ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοψία σε όλα τα ετοιμόρροπα κτίρια της χώρας μετά τον σεισμό στη Σάμο – Επιστολή Οικονόμου στην ΚΕΔ

Μαρίνα Ξυπνητού

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου καλούνται οι δήμοι της χώρας να στείλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος τα στοιχεία των ετοιμόρροπων κτιρίων που υπάρχουν ανά περιοχή.

Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο και ο τραγικός χαμός των δύο ανήλικων παιδιών ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη η χώρα να γνωρίζει ποια κτίσματα είναι επικίνδυνα σε περιπτώσεις αντίστοιχες και να παρθούν δραστικά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, έστειλε επιστολή στην ΚΕΔΕ. Συγκεκριμένα, καλεί όλους τους δήμους της χώρας να αποστείλουν στο ΥΠΕΝ, το αργότερο ως και την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, κατάλογο των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων και κατασκευών που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων, με αναγραφή της ακριβούς διεύθυνσης αυτών, προκειμένου το υπουργείο, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, να προχωρήσει σε σχετική αυτοψία.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο η νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο χωροταξικό νομοσχέδιο και μεταξύ άλλων θα αφορά τα επικίνδυνα και εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Συγκεκριμένα, επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτίρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά. Παράλληλα, ενεργοποιείται η Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες διατηρητέων θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι στα κτίρια της Σάμου. Μέχρι 5/11 είχαν ελεγχθεί συνολικά 2.436 κτίρια, εκ των οποίων τα 1.500 χρήζουν επανελέγχων και τα 18 έχουν χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα. «Τα υπόλοιπα δεν έχουν πρόβλημα», επισημαίνουν από το υπουργείο Υποδομών.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κλάτενμπεργκ: Οι επιθέσεις με κάνουν πιο δυνατό – Δεν μπορώ από το… transfermarkt να βρω νέους διαιτητές

Δημήτρης Ντόγκας

Νέα επιστολή Ολυμπιακού προς ΚΕΔ και Κλάτενμπεργκ: Το πρωτάθλημα συνεχίζει να αλλοιώνεται

Μιχάλης Μάρδας

ΚΕΔ: Η ανάλυση του Κλάτενμπεργκ για το ακυρωθέν γκολ του Χασάν με παραδείγματα από την Premier League.

Δημήτρης Ντόγκας

Ο Ολυμπιακός απαντά στην ΚΕΔ: Για τέσσερις λόγους δεν υπήρξε οφσάιντ

Δημήτρης Ντόγκας

Ανακοίνωση ΚΕΔ: «Σωστά ακυρώθηκε το γκολ του Ολυμπιακού»

Δημήτρης Ντόγκας

Ομόφωνα Κλάτενμπεργκ για αρχιδιαιτητής της Super League!

Μιχάλης Μάρδας

Παναθηναϊκός: Η ΚΕΔ να αφήσει εκτός πινάκων τον κ. Κομίνη

Μιχάλης Μάρδας

Οικονόμου: Για το ύψος των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη δίνουμε λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ

Evanthia Karra

Ολυμπιακός σε ΚΕΔ: Απαιτούμε δημοσίευση των συνομιλιών διαιτητή και VAR εντός 24 ωρών

Μιχάλης Μάρδας