Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της επιχείρησης μιλώντας στη Βουλή, έχουν υπάρξει ήδη επαφές και έχουν αποσπάσει την υπόσχεση ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα κατά 10%. Ολα αυτά γιατί πλέον, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η ανοχή τέρμα. «Προχωράμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους», όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης.
Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες έρχονται και «οι τιτλοποιήσεις σε ξένα funds και σε εταιρίες με μεγάλη εξειδίκευση στη συλλογή οφειλών», δηλαδή, όσα ονομάζονταν από τη σημερινή κυβέρνηση κάποτε «κοράκια». Τώρα ως διά μαγείας μετατράπηκαν σε εν δυνάμει «σωτήρες» που θα χρηματοδοτήσουν τις οφειλές και τα ληξιπρόθεσμα με μόνη προϋπόθεση, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, να δουν ότι υπάρχει αξιόπιστος μηχανισμός συλλογής.
«Γενικά η ΔΕΗ, όπως είπα, σε λίγα χρόνια πρέπει να κάνει αυτά που δεν έγιναν δεκαετίες. Εχουμε χαράξει μια στρατηγική, ότι η ΔΕΗ του μέλλοντος θα είναι μικρότερη στον ηλεκτρισμό στην Ελλάδα, αλλά θα είναι η ισχυρότερη και μεγαλύτερη εταιρία», συνέχισε ο κ. Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Μικρής σημασίας, βέβαια, το γεγονός ότι το ίδιο το Δημόσιο οφείλει 100 εκατ. ευρώ και έχει ρυθμίσει μόλις τα 40 εκατ.! Η ΔΕΗ προτιμά να κυνηγήσει πολίτες οι οποίοι διαπιστωμένα και μετά από επανειλημμένες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και μπαίνουν στο ίδιο καλάθι με τους συστηματικούς κακοπληρωτές. Ακόμη μικρότερης σημασίας μάλλον και οι 37.000 καταναλωτές που έσπευσαν στα κατά τόπους καταστήματα τον τελευταίο μήνα για να διακανονίσουν τις οφειλές τους. Μπορεί λοιπόν η Επιχείρηση αυτή να τρέχει ταυτόχρονα ευνοϊκά προγράμματα αλλά μοιάζει να βάζει και τρικλοποδιά σε 85.000 καταναλωτές που έχουν χρέος πάνω από 3.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ανέφερε σχετικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, και επικαλούμενος τα στοιχεία της ΔΕΗ που δείχνουν ότι από τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 έως σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών αυξήθηκαν από 1,7 δισ. ευρώ στα 2,6 δισ., πως «οι πολιτικές των διευκολύνσεων έφτασαν στα όριά τους, υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές και θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρία με μεγάλη ειδίκευση στο θέμα είσπραξης οφειλών με διεθνή εμπειρία».
Ο κ. Παναγιωτάκης επιχειρηματολόγησε κατά των «στρατηγικών» κακοπληρωτών της εταιρίας λέγοντας πως σήμερα 85.000 καταναλωτές έχουν οφειλές άνω των 3.000 ευρώ και συνολικά το ποσό που χρωστάνε είναι στα 550 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να υπογραμμίσει, δε, το κακόβουλο ορισμένων καταναλωτών της ΔΕΗ είπε πως «εμείς τους κόβαμε το ρεύμα και αυτοί το επανασύνδεαν μόνοι τους και κάνουν έτσι και ρευματοκλοπή».
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της ΔΕΔΔΗΕ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές το 2016 ήταν 10.600, το 2015 8.400 και το 2014 6.650. Το κίνημα «Δεν πληρώνω», γνωστό και ως το κίνημα που στέκεται δίπλα στις καθημερινές ανάγκες του κάθε πολίτη που κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του, ανέφερε ότι εβδομαδιαίως κάνει περίπου 30 επανασυνδέσεις ρεύματος, με τον ετήσιο αριθμό να φτάνει κατά προσέγγιση τις 2.000.
Επί του πρακτέου, οι υπόλοιποι 83.000 καταναλωτές κάνουν όλοι ρευματοκλοπές; Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος από τους «Δεν πληρώνω» και εκφράζοντας τη συνολική άποψη του κινήματος αναφορικά με το ζήτημα, ανέφερε στον Ελεύθερο Τύπο πως «οι δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη δεν μπορεί να ήταν τυχαίες, όπως ούτε ήταν τυχαίο το γεγονός ότι συνέπεσαν με τη συνάντηση ΔΕΗ – τρόικας όπου και τους ζητήθηκε να κόβουν άμεσα ρεύματα ακόμη και σε νοικοκυριά τα οποία έχουν πολύ μικρότερο χρέος από τα 3.000 ευρώ».
Ανακοίνωση από τη ΔΕΗ
Χθες το απόγευμα και μετά το σάλο που ξέσπασε, πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν στο ΑΠΕ πως «δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρίες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης».
Γιάννης Απέργης
Μαρίνα Ξυπνητού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου