Ο κ. Γαληνός επισημαίνει ότι στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση του 2015, οι επαγγελματίες αλιείς της Βόρειας Λέσβου, συνέβαλαν καθοριστικά στο να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιώντας τα δικά τους σκάφη, ενώ παράλληλα βοηθούσαν στον καθαρισμό σκαφών και σε άλλες δράσεις. Γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και με δεδομένο ότι επί πολλούς μήνες δεν ψάρευαν αφού βοηθούσαν στη διάσωση ναυαγών, ο κ. Γαληνός ζητά να εξετασθεί το ενδεχόμενο αποζημίωσης τους.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Λέσβου, «κατά τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίσαμε το 2015, οι επαγγελματίες αλιείς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείρισή της. Συνέβαλαν καθοριστικά στο να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια μέσα σε πλαστικές βάρκες. Χωρίς να υπολογίζουν καιρικές συνθήκες αλλά και οικονομικό κόστος, χρησιμοποιώντας δικά τους σκάφη, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και σώζοντας πολλές φορές από βέβαιο πνιγμό ολόκληρες οικογένειες και μικρά παιδιά».
Και ο δήμαρχος Λέσβου αιτιολογώντας το αίτημα της αποζημίωσης καταλήγει: «Με αυτή τους την αυτοθυσία έδωσαν το παράδειγμα και ενέπνευσαν χιλιάδες συμπολίτες μας ώστε να κινητοποιηθούν και να βοηθήσουν και εκείνοι με όποιο τρόπο μπορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ιδιαίτερα εκείνους τους πρώτους μήνες κατά τους οποίους η Λέσβος μάχονταν μόνη της να διαχειριστεί μια κρίση που όπως φάνηκε λύγισε ολόκληρα κράτη. Μάλιστα, δεν περιορίστηκαν σε επιχειρήσεις διάσωσης ναυαγών, αλλά βοήθησαν με αποκλειστικά δικά τους έξοδα στον καθαρισμό των ακτών από τόνους πλαστικών σωσιβίων και βαρκών. Ιδιαίτερα τα βυθισμένα σκάφη και οι μηχανές που βρίσκονται σε διάφορα σημεία κοντά στις ακτές προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές στον εξοπλισμό τους».
Πηγή: ΑΠΕ