Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ
Οι δύο ανακριτικές έρευνες αφορούν στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την καταγγελλόμενη παρέμβασή του στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis, αλλά και στον πρώην υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
Οι τηλεοπτικές άδειες
Στη δεύτερη υπόθεση, η οποία είναι και ανακριτικά «ωριμότερη», αναμένεται να πέσει σύντομα «αυλαία» στην ανάκριση, καθώς ο κύκλος κλείνει με την απολογία του Νίκου Παππά στις 23 Φεβρουαρίου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εξετάσθηκαν περισσότεροι από 8 μάρτυρες, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει την απολογία του ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που αντιμετωπίζει το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος. Ο αποκαλούμενος «κόκκινος εργολάβος» επέμεινε σε όσα είχε καταγγείλει σχετικά με το παρασκήνιο του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών, εξηγώντας πως ο Νίκος Παππάς ήταν εκείνος που έκλεισε τη συμφωνία με τον λιβανέζικο όμιλο CCC για τα 3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως προέβη στις καταγγελίες μόνο όταν η CCC στράφηκε εναντίον του δικαστικά διεκδικώντας χρήματα για μια εικονική -όπως καταγγέλλει- συναλλαγή, που είχε σκοπό να εξυπηρετηθεί το σχέδιο της τότε κυβέρνησης για να αποκτήσει κανάλι.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αρνηθεί την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, όπως είχε πράξει και στο υπόμνημα που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Ο ίδιος, σχετικά με την καταγγελλόμενη από τον επιχειρηματία μεσολάβησή του, είχε υποστηρίξει ότι «ούτε η CCC ούτε ο Καλογρίτσας μιλούν για δώρο. Τον Ιούνιο του 2019, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Τοξότης οφείλει να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ σε θυγατρική της CCC, από την οποία και τα έλαβε ως προκαταβολή για την κατασκευή έργου στο εξωτερικό. Την απόφαση επικύρωσε, την 1 Ιουλίου 2020, το Πρωτοδικείο Αθηνών». Μετά την περάτωση της ανάκρισης, η υπόθεση θα κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το οποίο θα αποφανθεί σχετικά με το αν θα πρέπει οι δύο κατηγορούμενοι να παραπεμφθούν σε δίκη.
Καταγγελίες για παρεμβάσεις
Την ώρα που η υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών έχει μπει σε «τροχιά» ολοκλήρωσης, για την υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η ανάκριση προχωρά με πιο αργά βήματα. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της Βουλής ξεκίνησε, αλλά δεν έμεινε μόνο στη Novartis, φέρνοντας στο «φως» και άλλες καταγγελίες για παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, αλλά και καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για ύπαρξη οργανωμένης συμμορίας που έδρασε για την ενοχοποίησή του. Μάλιστα, το σκέλος που αφορά στον επιχειρηματία κ. Μιωνή τρέχει με γοργούς ρυθμούς, καθώς έχουν ήδη απολογηθεί οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι.
Στο μεταξύ, κλήσεις σε απολογία έχουν επιδοθεί και στους πρώην εισαγγελείς Διαφθοράς, με την Ελένη Τουλουπάκη να λαμβάνει, την περασμένη Παρασκευή, προθεσμία για να απολογηθεί για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας. Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε ανακοίνωσή της καταλήγει με μια φράση που παραπέμπει ευθέως στη διατύπωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «θα τους πάω μέχρι τέλους»: «Θα εξακολουθήσω να υπηρετώ την αλήθεια και το δίκαιο, με σθένος, πραγματικά “μέχρι τέλους”».
Θα ακολουθήσουν και οι άλλοι δύο πρώην επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς, ενώ τελευταίος θα κληθεί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ωστόσο, αναμένεται να προβάλει σειρά ενστάσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Εάν η ανάκριση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, αναμένεται να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στη διαδικασία, αφού συνταξιοδοτείται η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, που χειρίζεται την υπόθεση. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει η δικογραφία να ανατεθεί σε νέο ανακριτή, ο οποίος θα χρειαστεί ένα ικανό διάστημα για να μελετήσει την ογκώδη δικογραφία.
Σύνθεση
Ομως, το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη υπόθεση εντοπίζεται και στη δυνατότητα σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου, στην περίπτωση που αποφασιστεί η παραπομπή του πρώην υπουργού. Σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 4 του Συντάγματος, «τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διορισθεί ή προαχθεί στον βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης».
Δηλαδή, τα 7 μέλη του Αρείου Πάγου, που απαιτούνται για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου, πρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση να έχουν προαχθεί στον βαθμό του αρεοπαγίτη, πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν και κατατέθηκε η πρόταση για δίωξη εις βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου. Ο συνολικός αριθμός των αρεοπαγιτών είναι 74, αλλά ήδη 54 εξ αυτών προήχθησαν στον βαθμό του αρεοπαγίτη μετά την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η οποία υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Την ίδια στιγμή, αναμένεται τον Ιούνιο να συνταξιοδοτηθεί σημαντικός αριθμός ανώτατων δικαστών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της αδυναμίας συγκρότησης Ειδικού Δικαστηρίου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr