Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν με χαμηλότερους ρυθμούς αυτή την εβδομάδα οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ως επί το πλείστον με αεροπορικές παραβάσεις – παραβιάσεις του ελληνικού FIR. Την ίδια στιγμή, χειροτερεύει αισθητά η κόντρα Βερολίνου – Αγκυρας, με αφορμή την προ εβδομάδων σύλληψη Γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι το Βερολίνο επιμένει στην παρουσία της ναυτικής ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό.
Στο μέτωπο του Κυπριακού, το στίγμα έδωσε προ ημερών το άδειασμα της Αθήνας από τη Λευκωσία, που διά του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, έσπευσε να δηλώσει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί». Πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι σχολίαζαν αυτό το ατυχές περιστατικό, λέγοντας ότι, ακόμα κι αν υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό δεν προαναγγέλλεται, αλλά αποτρέπεται.
Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο πρακτικά οι διαβουλεύσεις για την επίλυση του προβλήματος έχουν παγώσει. Αιτία, εκτός από την εμπλοκή στις διακοινοτικές συνομιλίες, είναι και οι πολιτικές αναταράξεις στα Κατεχόμενα που έχουν προκληθεί από τις συνεχιζόμενες τουρκικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα την πρόταση μομφής στην ψευτο-κυβέρνηση των Κατεχομένων και την πρόταση για πρόωρες εκλογές. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι οδηγεί σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, εν όψει μάλιστα του δημοψηφίσματος που διοργανώνει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία για τη αλλαγή του συστήματος σε προεδρικό. Κοινή πεποίθηση είναι ότι όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα και τις οποιεσδήποτε εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ καθιστούν εμφανές ότι δεν είναι η ελληνική πλευρά που σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις, όπως αντίθετα ισχυρίζονται Αγκυρα και Κατεχόμενα. Από τη πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μπαρθ Αϊντα, αν και επιχειρεί να αναθερμάνει τις συνομιλίες, μάλλον περιορίζεται σε κινήσεις προσωπικής προβολής του, όπως η συμμετοχή του, στις 8 του μηνός, στην Ουάσιγκτον, σε συζητήσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ταυτόχρονα, η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, φαίνεται «στριμωγμένη», αφού, ακόμα και μέσα από τις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού της, ζητούν να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την Τουρκία. Μάλιστα, της ζητούν να απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, όσο κρατείται ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» στην Τουρκία. Κατά πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει πολιτική ομιλία στην τουρκική Διασπορά, στη Γερμανία πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ψυχρανθεί και εξαιτίας των εξής γεγονότων:
Σύλληψη 39χρονου - Κρατούσε παράνομα 36χρονη τυφλή σε εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Αθήνα
- Της ύπαρξης άνω των σαράντα Τούρκων αξιωματικών σε βάσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.
- Των εφόδων που έχουν κάνει οι γερμανικές Αρχές σε ιμάμηδες, για τους οποίους θεωρούν ότι παίζουν περίεργο ρόλο υπέρ της Αγκυρας. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα στην Αυστρία καταγγέλθηκαν απευθείας σχέσεις Αγκυρας, μυστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας (ΜΙΤ), ιμάμηδων, τουρκικής πρεσβείας και κύκλων της Διασποράς. Εσχάτως, η Γερμανία μπλόκαρε ομιλία του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης στη χώρα.
Το Βερολίνο, επίσης, φέρεται να στήριξε, κατά την τελευταία Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (15-16/2/2017), την ανανέωση της αποστολής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο. Παρότι η Τουρκία ζητάει επιτακτικά εδώ και πολλούς μήνες την αποχώρηση της δύναμης, κατηγορηματική ήταν ή άρνηση των υπουργών Αμυνας πολλών κρατών-μελών. Μεταξύ αυτών: Γερμανίας, Ολλανδίας, Βουλγαρίας, Σλοβακίας, Πολωνίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Αλβανίας. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία και σε αυτή τη Σύνοδο ζήτησε να αποφασιστεί, τουλάχιστον επί της αρχής, χρονοδιάγραμμα απόσυρσης της ναυτικής δύναμης, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Αντίθετα, μεσοβέζικη στάση, μάλλον προς εξισορρόπηση των εντυπώσεων, κράτησαν οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας και της Ιταλίας.
Ιδιαιτέρως σημαντική -και για την Ελλάδα- φαίνεται πως ήταν η τοποθέτηση του νέου Αμερικανού υπουργού Αμυνας, ο οποίος ζήτησε να αναλάβει το ΝΑΤΟ ουσιαστικές υποχρεώσεις στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», στη μετανάστευση και στη διακίνηση λαθραίων ειδών. Κάτι που συνιστά ποιοτική αλλαγή στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό ζήτησε την ενίσχυση του νότιου τομέα του ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν, τώρα ετοιμάζεται το ΝΑΤΟϊκό περιφερειακό στρατηγείο στη Νάπολη, στη στελέχωση του οποίου η Ελλάδα έχει προσφερθεί να μετάσχει ενεργητικά. Ο χώρος ευθύνης του θα είναι σχεδόν ολόκληρη η Βόρειος Αφρική – Μεσόγειος, η Νοτιοανατολική και η Ανατολική Μεσόγειος.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής