Ολα τα παραπάνω δεδομένα, σύμφωνα με έμπειρους ιατροδικαστές και αξιωματικούς της Αστυνομίας, είναι ύποπτα ή τουλάχιστον αποτελούν μια «παράξενη ιστορία», που σίγουρα χρειάζεται μια ιατροδικαστική «σφραγίδα» και ανακριτική πιστοποίηση.
Σημαντικότερη ενέργεια όλων είναι η πραγματοποίηση μια ιατροδικαστικής επανεκτίμησης όλων των δεδομένων. Εμπειροι ιατροδικαστές που συνετέλεσαν καθοριστικά στην εξιχνίαση της υπόθεσης Πισπιρίγκου επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η επανεκτίμηση των ευρημάτων της νεκροψίας και νεκροτομής, του φωτογραφικού υλικού που έχει αποτυπωθεί από τα βρέφη και τον χώρο όπου βρέθηκαν και των αποτελεσμάτων των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων. Δεν τίθεται θέμα εκταφής των σορών, καθώς δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ερευνητικά.
Από το 2021 έως τον Αύγουστο του 2024 οι αστυνομικές αρχές έχουν σχηματίσει τέσσερις δικογραφίες για τους θανάτους των τεσσάρων βρεφών, λαμβάνοντας καταθέσεις από όλους τους εμπλεκομένους, γιατρούς, νοσηλευτές, συμπεριλαμβάνοντας ιατροδικαστικές εκθέσεις. Αντίστοιχη δικογραφία είχαν σχηματίσει και το 2014 για τον αιφνίδιο θάνατο της αδελφής της Ειρήνης.
Η πρώτη δικογραφία
Η πρώτη δικογραφία αφορούσε τον θάνατο ενός κοριτσιού 7 μηνών στις 4 Φεβρουαρίου 2021, την εποχή του κορονοϊού. Το Αστυνομικό Τμήμα Πατρών ενημερώθηκε από το Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ», για τον αιφνίδιο θάνατο του βρέφους. Από την προανάκριση προκύπτει ότι στις 05:07 εκείνης της μέρας και ενώ το βρέφος βρισκόταν στην οικία του παρουσίασε βρόγχο και απεβίωσε. Διακομίσθηκε νεκρό με σταθμό του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Το παιδί είχε διαγνωσθεί με επιληψία και λάμβανε σχετική φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα τον Ιανουάριο του ίδιου έτους είχε εισαχθεί στο ίδιο νοσοκομείο, καθώς είχε ιστορικό επιληπτικών κρίσεων. Στις 2 Φεβρουαρίου 2021 το βρέφος είχε υποβληθεί από παιδίατρο σε εμβόλιο πνευμονιόκκοκου. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής του βρέφους, δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις, μακροσκοπικώς ορατές, το αίτιο θανάτου ήταν απροσδιόριστο, που πιθανά συνδέεται με «διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας». Προανακριτικά δεν προέκυπτε συμμετοχή της Ειρήνης στον θάνατο, ωστόσο η μητέρα του βρέφους δήλωσε στα ΜΜΕ ότι την επίμαχη μέρα της είχε αναθέσει τη φύλαξη του παιδιού της.
Τα 2 παιδιά της Ειρήνης
Στις 26 Οκτωβρίου 2023 από το Α.Τ. Δυτικής Αχαΐας υποβλήθηκε στον εισαγγελέα προανακριτικό υλικό που αφορούσε τον θάνατο ενός κοριτσιού 19 ημερών. Μητέρα του η Ειρήνη. Στη 01:10, στις 19 Ιουνίου 2022, η Ειρήνη, ενώ κοιμόταν με το βρέφος της, κατάλαβε δυσχέρεια στην αναπνοή του και επειδή η κατάστασή του χειροτέρευε, δέκα λεπτά αργότερα κάλεσε ασθενοφόρο και το βρέφος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Κατά τη γέννησή του, το βρέφος είχε παραμείνει για παρακολούθηση, λόγω δυσχέρειας σίτισης και για διενέργεια εξετάσεων. Εξι μέρες μετά πήρε εξιτήριο με εντολή του παιδιάτρου να πραγματοποιηθούν εξετάσεις. Τότε η Ειρήνη έμενε μαζί με τον σύντροφό της, 37 χρόνων από το Μπανγκλαντές. Η ιατροδικαστική έκθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών ανέφερε και πάλι απροσδιόριστο αίτιο θανάτου που μπορεί να συνδέεται με διάμεση πνευμονίτιδα.
