ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Mόνιμες λύσεις και οριζόντιες» για τους δασικούς χάρτες

Tα 15 SOS στους δασικούς χάρτες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μαρίνα Ξυπνητού

Τους τρόπους με τους οποίους θα λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους δασικούς χάρτες προκειμένου οι πολίτες να μην ταλαιπωρηθούν, αλλά ούτε να επιβαρυνθούν, ανέλυσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά την τριήμερη επίσκεψή της σε διάφορα νησιά της χώρας.

«Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήσαμε όλους τους βουλευτές της Κρήτης, τους δημάρχους και φυσικά εκατοντάδες αγρότες, εκπροσώπους συλλόγων και συνεταιρισμών. Ακούσαμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους και τους ενημερώσαμε για τις διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να λυθούν με μόνιμο και οριζόντιο τρόπο τα προβλήματα που αφορούν στους ασπάλαθους και να προχωρήσει η διόρθωση των πρόδηλων λαθών που προκάλεσαν προβληματισμό στον κόσμο.

Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Κρητικοί, ούτε για τις περιουσίες τους ούτε για τις ενισχύσεις οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί. Το επόμενο διάστημα προχωράμε στην ανάθεση σε τεχνικούς συμβούλους στα κατά τόπους δασαρχεία της διόρθωσης των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, της συμπερίληψης των διοικητικών πράξεων που δεν έχουν συμπεριληφθεί και της αναμόρφωσης των χαρτών μετά τις αποφάσεις που θα λάβουμε, με τις οποίες θα εξαιρείται ο ασπάλαθος από εκείνα τα είδη που χαρακτηρίζουν δασική μία έκταση. Και βέβαια θα γίνουν διορθώσεις που αφορούν στη φρυγανώδη βλάστηση, που, ενώ υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις ότι εκπίπτει των ειδών εκείνων που χαρακτηρίζουν δασική μία έκταση, εντούτοις κάποιοι μελετητές χαρακτήρισαν εκτάσεις που καλύπτονται από φρυγανώδη βλάστηση ως δασική.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί τεράστια μεταρρύθμιση, το κράτος θα αποκτήσει επιτέλους δασικούς χάρτες και Κτηματολόγιο, η κυβέρνησή μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει την αποφασιστική πολιτική βούληση να ολοκληρώσει αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα και τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ.

Προβλήματα

Αντίστοιχα προβλήματα όμως υπάρχουν και σε Ρόδο, Κάρπαθο, Σύμη και Χάλκη, νησιά τα οποία επισκέφτηκε ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση.

«Το δόγμα αλλάζει. Το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση οριζοντίως θα διορθώσει τα σφάλματα, ώστε ο πολίτης πλέον να αντιλαμβάνεται ότι το κράτος τον υπολογίζει και τον θεωρεί ως το ιερό δισκοπότηρο αυτής της εθνικής προσπάθειας. Η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη μεριμνά για την οριστική λύση στα προβλήματα των δασικών χαρτών. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή για τα Δωδεκάνησα, που έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση και στηρίζουν την οικονομία τους στην τουριστική ανάπτυξη», είπε ο κ. Αμυράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική έκταση της ανάρτησης στα Δωδεκάνησα είναι 2,6 εκατ. στρέμματα, από τα οποία το 65,1% χαρακτηρίζονται δασικά. Οι δασωμένοι αγροί καταλαμβάνουν το 7,8% των εκτάσεων, ενώ οι εκχερσωμένες εκτάσεις αποτελούν το 1,56%.

Το ΥΠΕΝ, προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση, προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας για να επιλυθούν τα επιμέρους ζητήματα.

Για το μεταξύ διάστημα, ανακοινώθηκε παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων και μειώθηκε κατά 50% το τέλος άσκησης αντιρρήσεων. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που αναμένονται άμεσα θα αφορούν μεταξύ άλλων τα πρόδηλα σφάλματα, όπου το βάρος θα μετατοπίζεται από τον πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση, την αντιμετώπιση των χαρακτηρισμών εκτάσεων με φρύγανα και ασπαλάθους και την επίλυση για το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Μάνη, Κύθηρα – Αντικύθηρα, Λέσβο, Σάμο, Χίο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr