Πρόκειται γα την περίπτωση του μικρού Γιάννη από την Κοζάνη, που μεταφερόταν για αρκετές μέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο στην Βόρεια Ελλάδα, μέχρι που κατέληξε, κατόπιν νοσηλείας, στο «Ιπποκράτειο» στην Θεσσαλονίκη. Η υπόθεση είχε απασχόλησε το πανελλήνιο, προκαλώντας την παρέμβαση της πρώην υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η οποία είχε ζητήσει να ερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου.
Όλα ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου του 2010, όταν το παιδί παρουσίασε ήπια αδιαθεσία. Καθώς ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε έλειπε εκτός Κοζάνης, όπου διέμενε η οικογένεια του παιδιού, οι γονείς απευθύνθηκαν στα δύο νοσοκομεία του νομού, το «Μαμάτσειο» Κοζάνης και το «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας, όπου, όπως διαπίστωσαν, οι παιδιατρικές κλινικές δεν λειτουργούσαν.
Σήμερα το έθιμο των φωτιών σε Φλώρινα, Πρέσπες, Άργος Ορεστικό και Σιάτιστα Κοζάνης
Κατόπιν τούτου, απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου διαγνώστηκε αρχικά βρογχιολίτιδα κι έπειτα από νοσηλεία στο ίδιο νοσοκομείο, γαστρεντερίτιδα. Μία σειρά από ιατρικές παραλείψεις, που περιγράφονται στο κατηγορητήριο -όπως η μη χορήγηση ενδοφλέβιου ορού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αφυδατωθεί το αγοράκι- επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας του. Ύστερα από επιμονή των γονιών, ο μικρός Γιάννης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ειδικών παθήσεων «Λοιμωδών» της Θεσσαλονίκης από το οποίο στη συνέχεια εισήχθη με σηπτικό σοκ στην ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου όπου υπέκυψε λίγες ημέρες αργότερα».
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο εξέτασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, κάθισαν ο τότε διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής της Βέροιας, μία νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του «Λοιμωδών». Μετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Στον κατηγορούμενο διευθυντή της Βέροιας επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 16 μηνών, στο συνάδελφό του από το «Λοιμωδών» ποινή φυλάκισης 9 μηνών, ενώ η νοσηλεύτρια τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 8 μηνών. Το δικαστήριο ανέστειλε τις ποινές, οι οποίες είναι χαμηλότερες σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο (φυλάκιση 24 μηνών στον πρώτο και 18 μηνών στους δύο τελευταίους).
Απολογούμενοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία, τονίζοντας ότι προέβησαν σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η ιατρική επιστήμη. Δεν έπεισαν όμως το δικαστήριο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η προεδρεύουσα της διαδικασίας, αναπτύσσοντας προφορικά το σκεπτικό της απόφασης κι αφού αναφέρθηκε στις παραλείψεις τους, τόνισε ότι το άτυχο παιδί «δεν είχε την φροντίδα που έπρεπε να έχει».