Στις 18 Αυγούστου 2023, η Ειρήνη απέκτησε ένα κοριτσάκι, τη Μαρία-Φρειδερίκη. Δύο μήνες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2023, το βρέφος πέθανε στο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», όπου και νοσηλευόταν για έναν μήνα. Είχε μεταφερθεί εκεί από το «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» στις 18 Σεπτεμβρίου. Την προανάκριση για τον θάνατο ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων Αττικής. Από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών η αιτία θανάτου ήταν απροσδιόριστη, που μπορεί να συνδέεται με το παθολογικό ιστορικό επιληψίας.
Το μωρό της φίλης της
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Στις 5 Αυγούστου 2024 ενημερώθηκε το Α.Τ. Ηλιδας από τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας ότι μεταφέρθηκε από νεκρό από οικείους του ένα αγόρι 15 μηνών. Οταν οι αστυνομικοί πήγαν στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, βρήκαν τη μητέρα του παιδιού, την Ειρήνη και μια ακόμη γυναίκα. Ο γιατρός ανέφερε ότι το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από την Ειρήνη. Κατά τις προσπάθειες ανάνηψης δεν κατέστη δυνατή η επαναφορά του, ενώ το παιδί έκανε εμετό με γάλα. Στην αρχική της κατάθεση η μητέρα του παιδιού άφησε υπόνοιες σε βάρος της Ειρήνης. Η μητέρα βρισκόταν μαζί με την Ειρήνη και το παιδί στο σπίτι της. Η μητέρα πήγε στην τουαλέτα για δύο λεπτά και όταν γύρισε διαπίστωσε ότι το παιδί είχε μυδριάσει. Το χτύπησε στην πλάτη και έβγαλε πηγμένο γάλα. Οι αστυνομικοί έλαβαν φωτογραφίες από το χώρο, ενώ δεν βρήκαν φάρμακα ή άλλες ουσίες εντός του σπιτιού. Διαπιστώθηκαν υπολείμματα από σημάδια εμετού σε καναπέ του καθιστικού. Ελαβαν 6 καταθέσεις, η μία εκ των οποίων συμπληρωματική της μητέρας, η οποία αναίρεσε κατηγορηματικά τα όσα είχε καταθέσει σχετικά με υπόνοιες σε βάρος της φίλης της. Το απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου ανέγραφε απροσδιόριστη αιτία θανάτου, εν αναμονή αποτελεσμάτων τοξικολογικών εξετάσεων.
Η αδελφή της Ειρήνης
Πριν από 10 χρόνια, στις 6 Φεβρουαρίου 2014, το Αστυνομικό Τμήμα Αργους είχε ενημερωθεί από το Νοσοκομείο Αργους ότι στις 17:05 εκείνης της ημέρας μεταφέρθηκε από τη μητέρα του ένα κοριτσάκι δύο χρόνων, χωρίς τις αισθήσεις του. Ηταν η αδελφή της 14χρονης τότε Ειρήνης. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική και τοξικολογική έκθεση, η αιτία θανάτου του ανωτέρω παιδιού οφείλεται σε λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και διάμεση πνευμονίτιδα της παιδικής ηλικίας.
Ανοικτό το ενδεχόμενο συνένωσης των δικογραφιών
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκεται η υπόθεση με τα νεκρά βρέφη, η οποία έχει συνταράξει την τοπική κοινωνία της Αμαλιάδας και της Πάτρας, αλλά και το πανελλήνιο. Για την υπόθεση υπάρχει ήδη μία ανοιχτή δικογραφία, η οποία παραμένει εκκρεμής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, ενώ πλέον, μετά τον θάνατο και τρίτου βρέφους που φέρεται να σχετίζεται με το ίδιο πρόσωπο, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε εισαγγελικό επίπεδο.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η υπόθεση ερευνάται δικαστικά στην Πάτρα εδώ και περίπου ένα έτος, με τη σχετική δικογραφία να αφορά τους θανάτους των δύο βρεφών της εμπλεκόμενης μητέρας, το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει πλήθος ενεργειών για τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών, όπως η λήψη πολλών μαρτυρικών καταθέσεων από γιατρούς και συγγενικά πρόσωπα.
