«Στο νoμοσχέδιο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον οικογενειακό ιατρό, ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί. Ο οικογενειακός (προσωπικός) ιατρός θα πρέπει να αποτελεί το σύμβουλο υγείας κάθε πολίτη, να ενημερώνει τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο του ασθενούς, να παρέχει αγωγή υγείας και προληπτική ιατρική. Ωστόσο, για να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλη τη χώρα και ιδίως στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς.
Τα αστικά κέντρα υγείας -ως μετεξέλιξη των σημερινών μονάδων ΠΕΔΥ ή με τη δημιουργία νέων- τα οποία θα διαθέτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες, και τα ανεξάρτητα -από τη λειτουργία των Νοσοκομείων- Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών πρέπει να αποτελούν το βασικό κορμό των δημόσιων δομών ΠΦΥ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, και προσθέτει πως το σύστημα πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον 10.000 συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς από τους 5.000 που υπάρχουν σήμερα.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
«Να αποσυρθεί κάθε διάταξη που θυμίζει ξεπερασμένες εποχές, επιβάλλει τη δυνατότητα του οικογενειακού ιατρού να παραπέμπει για εξέταση στον ιατρό ειδικοτήτων, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα όχι κατά πράξη και περίπτωση, αλλά με πάγια αντιμισθία.
Πρέπει άμεσα επίσης να απαλειφθεί κάθε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ιατρικής εξέτασης από μη ιατρικό προσωπικό», προσθέτει ο ΠΙΣ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου