Οι αλλαγές στην Αττική είναι σαρωτικές, καθώς, μεταξύ άλλων, τίθεται σε εφαρμογή ο διαχωρισμός του Πρωτοδικείου Αθηνών, υπό ενιαία διοίκηση, σε Ποινικό, που θα στεγαστεί στην Ευελπίδων, και Πολιτικό, με έδρα στη Λουκάρεως, στο κτίριο όπου στεγάζονται σήμερα το Ειρηνοδικείο Αθηνών και τμήμα του Πρωτοδικείου.
Κατά συνέπεια, τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα λειτουργούν αποκλειστικά για τη διεξαγωγή των ποινικών υποθέσεων (εισαγγελία, ανακρίσεις, ακροατήρια), ενώ το Πολιτικό Τμήμα θα μεταφερθεί στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο καταργήθηκε με τον νέο χάρτη. Δικαστικές πηγές αναφέρουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως ο προϊστάμενος της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, Χριστόφορος Λινός, έχει ήδη δώσει εντολή για τη διαμόρφωση πέντε κατάλληλων αιθουσών που θα μπορούσαν να στεγάσουν τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια, που θα μετακομίσουν από την οδό Δέγλερη. Οπως αναφέρει αρμόδια πηγή, οι υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ζωής, δηλαδή ανθρωποκτονίες, βιασμοί κ.λπ., θα μεταφερθούν πλέον στα κτίρια 9, 13 και προκάτ της Ευελπίδων.
Μάλιστα, εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η διαδικασία ενοποίησης δύο εκ των αιθουσών του προκάτ κτιρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος, ικανός να φιλοξενήσει σημαντικές δίκες πολλών κατηγορουμένων ή μεγάλου ενδιαφέροντος, με σκοπό να επιλυθεί το ζήτημα ετών που ταλανίζει την εκάστοτε διοίκηση του Πρωτοδικείου.
Ηδη τα προηγούμενα χρόνια σημαντικές δίκες, όπως αυτή της κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον Κολωνό, αλλά και η δίκη του «ψευτογιατρού» με τα δεκάδες θύματα, διεξήχθησαν είτε με εντολή υπουργείου σε αίθουσες του Εφετείου είτε σε τραγικές συνθήκες σε αίθουσες μέγιστης χωρητικότητας 20 ατόμων.
Τρία Πρωτοδικεία
Από τον Σεπτέμβριο μπαίνουν σε σταδιακή λειτουργία τα τρία περιφερειακά Πρωτοδικεία που θα βρίσκονται σε πλήρη αρμοδιότητα από την 1η Ιανουαρίου 2026, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια τα Ειρηνοδικεία Καλλιθέας και Ελευσίνας θα λειτουργούν ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών διατηρώντας τις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων τους.
Πλέον, στην περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αθηνών στο Μαρούσι, θα απευθύνονται οι κάτοικοι των Δήμων Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου. Αντίστοιχα, στην περιφερειακή έδρα Κορωπίου εντάσσονται οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, ενώ στο Πρωτοδικείο που θα βρίσκεται στο Περιστέρι εντάσσονται οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης.
Στα νότια προάστια
Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που έρχονται και στα νότια προάστια της χώρας, καθώς πλέον στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς, εκτός από τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, εμπίπτουν και οι Δήμοι Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νότιου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών.
Ακίνητα: Τέλος τα Υποθηκοφυλακεία - Το σύνολο των συναλλαγών αποκλειστικά στο Κτηματολόγιο
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα, η Ελευσίνα και ο Πόρος. Στην Καλλιθέα εντάσσονται οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, στην περιφερειακή έδρα Ελευσίνας οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας-Ειδυλλίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Ερυθρών, και στην περιφερειακή έδρα Πόρου οι Δήμοι Υδρας, Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων.
Ξεκινούν τα σεμινάρια
Η μάχη με τον χρόνο δεν αφορά μόνο τις κτιριακές υποδομές, αλλά και σκέλος των λειτουργών της Δικαιοσύνης που θα κάθονται στις έδρες των Πρωτοδικείων, αφού μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και προς ενίσχυση της ταχύτητας έκδοσης αποφάσεων στα Πρωτοδικεία, όλοι οι ειρηνοδίκες θα απορροφηθούν στα Πρωτοδικεία.
Ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης, ιδίως στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και της Ποινικής Δικονομίας, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Μάιο του 2026, προκειμένου να μπορούν να εκδικάζουν το σύνολο των αστικών υποθέσεων, αλλά και να συμμετέχουν σε συνθέσεις τριμελών Πλημμελειοδικείων, χωρίς ο αριθμός τους να δύναται να υπερβαίνει τον έναν ανά σύνθεση.
Προετοιμασία για τη νέα εποχή
Η ψήφιση του νέου χάρτη και η ενοποίηση του πρώτου βαθμού της Δικαιοσύνης βάζουν τα δικαστήρια σε μια νέα εποχή, που απαιτεί τροποποιήσεις σε κανονισμούς, «χειρουργικές» διορθωτικές κινήσεις σε λειτουργικά θέματα και ανακατανομή δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων.
Για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου της θητείας του Χριστόφορου Λινού, προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά και του Αντώνη Ελευθεριάνου, προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αφού είναι τα πρόσωπα που καλούνται να βάλουν στις ράγες το «τρένο» της αλλαγής.
Αλλωστε, από 16 Σεπτεμβρίου πολλαπλασιάζεται η οργανική δύναμη τόσο των δικαστών όσο και των δικαστικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με τους δικαστές από 400 να φτάνουν τους 695 και τους δικαστικούς υπαλλήλους από 450 να αγγίζουν τους 640.