Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις ΥΚΩ θα απασχολήσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια το πορτοφόλι των καταναλωτών, καθώς μέχρι το 2022 συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί τα χρήματα στη ΔΕΗ. Αυτό που όμως προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως η Επιχείρηση δεν γνώριζε περισσότερα επί του θέματος, καθώς το ΥΠΕΝ δεν προέβη σε καμία ενημέρωση και παρά το κλείσιμο της συμφωνίας. Oπως φυσικά είχε άγνοια και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παρ’ όλα αυτά, στη συμφωνία, τέθηκε ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση να υποβληθεί στους θεσμούς Πλάνο Δράσης για την αντιμετώπιση αυτών.
Αναφορικά με τις λιγνιτικές μονάδες, η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο καύσιμο, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το «market test» των ενδιαφερόμενων επενδυτών πρόκειται να πραγματοποιηθεί έως τον Νοέμβριο, με στόχο η πώληση των μονάδων και των ορυχείων να έχει ολοκληρωθεί έως και τον Ιούνιο του 2018.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με όσα σημείωσε το ΥΠΕΝ, στα μέσα του Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία επανέφερε σε ισχύ αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008 και του 2009 σχετικά με την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη.
Επίσης, ο δυνητικός επενδυτής ή επενδυτές δεν θα συνδέονται με κανέναν τρόπο με τη ΔΕΗ για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες. Oπως ακόμα θα πρέπει να έχει και αποδεδειγμένη εμπειρία στην αγορά ενέργειας, καθώς και τα αναγκαία κεφάλαια.
Ακόμα, στη διαδικασία μπορούν να λάβουν μέρος και επενδυτικά σχήματα, στα οποία θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Περιφέρειες και άλλοι τοπικοί φορείς.
Επιπλέον, ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, θα κοινοποιηθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) ως τα μέσα Μαΐου όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξειδίκευση των μέτρων σε επόμενο στάδιο. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα νομοθετηθούν μετά τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς («market test») μέχρι τον Νοέμβριο 2017. Η υλοποίησή τους προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο 2018.
Αναφορικά με τα ΝΟΜΕ, συμφωνήθηκε η αλλαγή στις δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας, που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο 2017. Οι θεσμοί, όπως αναφέρει το υπουργείο, ζητούσαν υπερβολικά υψηλές ποσότητες δημοπράτησης (αρχικά μέχρι 46% και στη συνέχεια μέχρι 33%). Μέσα από τη διαπραγμάτευση η αύξηση περιορίσθηκε σε πολύ πιο χαμηλά και ρεαλιστικά επίπεδα (16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019). Ωστόσο, συμπεριλήφθηκε όρος στη συμφωνία ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων για το λιγνίτη οι ποσότητες των δημοπρατούμενων ποσοτήτων θα μειωθούν.
Για το φυσικό αέριο, η συμφωνία προβλέπει την υποβολή έως τον Σεπτέμβριο 2017 ενός οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.
Σχετικά με το «Target Model», πρόκειται να υποβληθεί άμεσα στους θεσμούς οδικός χάρτης για την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στους κανόνες της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς, στο πλαίσιο του Μοντέλου Στόχου (Target Model).
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου