Ενδεικτικά, η πλημμυρισμένη έκταση που απεικονίζεται στο χάρτη (περιοχή μελέτης με κόκκινο περίγραμμα) εκτιμήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου από την κακοκαιρία «Daniel» της τάξης των 118.700 στρεμμάτων και την επόμενη μέρα της τάξης των 430.260 στρεμμάτων. Ετσι, η συνολική έκταση των πλημμυρισμένων περιοχών άγγιξε τα 550.000 στρέμματα. Να σημειωθεί ότι πριν τρία χρόνια ο «Ιανός» είχε πλημμυρίσει στη Θεσσαλία 155.800 στρέμματα.
Σε ό,τι αφορά τα 430.260 πλημμυρισμένα στρέμματα που καταγράφηκαν την 7η Σεπτεμβρίου, το 97,7% (420.200 στρ.) είναι αγροτικές εκτάσεις, το 1,6% (7.010 στρ.) υδάτινες επιφάνειες και υγρότοποι, το 0,5% (2.170 στρ.) δομημένες εκτάσεις και το 0,2% (880 στρ.) δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Τα στελέχη του BEYOND ξεκαθαρίζουν ότι «από το πρώτο πέρασμα του δορυφόρου (6/9/2023) έως την περασμένη Παρασκευή, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις έχουν αυξηθεί περαιτέρω» και προσθέτουν: «Σήμερα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη αξιόπιστης εκτίμησης του πλημμυρικού κινδύνου με συνεχώς ενημερωμένα και υψηλής ανάλυσης σχέδια κινδύνου για όλες τις ευάλωτες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές του τοπίου (π.χ. από δασικές πυρκαγιές) και τις χρήσεις γης (κατοικημένες περιοχές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κρίσιμες υποδομές κ.λπ.). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία υλοποιείται, μεταξύ άλλων, λεπτομερής και πολυπαραμετρική εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, με παράλληλο σχεδιασμό έργων προστασίας».
Έλληνες μαθητές: Όλη ημέρα στο κινητό, αλλά χαμηλές ψηφιακές επιδόσεις
Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND αποτελεί επιχειρησιακή μονάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης.
Αναπτύσσει έρευνα και παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες περιορισμού του κινδύνου των καταστροφών από φυσικά και ανθρωπογενή αίτια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αξιοποιώντας μεγάλες υποδομές κεραιών συλλογής δορυφορικών δεδομένων που βρίσκονται εγκαταστημένες στο Αστεροσκοπείο. Στόχος είναι να ενημερώνει έγκαιρα τους αρμόδιους επιχειρησιακούς φορείς που ασχολούνται με τη διαχείριση καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, παρέχοντάς τους πληροφορίες σε όλο το φάσμα της διαχείρισης κρίσεων.
Η υπηρεσία FloodHub ενεργοποιείται ταυτόχρονα με την εμφάνιση κάποιου σημαντικού πλημμυρικού συμβάντος και δίνει την εικόνα της καταστροφής σε σχεδόν πραγματικό χρόνο με χρήση μοντέλων υδρολογικής και υδραυλικής προσομοίωσης και με ειδική τεχνολογία μηχανικής μάθησης. Το σύστημα αξιοποιεί δυναμικά αντικειμενικές παρατηρήσεις δορυφορικής τηλεπισκόπησης, δεδομένα δικτύων πολιτών και εθελοντών, αλλά και επιτόπιες αυτοψίες στην περιοχή. Η υπηρεσία FloodHub μπορεί δυνητικά να ενεργοποιηθεί για κάθε πλημμυρικό συμβάν σε οποιαδήποτε λεκάνη απορροής. Επίσης, αξιοποιεί την ιστορικότητα των πλημμυρικών συμβάντων σε μια περιοχή και δίνει σε προγενέστερο χρόνο εκτιμήσεις διακινδύνευσης από πλημμυρικό κίνδυνο για συνήθη αλλά και ακραία σενάρια καιρού, προκειμένου να υποστηριχθούν σχέδια αντιμετώπισης του κινδύνου και έγκαιρης λήψης μέτρων προστασίας και μείωσης του κινδύνου των καταστροφών από πλημμύρες.