Ο κινηματογράφος μπαίνει στα σχολεία μέσα από την εκπαιδευτική κινηματογραφική πλατφόρμα CINEDU, με στόχο να συστήσει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς όχι μόνο τη μαγεία του οπτικοακουστικού κόσμου, αλλά και να λειτουργήσει ως ένα δυναμικό εργαλείο στη διαδικασία της εκμάθησης.
Στη Φολέγανδρο
Στη Φολέγανδρο, σ’ ένα νησί με πολύ μικρό αριθμό μαθητών, πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό η πρώτη προβολή ταινίας από την εκπαιδευτική πλατφόρμα. Στα σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδίως σε αυτές που δεν υπάρχουν κινηματογραφικές αίθουσες, η CINEDU επιχειρεί να χαρίσει την κινηματογραφική εμπειρία με εκπαιδευτικό σκοπό.
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα ταινιών υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υπάγεται σε χρηματοδότηση ΕΣΠΑ στο έργο «Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών». Μέχρι την άνοιξη θα έχει εμπλουτιστεί με τουλάχιστον 92 ταινίες, οι οποίες θα είναι χωρισμένες ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Οι ταινίες έχουν επιλεγεί βάσει των σχολικών προγραμμάτων σπουδών με θεματικές που ποικίλλουν και αντιστοιχούν στη σχολική ύλη και είναι εγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.
Ηδη η πλατφόρμα διαθέτει 11 ταινίες και έχει χρησιμοποιηθεί από 67 εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ταινιοθήκη της και να ξεκινήσει ενεργά να είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία. Πρόκειται για υλικό που είναι συνοδευτικό και προαιρετικό για τους εκπαιδευτικούς. Η πλατφόρμα λειτουργεί με κωδικούς που δίνονται στους εκπαιδευτικούς που δηλώνουν ενδιαφέρον και δεν είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.
«Από τη Φολέγανδρο, όπου έγινε η πρώτη προβολή ταινίας, μέχρι τις Πρέσπες και από το Σουφλί μέχρι τα Ανώγεια, δάσκαλοι και δασκάλες, καθηγητές και καθηγήτριες, είναι σε θέση πλέον να οργανώνουν προβολές μιας ταινίας που θα συνδέεται με το μάθημά τους και να αξιοποιούν το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της παρουσίασης της νέας πλατφόρμας η γενική διευθύντρια του ΕΚΚ, Αθηνά Καρτάλου.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, Μάρκος Χολέβας, αναφέρθηκε στην πρόθεση του φορέα να εισάγει μεθοδικά και συστηματικά τον κινηματογράφο ως ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, αποσκοπώντας παράλληλα στην προβολή και διάδοση της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα.
Το TikTok
Η προβολή μιας ταινίας είναι μόνο το ένα από τα χαρακτηριστικά που προσφέρει η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Στην κάθε ταινία παρέχεται θεματική ανάλυση (για παράδειγμα σε μία ταινία για το περιβάλλον, υπάρχει το αντίστοιχο υλικό που συνδέεται με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών), η κινηματογραφική ανάλυση αλλά και διάφορα εργαλεία όπως κουίζ και παιχνίδια για να συμμετάσχουν οι μαθητές μετά την προβολή. «Εχουμε μία πρωτοβουλία που έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες της εποχής. Τα παιδιά έχουν ήδη πολλά οπτικοακουστικά ερεθίσματα σε πλατφόρμες όπως το TikTok και πρέπει να τους προσφέρουμε και στο σχολείο αυτή την εμπειρία», ανέφερε ο Ηλίας Τασόπουλος, γενικός συντονιστής του έργου.
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους - Πού θα χιονίσει [βίντεο]
Ηδη η υποδοχή από τους εκπαιδευτικούς είναι ιδιαίτερα θερμή και η ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που έχει αναλάβει το έργο έχει έρθει σε επικοινωνία με τουλάχιστον 2.000 σχολεία, δίνοντας έμφαση στα σχολεία της περιφέρειας. Το πρόγραμμα προβλέπει και πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την καλύτερη χρήση και αξιοποίηση της πλατφόρμας. Η επιμόρφωση δεν είναι υποχρεωτική για τα σχολεία που δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Αριθμοί:
1,4 εκατ. ευρώ είναι η δαπάνη του έργου για την πλατφόρμα CINEDU
67 εκπαιδευτικοί έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα μέχρι στιγμής
92 ταινίες θα περιλαμβάνει η πλατφόρμα χωρισμένες ανά εκπαιδευτική βαθμίδα
10 εκπαιδευτικές ταινίες θα υλοποιηθούν για την πλατφόρμα (7-10 λεπτών) σχετικά με τον κόσμο της έβδομης τέχνης.
ΤΑ ΦΙΛΜ
Ιβ, Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα, Β΄ Τάξη, Κομμώσεις Ρόμι, Λιάνα, Ξυπόλητο Τάγμα, Προσευχή,
Το Βανκούβερ, Η Πολεμίστρια, Ξεχασμένα Βαλκάνια, Σιγή Ιχθύος