Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μύκονος: Περιπολίες με drones για τα ιδιωτικά κορονοπάρτι

Μύκονος: Περιπολίες με drones για τα ιδιωτικά κορονοπάρτι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

«Μύκονος, σε ευχαριστούμε. Ησασταν υπέροχοι, θα σας δούμε σύντομα». Αυτό το μήνυμα συνόδευε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με εικόνες από ένα από τα μεγαλύτερα πριβέ πάρτι του φετινού καλοκαιριού σε βίλα της Μυκόνου.

«Επώνυμοι» DJs, δυνατή μουσική, φωτορυθμικά, αλκοόλ, εκατοντάδες άτομα να χορεύουν μέχρι τελικής πτώσεως χωρίς κανένα μέτρο αυτοπροστασίας. Η μόδα του περσινού καλοκαιριού έχει ήδη κάνει την επανεμφάνισή της στο «νησί των ανέμων» και αναμένεται να «φουντώσει» το επόμενο διάστημα μετά και τους περιορισμούς που έφεραν τα νέα μέτρα στους χώρους διασκέδασης.

Με τη συνδρομή… drones και ενισχυμένη με επιπλέον 50 άτομα θα επιχειρήσει να βάλει «φρένο» στις παράτυπες ιδιωτικές συναθροίσεις η νεοσύστατη Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου. Δεν θα είναι το μόνο νησί με έντονη αστυνομική παρουσία το φετινό καλοκαίρι, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει καταστρώσει αντίστοιχα επιχειρησιακά σχέδια και σε άλλους «επίφοβους» τουριστικούς προορισμούς.

Μύκονος: Μυστικές τοποθεσίες

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020, κάθε εβδομάδα, 3 με 4 μεγάλα ιδιωτικά πάρτι διοργανώνονταν σε διαφορετικές τοποθεσίες της Μυκόνου. Σύμφωνα με κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού, τη φετινή σεζόν και πριν καν φτάσουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, ήδη καταγράφεται τριπλάσια δραστηριότητα.

Οι διοργανωτές των ιδιωτικών events εντοπίζουν τους… υποψήφιους προσκεκλημένους με δύο τρόπους. «Σκανάρουν» προφίλ στα social media και στέλνουν προσωπικά μηνύματα σε άτομα που θέλουν να διασκεδάσουν και έχουν χρήματα να ξοδέψουν, ενώ πολλές φορές προσεγγίζουν κόσμο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκεί έχουν ανθρώπους-«δορυφόρους», όπως π.χ. πωλητές και σερβιτόρους, που ενημερώνουν για τα μυστικά πάρτι. «Δεν μπορεί να μπει εκεί ούτε Αστυνομία ούτε Δίωξη, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά για να πείσουν τους υποψήφιους προσκεκλημένους.

Οι πριβέ συναθροίσεις έχουν συνήθως «είσοδο» αρκετών εκατοντάδων ευρώ και πολλές φορές τα ποσά ξεπερνούν ακόμα και τα 1.000 ευρώ. Οι τοποθεσίες, βίλες σε απόμερες τοποθεσίες της Μυκόνου, παραμένουν μυστικές και οι προσκεκλημένοι ενημερώνονται με μήνυμα σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων την τελευταία στιγμή, τόσο για το σημείο του πάρτι όσο και για την ώρα διεξαγωγής. Για να εισέλθουν στο πάρτι, δείχνουν τις ανώνυμες προσκλήσεις που τους αποστέλλονται μέσω social media. Χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι το γεγονός ότι στα πάρτι «δίνουν τον ρυθμό» DJs διεθνούς φήμης από χώρες του εξωτερικού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται ακόμα και rapid tests στους συμμετέχοντες.

Δίκτυο πληροφόρησης

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τον περιορισμό της διασποράς του ιού περιλαμβάνει drones, κάμερες και δημιουργία δικτύου πληροφόρησης. Συνολικά 15 drones θα πετούν πάνω από τις μυστικές τοποθεσίες των κορονοπάρτι και θα μεταφέρουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Πληροφορίες για τις μεγάλες συναθροίσεις θα συγκεντρώνονται τόσο από το δίκτυο που έχει ήδη στηθεί στο νησί όσο και από το «σάρωμα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τα οποία συνήθως οργανώνονται τα πάρτι. Στο… μικροσκόπιο των Αρχών θα μπουν εκτός από τις ιδιωτικές συναθροίσεις και άλλες «μαζικές» συγκεντρώσεις κόσμου σε πλατείες και δρόμους του νησιού, που θα εντοπίζονται άμεσα από τις συνολικά 40 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε πολυσύχναστα σημεία.

«Ελπίζουμε ότι τα νέα μέτρα θα έχουν ειδικές διατάξεις που θα μας διευκολύνουν και δεν θα επεμβαίνουμε μόνο για διατάραξη κοινής ησυχίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αστυνομικές πηγές. Το οικιακό άσυλο, που δεν επέτρεπε την παρέμβαση των Αρχών, είχε κάνει σχεδόν ακατόρθωτο το έργο τους το περσινό καλοκαίρι. Συνήθως, μάλιστα, ακόμα και όταν οι αστυνομικοί προχωρούσαν σε συλλήψεις, επρόκειτο για κάποιον «αχυράνθρωπο», τον οποίο τοποθετούσαν ως υπεύθυνο οι διοργανωτές των παράνομων συναθροίσεων.

