Μπορεί ο υδράργυρος να βρίσκεται ήδη στα ύψη, η κατάσταση, ωστόσο, αναμένεται να δυσκολέψει από την προσεχή Δευτέρα, καθώς προβλέπεται να ξεπεράσει ακόμη και τους 45οC, με τους πολίτες να εγκαταλείπουν άρον άρον τα μεγάλα αστικά κέντρα αναζητώντας οάσεις δροσιάς στα νησιά.
Με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για έναν ιστορικό καύσωνα διαρκείας, χθες ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα για τους εργαζομένους, ανάμεσά τους μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια και τα χυτήρια, καθώς και νεότερες οδηγίες για την προστασία του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες και δη όλων όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Σήμερα 40+
Εντονο αναμένεται να είναι σήμερα το αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με το meteo.gr, σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ηπειρο από 19 έως 42-43, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 41. Στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τοπικά στους 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική ο υδράργυρος θα φτάσει έως 41-42 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη έως 40 βαθμούς.
Ισχυρό ρεύμα
Ομως, ποιος είναι ο λόγος που αυτό το κύμα καύσωνα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και συνοδεύεται από τόσο υψηλές θερμοκρασίες; Η απάντηση, σύμφωνα με το meteo, βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης και στην κίνηση του αεροχειμάρου.
«Ο αεροχείμαρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή του καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων».
Τις τελευταίες ημέρες, σημειώνεται στο meteo.gr, ο αεροχείμαρος εντοπίζεται εκτοπισμένος πιο νότια από τη μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, κάτι το οποίο είχε και ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.
«Αυτό το μοτίβο καιρού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη εμμονή έως τουλάχιστον τις αρχές της νέας εβδομάδας με κορύφωση τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από τη νότια Βαλκανική και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα-ρεκόρ για πολλές περιοχές».
Μέτρα προστασίας
Δικαιολογημένη θεωρείται για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας η μη προσέλευση στην υπηρεσία των δημοσίων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν χρόνια καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία. Είναι καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή είναι έγκυοι.
Θεσσαλονίκη: Βίντεο από τη στιγμή που αστυνομικοί έσωσαν ποδηλάτη που έπεσε στον Θερμαϊκό
Σε σχετική εγκύκλιο, που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού και οι οικείοι προϊστάμενοι δύνανται να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας.
Εκτακτες οδηγίες ανακοίνωσε και το υπουργείο Εργασίας, καλώντας τους εργοδότες να προβούν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, καθώς και στη μείωση απασχόλησης ή και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.
Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους, καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες.
Συστάσεις
– Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
– Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
– Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
Για υπαίθριες εργασίες
– Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
– Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
– Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
– Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
– Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
– Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15°C).
Καύσωνας: Σχέδιο επιφυλακής σε τέσσερις άξονες
Αυξημένη ετοιμότητα για πρόληψη και αποφυγή πυρκαγιών, εξασφάλιση αδιάλειπτης λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών, μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, προστασία εργαζομένων. Σε αυτούς τους 4 άξονες θα κινηθεί τις ημέρες του καύσωνα ο κρατικός μηχανισμός, για να αποτραπούν «δυσάρεστες καταστάσεις». Τον κυβερνητικό σχεδιασμό παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο για στοχευμένη κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού. Καθημερινές μικτές περιπολίες Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκονται σε επιφυλακή για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς σε επικίνδυνα σημεία.
«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη καιρική συνθήκη, με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με πολλές μέρες καύσωνα. Ολοι μαζί, κράτος – Τοπική Αυτοδιοίκηση – ιδιωτικός τομέας και πολίτες θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οπως αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη, εκτός από τις περιπολίες, Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα σύμφωνα με όσα ορίζει το Σχέδιο «Ιόλαος» για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών. Οσον αφορά την παροχή νερού και ηλεκτρισμού, τα αρμόδια υπουργεία έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτούς τους τομείς ή αν προκύψουν ζημίες και διακοπές να γίνει άμεση επέμβαση.
Το σύστημα Υγείας
Σε έκτακτη ετοιμότητα έχει τεθεί το σύστημα υγείας για να υποδεχτεί πολίτες που μπορεί να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Τέλος, ειδική σύσταση δόθηκε στους οδηγούς για να μη χρησιμοποιούν τις Λωρίδες Εκτακτης Ανάγκης.
Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις ευπαθείς ομάδες, εργαζομένους, για τους ακρίτες στα σύνορα, όπως επίσης και για τους ενστόλους που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στους δήμους εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο για τη φιλοξενία των άστεγων σε κλιματιζόμενους χώρους, ενώ η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται βραδινές ώρες όπου το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό. Τις ίδιες ώρες καλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να μεριμνούν για τη βόλτα των κατοικιδίων τους, ενώ ζητείται από όλους να τοποθετούν δοχεία με νερό προκειμένου να δροσίζονται και τα αδέσποτα ζώα. Παράλληλα, οδηγίες έχουν δοθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας και τις μεταναστευτικές δομές για να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων εν μέσω καύσωνα.
Καύσωνας: Πλάνο αντιμετώπισης της ζήτησης ρεύματος από τη ΔΕΗ
Ο καύσωνας απαιτεί και ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση ενέργειας λόγω του καύσωνα, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να εμφανίζεται καθησυχαστικό.
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.
Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων με τους φορείς της αγοράς (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ) προκειμένου να εκτιμηθεί το διαθέσιμο παραγωγικό δυναμικό και οι προβλέψεις για τη ζήτηση ρεύματος. Οπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης της ζήτησης καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι σε ετοιμότητα, ενώ το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου έχει ενισχυθεί μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Φεβρουάριο.
«Είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας. Σημείωσε δε ότι σε λειτουργία τίθενται και οι λιγνιτικές μονάδες, γεγονός που όπως τόνισε ο ίδιος αποδεικνύει την αναγκαιότητα έγκρισης του μηχανισμού εφεδρείας που έχει ζητήσει η χώρα μας από την Ε.Ε.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Καύσωνας: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων – Ποιους αφορά
- Άγρια δολοφονία στη Δάφνη: Έσφαξε τη γυναίκα του και μετά παραδόθηκε
- Κορονοϊός: Από σήμερα ραντεβού και για τους 12άρηδες – Ποια η διαδικασία
- Καύσωνας: Εως 45 βαθμούς η θερμοκρασία – Ο αεροχείμαρος «λειώνει» την Ελλάδα
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Χρυσός ολυμπιονίκης και με ολυμπιακό ρεκόρ ο Στέφανος Ντούσκος
- Εξοικονομώ: Οι 13 αλλαγές που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter