Το αρχοντικό της οικογένειας των Μπενιζέλων-Παλαιολόγων, που άνοιξε χθες τις πόρτες του για τον κόσμο, είναι ένα κτίριο με συνεχή ζωή από το 16ο αιώνα, απολύτως συνδεδεμένο με στιγμές του βίου της Αγίας Φιλοθέης (ονομαζόταν Ρηγούλα ή χαϊδευτικά Ρεβούλα από το Παρασκευούλα Μπενιζέλου), που θα λειτουργεί με την ευθύνη του φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής, «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».
Αποτελεί χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων για την περιοχή της Αθήνας. Η κύρια φάση του ανήκει στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα και η παλαιότερη στο 16ο-17ο αιώνα.
Πάτρα: Άγριος καυγάς ανάμεσα σε δυο άτομα - Στο νοσοκομείο ένας τραυματίας
«Σήμερα, σε μία εποχή που νομίζουμε ή νομίζουν ότι μπορούν να μας πνίξουν, θεωρώ ότι μπορεί να μας βοηθήσει -ίσως είναι υπερβολικό το ρήμα σώσει- στις δύσκολες μέρες μας ο πολιτισμός. Αυτός ο πολιτισμός που φώτισε αυτούς που μας πολεμούν. Ο πολιτισμός που κρύβει πολλή δύναμη, αλλά περιφρονείται», ανέφερε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «όταν συνεργαζόμαστε, με δυσκολίες πολλές φορές, Εκκλησία και Πολιτεία δημιουργούμε θαύματα (…). Είναι ανάγκη να συνεργαζόμαστε και να ζητάμε σημεία που θα συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Η Εκκλησία να δίνει πλούσια τα στοιχεία που έχει από την παράδοση και τη δική της ιδιοκτησία και η Πολιτεία να αίρει τις δυσκολίες και να βοηθάει με το δικό της τρόπο, ώστε να δημιουργούνται τέτοιες εστίες».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου