για το εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένη η απόφαση για την αποφυλάκισή του μετά την καταδίκη, με τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο – απόφαση που συνεχίζει να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.
Αποφυλάκιση
Μετρό Θεσσαλονίκης: Μέχρι το τέλος του 2025 θα δοθούν άλλοι 5 σταθμοί στην επέκταση προς Καλαμαριά [βίντεο]
Ο Δ. Λιγνάδης αποφυλακίστηκε χθες το μεσημέρι, αφού κατέβαλε την εγγύηση των 30.000 ευρώ που του επιβλήθηκε. Το δικαστήριο έκρινε πως ο σκηνοθέτης είναι ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων ανδρών το 2015, αλλά πως πληρούνται στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις του νόμου για να του δοθεί αναστολή, μέχρι το Εφετείο, δημιουργώντας το απόλυτο νομικό και λογικό παράδοξο: Ο σκηνοθέτης παρέμεινε προφυλακισμένος επί 17 μήνες, παρά το τεκμήριο της αθωότητας, με τις Αρχές να θεωρούν πως είναι επικίνδυνος να τελέσει νέα εγκλήματα και τελικά το δικαστήριο που τον έκρινε ένοχο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος.
Ο καταδικασθείς πρωτόδικα σκηνοθέτης, πριν επιστρέψει στο σπίτι του (στο οποίο κατά την πρωτόδικη απόφαση βίασε τον ουκρανικής καταγωγής Π.Φ.), έκανε δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης έξω από τις φυλακές, στις οποίες εμφανίστηκε δικαιωμένος: «Ποτέ δεν πίστευα ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί -όπως και δεν παρασύρθηκε- για όλες αυτές τις κατηγορίες που αντιμετώπισα, όπως ίσως να παρασύρθηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας», ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ενάμιση χρόνο -ας μου επιτραπεί η έκφραση- παίζανε μόνοι τους μπάλα. Δικαιούμαι να αρχίσω να μιλάω και εγώ. Εχω περίπου 1,5 χρόνο να μιλήσω, δεν είναι η στιγμή να πω πολλά πράγματα. Θα έρθουν και αυτές οι στιγμές», ανάφερε, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα δικαιωθεί πλήρως στο Εφετείο και ότι «θα αποκατασταθεί η αλήθεια στο τέλος αυτής της περιπέτειας».
Δημήτρης Λιγνάδης: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση
Η απόφαση να δοθεί αναστολή στον Δ. Λιγνάδη προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση, με ανακοινώσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για ευνοϊκή μεταχείριση του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για επίδειξη τοξικότητας στην πολιτική ζωή του τόπου.
«Πόλεμος» ανακοινώσεων διεξήχθη χθες και μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του δικηγόρου του Δ. Λιγνάδη, Αλέξη Κουγια, ο οποίος θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει τον νέο Ποινικό Κώδικα τον Ιούλιο του 2019, ο οποίος έχει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις αναστολής στους καταδικασθέντες.
Δημήτρης Λιγνάδης: Τι λέει η Ενωση Δικαστών
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ανακοίνωση με την οποία «καλύπτει» τους δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση Λιγνάδη εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία αναφέρει: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται, έντονα, το φαινόμενο της επίκλησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Η επίκληση και αξιοποίηση του γενικού αισθήματος Δικαιοσύνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια και την πυρά για τις “μάγισσες” της κάθε εποχής».
«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και παράλληλα την υποχρέωση της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών. Συνεπώς, οι “ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ” των τηλε- δικαστών και των τηλε-εισαγγελέων, που “εκδίδονται” με φήμες, εικασίες και σχόλια της καθημερινότητας, παραβιάζοντας κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας και προηγούνται των αποφάσεων των δικαστηρίων, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σε μία ευνομούμενη Πολιτεία», προσθέτει η μεγαλύτερη δικαστική ένωση.