Οι γονείς βέβαια απαντάνε ότι πρόκειται για δώρον άδωρον, καθώς κανένας μαθητής δεν θα προλάβει να αντεπεξέλθει σε ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα εντός του περιορισμένου χρόνου που έχει μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών.
Η όλη φασαρία αφορά τη μείωση εισακτέων στην οποία προχώρησε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου «κόβοντας» κατά 1.005 θέσεις τα τμήματα και τις σχολές των Πανεπιστημίων. Ειδικότερα, το «μαχαίρι» στις επιστήμες Υγείας και στην Ιατρική προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από γονείς, με τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας να ζητάει την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης. Μάλιστα δημιουργήθηκε και ιστοσελίδα όπου συγκεντρώνονται υπογραφές εναντίον της μείωσης των εισακτέων.
Χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής ενημέρωσε ότι το υπουργείο έχει πρόβλεψη για τους υποψήφιους που αναζητούν διέξοδο σε ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο μετά το ψαλίδι στους εισακτέους. Υπενθυμίζεται ότι από πέρσι που εγκαινιάστηκε το νέο εισαγωγικό σύστημα, οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα εφόσον επιθυμούν μία κατηγορία σχολών (Ανθρωπιστικές Σπουδές, Θετικές και Τεχνολογικές κ.λπ.). Με την επιλογή ενός πέμπτου μαθήματος, ανοίγουν κι ένα ακόμα συναφές πεδίο σχολών.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Στην περίπτωση βέβαια των υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου (επιστήμες Υγείας), το άνοιγμα σε σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών προϋποθέτει Μαθηματικά κατεύθυνσης, ένα από τα πιο απαιτητικά μαθήματα που καταγράφεται η μεγαλύτερη βαθμολογική σφαγή κάθε χρόνο μαζί με τη Φυσική.
Ανοιχτά μέτωπα
Κι ενώ το σίριαλ με τον αριθμό εισακτέων δεν λέει να σταματήσει καθώς οι γονείς κάνουν λόγο για εμπαιγμό, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αρέσκεται να ανοίγει κι άλλα μέτωπα. Με τα μισά σχεδόν τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, ο κ. Γαβρόγλου υπόσχεται λύση σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί χρόνια τους πτυχιούχους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου, ειδικά σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται αλληλοσυγκρουόμενα -ενίοτε και συντεχνιακά συμφέροντα- μπορεί να παραταθεί και να λυθεί οριστικά ακόμα και σε διάστημα δεκαετίας.
Για τα προσφυγόπουλα
Την ίδια ώρα, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης υπενθύμισε ότι τα προσφυγόπουλα από τη νέα σχολική χρονιά θα μπουν σε πρωινό πρόγραμμα. Πρόκειται για 2.500 παιδιά που φέτος εντάχθηκαν με τεράστια καθυστέρηση και πολλές αστοχίες στο πρωινό πρόγραμμα και είναι απορίας άξιον αν υπάρχουν οι σχολικές δομές για να φιλοξενηθούν από την επόμενη σχολική χρονιά στο πρωινό πρόγραμμα.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου