Η δικογραφία περιλαμβάνει τέσσερις επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ κατά την προαναφερόμενη περίοδο (2010-’11), χωρίς να υπάρχουν εμπράγματες εγγυήσεις.
Στο “κάδρο” του αντεισαγγελέα Εφετών Αχιλλέα Ζήση βρίσκονται ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής υποκαταστήματος της Τράπεζας Αττικής στη Θεσσαλονίκη την περίοδο εκείνη, ένας ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος που εισηγήθηκε τις δανειοδοτήσεις και επτά άτομα της επιτροπής πιστοδοτήσεων της Τράπεζας που φαίνεται ότι άναψαν το “πράσινο φως” για την έγκριση των δανείων, αν και δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία προκλήθηκε κατόπιν καταγγελιών που έκαναν το 2016 απολυμένοι υπάλληλοι της Τράπεζας.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δανειοδοτήθηκαν είναι μια εταιρία ιατρικών μηχανημάτων και νοσοκομειακού εξοπλισμού και μια κατασκευαστική της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, παρότι εμφανίζονταν ως προβληματικές αποφασίστηκε να χορηγηθούν τα δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνταν, αλλά ούτε υπήρχαν εμπράγματες εγγυήσεις για να εξασφαλιστεί το τραπεζικό ίδρυμα, ούτε εξασφαλίσεις σε ανάλογης αξίας ακίνητα ή σε προσωπικές εγγυήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία περίπτωση ως εγγύηση αναφερόταν το ίδιο το ακίνητο που θα ανακαινιζόταν, αλλά δεν ανακαινίστηκε ποτέ. Μάλιστα, δυο εκ των επιχειρήσεων φαίνεται ότι λίγο καιρό αργότερα ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων, τα οποία θα κληθούν το επόμενο διάστημα να απολογηθούν σε ειδική ανακρίτρια διαφθοράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