Παράλληλα, έχει γίνει και μία σειρά από εργαστηριακούς ελέγχους, όπως συμβαίνει πάντα σε περιπτώσεις θανάτων βρεφών, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις.
Αυτό το οπoίο εκκρεμεί είναι ο γονιδιακός έλεγχος, το οποίο πιθανότατα να είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ της εισαγγελικής έρευνας, με πληροφορίες να αναφέρουν μάλιστα ότι για το ένα βρέφος η γονιδιακή έρευνα ολοκληρώθηκε, χωρίς να φανεί κάποιο γενετικό πρόβλημα.
Ο γονιδιακός έλεγχος για το δεύτερο βρέφος και η επιστημονική συσχέτιση με τα υπόλοιπα ευρήματα είναι τα κρίσιμα στοιχεία που καθυστερούν το κλείσιμο της δικογραφίας, με τα υπόλοιπα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτήν να μην έχουν φανεί προς το παρόν επαρκή για τη στοιχειοθέτηση κατηγοριών κατά κάποιου προσώπου.
Πλέον, υπό το φως των νέων εξελίξεων και μετά τα δημοσιεύματα για τρίτο νεκρό μωρό, από την Εισαγγελία Εφετών Πατρών εστάλησαν υπηρεσιακά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στα περιστατικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, η οποία είναι πλέον αρμόδια για την περιοχή της Αμαλιάδας, μετά την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη.
Η αλληλογραφία αυτή δεν έχει το περιεχόμενο εισαγγελικής παραγγελίας (αφού η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας είναι εκτός της αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας), αλλά αυτό της ενημέρωσης για την υπόθεση, ώστε η Εισαγγελία Ηλείας να γνωρίζει πως εκκρεμεί ήδη μια δικογραφία, στην οποία εμπλέκεται η ίδια γυναίκα, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της υπόθεσης.
Παράλληλα, η Εισαγγελία Εφετών Πατρών ζητά να υπάρξει ενημέρωση μόλις η έρευνα της Εισαγγελίας Ηλείας καταλήξει σε συμπεράσματα, με τις ενέργειες αυτές να έχουν το νόημα της ανακίνησης της υπόθεσης και σε σχέση με τα δύο πρώτα παιδιά, με τις εισαγγελικές αρχές να προσπαθούν να έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου γονιδιακού ελέγχου το συντομότερο δυνατόν.
Πάντως, για την υπόθεση προκύπτουν συνεχώς δημοσιεύματα, με κάποια από αυτά να αναφέρονται και σε τέταρτο ή ακόμη και σε πέμπτο νεκρό παιδί, που πάντα φέρεται να σχετίζεται με την ίδια γυναίκα, που έχασε τα μωρά της στην Κάτω Αχαΐα.
Ετσι, προκειμένου να μπει η υπόθεση σε μία σειρά, οι Εισαγγελίες που έχουν κατά τόπο αρμοδιότητα, βρίσκονται πλέον σε διαρκή συνεννόηση, ώστε να αξιολογήσουν τα στοιχεία.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το ένα βρέφος έφυγε από τη ζωή, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αττικής, κάτι που μπορεί να σημάνει και την εμπλοκή στις έρευνες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Πρακτικά, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν εγκλήματα όπου ο φερόμενος δράστης έχει τελέσει αδικήματα σε διαφορετικούς τόπους, τότε υπάρχει συνένωση των δικογραφιών, ώστε η υπόθεση να ερευνάται ενιαία υπό την ίδια εισαγγελική και ανακριτική αρχή.
Αυτό είχε συμβεί στην υπόθεση Πισπιρίγκου (με την οποία η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ανατριχιαστικές ομοιότητες), όπου επελέγη η Αθήνα για τη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να είναι ευχερέστερη η συλλογή των στοιχείων. Ωστόσο, σε αυτή την υπόθεση των νεκρών βρεφών, βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό το στάδιο, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει ποινική δίωξη κατά κανενός προσώπου…