Υπενθυμίζεται ότι τις αλλαγές στο βασικό νόμο που αφορά δήμους και περιφέρειες («Καλλικράτης») είχε ξεκινήσει ο τέως υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής λέγοντας τον Νοέμβριο του 2015 ότι ξεκινά η αρμόδια επιτροπή και «σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης θα είναι οι ίδιοι μάρτυρες ριζικών αλλαγών». Τις προτάσεις αυτής της επιτροπής αποκάλυψε στο χθεσινό φύλλο ο «Ε.Τ.» και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων απλή αναλογική (δηλαδή ο δήμαρχος μπορεί να έχει ισχνή μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο), μείωση θητείας στην τετραετία, ψήφο στους νόμιμους αλλοδαπούς, μεταφορά εξουσιών σε λαϊκές συνελεύσεις και τοπικά δημοψηφίσματα, ακόμη και «κληρωτούς συμβούλους».
«Η μεταρρύθμιση πρέπει να έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού επιτελικού κράτους, με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή κι όχι τη διάλυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, του μοναδικού ίσως θεσμού του κράτους που έμεινε όρθιος στα χρόνια της κρίσης στηρίζοντας την καθημερινότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας», αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΚΕΔΕ. Στη συνέχεια θυμίζει ότι συμμετείχε από την αρχή στο δημόσιο διάλογο, αλλά «η κυβέρνηση δεν παρουσίασε ποτέ τις δικές της θέσεις, πέραν της εμμονής της να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων». Η ΚΕΔΕ αποχώρησε από τις επιτροπές διαλόγου «επισημαίνοντας ότι θα επιστρέψει άμεσα στη διαδικασία, εφόσον επιτέλους η κυβέρνηση παρουσίαζε τις προτάσεις της». Αντί αυτού όμως είδε να «διαρρέουν στον Τύπο “προτάσεις” της Επιτροπής, οι οποίες ουσιαστικά φέρνουν αντιδημοκρατικές ανατροπές».
«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι η αλλαγή του “Καλλικράτη” και η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι κομματική, αλλά εθνική υπόθεση», τονίζει η ΚΕΔΕ, προειδοποιώντας ότι «αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να ακολουθήσει άλλο δρόμο και δεν κάνει ουσιαστικό διάλογο, να γνωρίζει καλά πως σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες». «Δεν θα επιτρέψουμε ούτε να διαλυθούν οι δήμοι μας για να εφαρμοσθούν μοντέλα που δεν εφαρμόζονται πουθενά στον κόσμο, επειδή κάποιοι αποφασίζουν με βάση τις ιδεολογικές τους εμμονές. Ούτε θα επιτρέψουμε η αλλαγή του “Καλλικράτη” να περιοριστεί απλά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, χωρίς να έχουν προηγουμένως λυθεί τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση», καταλήγει η ΚΕΔΕ.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Εμπλεο αμηχανίας, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά τη δική του ανακοίνωση γράφοντας ότι «η ΚΕΔΕ επιλέγει να σχολιάζει δημοσιεύματα αντί να συμμετέχει στο συντεταγμένο διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Την κατηγορεί για ανακοινώσεις «οι οποίες, ενδεχομένως, υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες με βάση τα πολιτικά πιστεύω των συντακτών τους», για «χαρακτηρισμούς και εντάσεις που ταιριάζουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις» και της ζητά να αφήσει «τη σημαία της αδιαλλαξίας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού στην άκρη» διότι «είναι ευπρόσδεκτη στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρότι εθελοντικά αποφάσισε να περιορίσει την άσκηση του δικαιώματός της να διατυπώνει τις θέσεις της».
Προαναγγέλλει, τέλος, το υπουργείο ότι «το έργο της Επιτροπής ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, ενώ τα πορίσματα θα δημοσιοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν για περαιτέρω επεξεργασία από το υπουργείο Εσωτερικών» με σκοπό «ύστερα και από την τελική διαβούλευση με τους φορείς επί της πρότασης του υπουργείου να υπάρξει νομοθετικό αποτέλεσμα στα μέσα του τρέχοντος έτους».
Άρης Χατζηγεωργίου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου