Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι πιθανόν να αφήσει εκτός ακόμα και κεντρικών ιδρυμάτων υποψηφίους με 14 βαθμό μέσης επίδοσης, με αποτέλεσμα κάποια τμήματα να κλείσουν με «κενά» και να μη συμπληρώσουν το σύνολο του αριθμού των εισακτέων τους, ανεβάζοντας παράλληλα τη βάση εισαγωγής τους ακόμα και 1.000 μόρια.
Εν αναμονή της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου τις επόμενες μέρες, πολλοί υποψήφιοι θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν να συμπληρώσουν ένα μέρος των σχολών που διαθέτει το μηχανογραφικό ή ακόμα και το σύνολο των σχολών γιατί οι επιδόσεις τους βρίσκονται κάτω από το όριο που θέτει η νεοεφαρμοσθείσα Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να αποκλείσει υποψηφίους με πολύ χαμηλές επιδόσεις από τα αμφιθέατρα αξιοποίησαν στο έπακρον κεντρικά ιδρύματα επιλέγοντας τον υψηλότερο συντελεστή ως ακαδημαϊκό κριτήριο, εκτινάσσοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φέτος πολλοί υποψήφιοι που τα προηγούμενα χρόνια εισάγονταν με σχετική άνεση σε σχολές και τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων, ακόμα και πολυτεχνικών ή με αντικείμενο τα παραϊατρικά, πλέον «κόβονται». Ειδικότερα, ακόμα και με μέτριους βαθμούς όπως το 13 και το 14, είναι αδύνατη η πρόσβαση σε αυτά, παρά το γεγονός ότι η βάση εισαγωγής των προηγούμενων ετών κινούνταν στα 12.000 με 13.000 μόρια.
Τα ίδια τα πανεπιστήμια λοιπόν, επέλεξαν να αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τους προσέφερε το υπουργείο Παιδείας, ανεβάζοντας τον «πήχη» [σ.σ.: ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολυτεχνικές (2ο επιστημονικό πεδίο) και οι ιατρικές σχολές (3ο επιστημονικό πεδίο) είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες στις βάσεις εισαγωγής τους], ενώ παράλληλα προχωρούν και σε περικοπή εισακτέων.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει 35 πανεπιστημιακά τμήματα ή σχολές που εδρεύουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, στα οποία η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα αφήσει εκτός πολλούς υποψηφίους και είναι πιθανόν παρά τη ζήτηση που έχουν τα τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων, να μην καλύψουν το σύνολο των θέσεων των εισακτέων τους, ανεβάζοντας παράλληλα τη βάση εισαγωγής τους λόγω της ΕΒΕ.
Αναλυτικά ανά επιστημονικό πεδίο η επίδραση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Στις βάσεις του 2018 επανέρχονται πολλά πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή (1,2) ανεβάζοντας αυτόματα τη βάση εισαγωγής τους, η οποία πλέον δεν επηρεάζεται από τον αριθμό εισακτέων. Εντονο είναι το φαινόμενο στις σχολές και τα τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων που υπάγονται στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο και σε ιδρύματα που επέλεξαν στο σύνολό τους να αυξήσουν το επίπεδο δυσκολίας για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Πέραν των πανεπιστημίων όπως το ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο Πατρών που επέλεξαν στην πλειοψηφία των σχολών και τμημάτων τους υψηλούς συντελεστές και τα οποία αποτελούν διαχρονικά δημοφιλείς επιλογές των υποψηφίων όχι μόνο λόγω της έδρας τους (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αλλά και λόγω των υψηλών επιδόσεών τους σε διεθνείς κατατάξεις, την πρόθεσή τους να επιβάλουν αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια εξέφρασαν μέσω των επιλογών τους και πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, τα οποία όρισαν υψηλότερο συντελεστή, ανεβάζοντας αυτόματα την βάση εισαγωγής τους.
1ο επιστημονικό πεδίο:
Ελάχιστα επηρεάζονται από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, οι υποψήφιοι με μέτριες επιδόσεις του εν λόγω επιστημονικού πεδίου. Οπως καταγράφεται και στον πίνακα, μικρός είναι ο αριθμός των τμημάτων που εδρεύουν σε κεντρικά ιδρύματα και επέλεξαν να ανεβάσουν τον πήχη και πολύ πιθανόν να μην καλύψουν τον αριθμό εισακτέων, που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής του ΑΠΘ το οποίο πέρσι είχε βάση 12.800, όμως υποψήφιοι με μέση επίδοση 13,3 θα αποκλειστούν από την επιλογή γιατί επέλεξε τον ανώτατο συντελεστή 1,2. Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει σε άνοδο της βάσης του σε σχέση με πέρσι, ακόμα και συγκριτικά με τη βάση εισαγωγής του 2019 και είναι πιθανόν να μην καλυφθούν και οι 174 θέσεις που δόθηκαν φέτος από το υπουργείο Παιδείας.
2ο επιστημονικό πεδίο
Πολύ πιο ανταγωνιστικό είναι το κλίμα σε αυτό το πεδίο, καθώς ακόμα και η μέση επίδοση 14,3 μπορεί να αποκλείσει υποψηφίους από το ΕΜΠ. Ειδικότερα, η σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ με περσινή βάση 13.025 έθεσε συντελεστή 1,2 ανεβάζοντας τον πήχη της ΕΒΕ στα 14,35 ως μέσο βαθμό επίδοσης. Η φετινή άνοδος της βάσης του είναι νομοτελειακή.
Ενδεικτικά, ο πήχης ανεβαίνει σε πολυτεχνικές σχολές (Αγρονόμων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών), τμήματα Γεωλογίας και τμήματα Μαθηματικών κεντρικών Ιδρυμάτων.
3ο επιστημονικό πεδίο
Στενεύει ο κλοιός για τους υποψηφίους του εν λόγω πεδίου που διεκδικούν μια θέση σε τμήματα με αντικείμενο σπουδών τα παραϊατρικά. Η βάση εισαγωγής, λόγω του αυξημένου συντελεστή ΕΒΕ ανεβαίνει ακόμα και 1.000 μόρια, σε κεντρικά Ιδρύματα. Υποψήφιοι που μέχρι πέρσι εισάγονταν σε δημοφιλή αντικείμενα σπουδών όπως η Νοσηλευτική και η Μαιευτική με 11.000 και 12.000 μόρια, φέτος με μέση επίδοση βαθμού 11 με 12, θα βρεθούν εκτός των κεντρικών ιδρυμάτων.
Ενδεικτικά, ο πήχης ανεβαίνει σε τμήματα Μαιευτικής, Νοσηλευτικής, Εργοθεραπείας, Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών.
4ο επιστημονικό πεδίο
Με χαμηλότερους βαθμούς αλλά αναλογικά αντίστοιχη άνοδο στη βάση τους θα δουν ήδη από τον Ιούλιο, λόγω ΕΒΕ (η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου), αρκετά τμήματα κυρίως στις οικονομικές επιστήμες.
Σε αυτά εντοπίζονται και οι υψηλότεροι αριθμοί εισακτέων με τμήματα που θα δεχτούν ακόμα και 360 πρωτοετείς από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής όμως είναι πιθανό να λειτουργήσει αυτόματα ως «κόφτης» στον αριθμό εισακτέων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του ΠΑΔΑ, στο οποίο η βάση εισαγωγής τα προηγούμενα τρία έτη κυμαινόταν μεταξύ 9.668 και 10.091. Η Ελάχιστη Βάση του θα είναι 10,37 και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα εισαχθεί το σύνολο των εισακτέων, δηλαδή 360 πρωτοετείς.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter