Μετά από σχεδόν δυόμισι χρόνια, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος έξι ανώτατων στελεχών της Πυροσβεστικής αλλά και σε βάρος του ιδιοκτήτη του οικήματος, όπου προκλήθηκε η πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής, βασικού διοικητή στην περιοχή της Αττικής, διοικητών δύο πυροσβεστικών σταθμών, ενός αξιωματικού υπηρεσίας που σχετίζεται με το τραγικό συμβάν αλλά και ενός εκ των συντονιστών του Σώματος, εκείνο το μοιραίο βράδυ. Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τον άτυχο αρχιπυροσβέστη, τη ζωή της είχε χάσει και μια 44χρονη γυναίκα, την οποία ο αρχιπυροσβέστης είχε επιχειρήσει να σώσει.
«Εικοσι οκτώ μήνες μετά, η Δικαιοσύνη έδωσε αρχή στη λύση του φαινομενικά γόρδιου δεσμού του θανάτου του αδερφού μου. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν ευθύνες και στοιχεία ενοχής που κάποιοι θέλησαν να αλλοιώσουν και να αποκρύψουν. Αυτοί, λοιπόν, εδώ και μέρες έχουν όνομα, φορούν στολή και είναι υψηλόβαθμοι. Τόσο οι γονείς όσο και εγώ η ίδια παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης με αμέθυστο ενδιαφέρον και περιμένουμε τη πλήρη έκβασή της.
Η ενοχοποίηση των αρμοδίων δεν αποτελεί ικανοποίηση αλλά εν μέρει ηθική αποκατάσταση της τάξης πραγμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι 6 άτομα μπορούσαν και έπρεπε να τον είχαν σώσει. Μα δεν το έπραξαν και σύμφωνα με τα στοιχεία ούτε καν το προσπάθησαν. Ποτέ κανείς δεν μου είπε το ΓΙΑΤΙ, τώρα πια θα μάθει πρώτα η δικαιοσύνη και ύστερα εμείς», δηλώνει στο protothema.gr η αδελφή του αδικοχαμένου αρχιπυροσβέστη, Βασιλική Μάντζιου.
Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι κατάθεσε η μητέρα του Παναγιωτάκη για την Ειρήνη
Όλα είχαν ξεκινήσει γύρω στις 9:00 το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου του 2014, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο κατάστημα με υδραυλικά που διατηρούσε ο σύζυγος της 44χρονης στο ισόγειο του διώροφου σπιτιού. Πολύ γρήγορα η φωτιά εξαπλώθηκε στο πατάρι που υπήρχε ανάμεσα στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο και από εκεί οι καπνοί έπνιξαν όλο το κτίριο.
Ο άτυχος αρχιπυροσβέστης μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό του ανέβηκαν στο δεύτερο όροφο για να απεγκλωβίσουν την 44χρονη γυναίκα, ωστόσο, δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν. Τότε, βγήκαν από το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου και ενώ ο συνάδελφος του Ματθαίου εγκατέλειψε το κτίριο, ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης μπήκε ξανά στο διαμέρισμα, πήγε στο υπνοδωμάτιο και από εκεί βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος καθώς καταλάβαινε ότι το οξυγόνο του τελείωνε.
Από εκεί ζητούσε, απεγνωσμένα, βοήθεια, ενώ το Κέντρο του ζητούσε να επαναλάβει… Όταν έφτασαν οι ενισχύσεις ήταν, ήδη, πολύ αργά. Μια καθυστέρηση που φαίνεται πως στοίχισε τη ζωή του 33χρονου. Επιπλέον, η οικογένεια του αρχιπυροσβέστη, από την πρώτη στιγμή, έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο σταθμό όπου υπηρετούσε ο Ματθαίος αλλά και για συχνές αναφορές πυροσβεστών για ελλιπή έλεγχο των φιαλών και ανεπάρκεια του χορηγούμενου οξυγόνου.
«Μετά τον τραγικό θάνατο του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες και κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του, η οικογένεια του αγωνιά να μάθει ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι και να υποστούν τις συνέπειες. Η Δικαιοσύνη το θέμα το βλέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία. Ασκήθηκαν σχετικές ποινικές διώξεις για το αδίκημα της έκθεσης (σε βαθμό κακουργήματος) και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, προσωποποιήθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι και εκλήθησαν σε απολογία από την ανακρίτρια. Οι συγγενείς του Ματθαίου Μάντζιου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις από τη Δικαιοσύνη», εξηγεί στο protohema.gr, o δικηγόρος της οικογένειας του αρχιπυροσβέστη, Αντώνης Φούσας.