Την εφαρμογή των μέτρων θα επιβλέπουν οι συνολικά 150 αστυνομικοί της νεοϊδρυθείσας Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, η οποία προβλέπεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, όπως και της αντίστοιχης στη Σαντορίνη. Από αυτούς οι 50 αναμένεται να αποβιβαστούν στο «νησί των ανέμων» αυτήν την εβδομάδα. Εκεί έχει εγκατασταθεί ήδη μικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που θα συνδράμει στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των μυστικών κορονοπάρτι.

«Κόκκινος» συναγερμός στην Ιο, μετακίνηση αστυνομικών στα νησιά

Εκτός από τη Μύκονο, υπό τον φόβο αντίστοιχων σκηνικών υπερμετάδοσης του ιού, «καλοκαιρινή» μετακίνηση αστυνομικών προβλέπεται να υπάρχει και σε Σαντορίνη, Ρόδο, Πάρο, καθώς και άλλα νησιά του Αιγαίου. Ενα από αυτά, η Ιος, βρίσκεται ήδη σε «κόκκινο» συναγερμό μετά την ξαφνική έξαρση των κρουσμάτων που προκάλεσε η… μαζική απόβαση τελειόφοιτων μαθητών Λυκείου, που ταξίδεψαν στο νησί για να γιορτάσουν το καλοκαίρι με… ξέφρενα πάρτι. Τουλάχιστον 10 νεαροί μπήκαν σε καραντίνα λίγες μόλις ημέρες μετά την άφιξή τους στο νησί, ενώ 14 άτομα που επέστρεψαν στην Αθήνα βρέθηκαν θετικά στον ιό όταν υποβλήθηκαν σε τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ κατά την άφιξή τους στο λιμάνι της Ραφήνας.

Σε ένα, μάλιστα, από τα κορονοπάρτι της Ιου φαίνεται ότι συμμετείχαν άτομα που λίγες ημέρες πριν βρέθηκαν σε επίμαχο μουσικό event που είχε πραγματοποιηθεί σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί του Αλίμου, το οποίο μετατράπηκε σε εστία υπερμετάδοσης. Τα συγκεκριμένα άτομα ήταν μέλη γκρουπ 48 μαθητών που ταξίδεψαν οργανωμένα από την Αθήνα στις αρχές Ιουλίου με σκοπό να διασκεδάσουν μέχρι τελικής πτώσεως στο νησί.

Μύκονος: Για «αθέμιτο ανταγωνισμό» κάνουν λόγο οι καταστηματάρχες

«Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως δεν έχετε τη στοιχειώδη ικανότητα να συνειδητοποιήσετε ότι όσο περιορίζετε και ακρωτηριάζετε τη νόμιμη διασκέδαση με μέτρα ανεφάρμοστα και παράλογα τόσο θα φουντώνουν τα παράνομα πάρτι στις βίλες, που παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας εξακολουθείτε να τα προστατεύετε ως κόρη οφθαλμού πριμοδοτώντας έτσι την παραοικονομία, την παραβατικότητα και τη μετάδοση του ιού», αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση τα σωματεία των χώρων εστίασης και διασκέδασης της Μυκόνου. Το προηγούμενο καλοκαίρι οι επαγγελματίες του νησιού, που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με την Αστυνομία, μεταφέροντας πληροφορίες που έπεφταν στην αντίληψή τους για μυστικά πριβέ πάρτι. Οπως δηλώνουν, τα νέα μέτρα δεν θα περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, καθώς θα φέρουν νέο «κύμα» από ανεξέλεγκτες ιδιωτικές συναθροίσεις.

«Τα μέτρα είναι εξωφρενικά», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, γ.γ. Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Μυκόνου, προσθέτοντας ότι «αντί να πριμοδοτούνται οι εμβολιασμένοι, πριμοδοτούνται οι ανεμβολίαστοι. Σε κάποιο πιο μικρό νησί το να μη χορεύουν οι πελάτες δεν τους επηρεάζει. Στη Μύκονο είναι αναγκαίο συστατικό της διασκέδασης». Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2021, τα ποσοστά θετικότητας του ιού στη Μύκονο χτύπησαν «κόκκινο», με το νησί των Κυκλάδων να καταγράφει το 5ο μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ειδήσεις σήμερα

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Νέα κορονοπάρτι σε ΑΠΘ και Βόλο με τον τράπερ SNIK

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μύκονος: Συναγερμός από φωτιά σε εστιατόριο στον Ορνό – Αποκλείστηκε η περιοχή [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θεσσαλονίκη: Πλήρωσε πολύ ακριβά το πάρτι – 50.000 ευρώ πρόστιμο σε 46χρονη που είχε καλέσει 100 άτομα

Λάμπρος Κατσαρός

Θεσσαλονίκη: Επέστρεψαν τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ – «Σεισμός» μέχρι το πρωί από τα ντεσιμπέλ

Λάμπρος Κατσαρός

Μύκονος: Έβγαζε… μάτια η Ιταλίδα τουρίστρια – Τέτοιο σκίσιμο δεν έχετε ξαναδεί [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός-δείκτης θετικότητας: Συναγερμός για Ηλεία, Μύκονο, Ικαρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αθηνά Οικονομάκου & Φίλιππος Μιχόπουλος: Οι διακοπές στη Μύκονο πριν την επιστροφή

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Μύκονος: Συνελήφθη η συμμορία με τα… στρινγκ, που ξάφριζε τουρίστες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Όλη η παραλία χάζευε την Ελίζαμπεθ Ελέτσι – Δείτε γιατί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom