Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Στογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΝΕΜΕΣΙΣ, τα νέα για το μικρό τιγράκι δεν είναι καθόλου καλά, αφού όπως υπενθύμισε, το ζωάκι πάσχει από μια εκ γενετής οστεοπενία. Πρόκειται για μια γενετική ανωμαλία, καθώς το ζώο γεννήθηκε από αιμομιξία για να τροφοδοτήσει εμπόριο άγριων ζώων.
Το τιγράκι, έχει τουλάχιστον 30 κατάγματα, δεν μπορεί να αναπνεύσει και έχει πάθει και μια ανακοπή, από την οποία οι γιατροί κατάφεραν να το επαναφέρουν. Οι εξετάσεις του ζώου στάλθηκαν στο εξωτερικό με όλα τα Ευρωπαϊκά κέντρα να λένε πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την εξέλιξη της υγείας του. Η μικρή «Χασίγια» υπoφέρει έντονα και πρέπει να είναι συνεχώς υπό μια ισχυρή αγωγή για να σταθεί όρθια. Ο κ. Στογιάννης είπε με θλίψη πως όλα συνηγορούν να γίνει ευθανασία στο ζώο και τόνισε πως πρέπει το τραγικό αυτό περιστατικό να γίνει η αφορμή ώστε να παταχθεί το εμπόριο άγριας ζωής.
Στο θλιβερό περιστατικό παράνομης κατοχής και εγκατάλειψης της Χασίγια στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τη διαφαινόμενη ευθανασία της μικρής τίγρης και τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για την προστασία των ζώων, αναφέρεται η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας:
Το πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης μίας μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τους αυτονόητους συνειρμούς για την παράνομη διακίνηση και κατοχή αυτού, και τη διαφαινόμενη σύμφωνα με τα ΜΜΕ ευθανασία του μας εξοργίζει όλους.
Είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων, άγριων αλλά και συντροφιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα. Η εκτιμώμενη αξία της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ ήταν τουλάχιστον 4,7 εκατ. Ευρώ το 2019, ενώ το από το 2017 πραγματοποιήθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο στην ΕΕ περισσότερες από 6.000 κατασχέσεις άγριων ειδών τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES. Παράλληλα, σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, εκτιμάται ότι 46.000 σκύλοι αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Στην χώρα μας, σε κυβερνητικό επίπεδο, απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, έχει συμβάλει στον εκμηδενισμό των ελέγχων και στην απόλυτη αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ., δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, ένα θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο φορέας μας και ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΚΑΜΙΝΗ Γεώργιο και την ανεξάρτητη βουλευτή κα ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική.
Όσο ευχάριστα και να είναι τα εύηχα συνθήματα ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο άχρηστα είναι για την πραγματική προστασία των ζώων, όπως για ακόμα μια φορά μας απέδειξε η περίπτωση του άτυχου ζώου που βρέθηκε, ως αντικείμενο, σε έναν κάδο απορριμμάτων…
Αντίθετα, η πραγματική προστασία των ζώων επιτυγχάνεται, με επιμονή στη νομιμότητα και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία, η εθνική κυβέρνηση που ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, έχει ήδη προσυπογράψει».
Ειδήσεις σήμερα
ΟΣΕ: Αυτοί θα είναι οι νέοι πίνακες τηλεδιοίκησης που παρουσίασε ο Γεραπετρίτης
ΑΣΟΕΕ: Υποψήφιος βουλευτής μάρτυρας των επεισοδίων – Καταθέτει υπέρ των αστυνομικών [βίντεο]
Πάσχα 2023: Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας από 7 έως 23 Απριλίου