ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Καραϊβάζ: Οι κάμερες αποκάλυψαν τους εκτελεστές στο μαύρο σκούτερ

Καραϊβάζ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Πρόβες» δολοφονίας, «δοκιμές», ακόμη και απόπειρες εξόντωσης του Γιώργου Καραϊβάζ, που δεν πέτυχαν τις προηγούμενες ημέρες, ερευνούν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, έχοντας συλλέξει ένα πρώτο βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας κατοικιών και καταστημάτων της περιοχής του Αλίμου.

«Το υλικό που θα συλλέξουμε αναμένεται να είναι πολλά… terabyte. Μέσα από αυτό θα εξετάσουμε ύποπτες κινήσεις οχημάτων, πεζών κοντά στην κατοικία του Γιώργου Καραϊβάζ, αρκετές ημέρες πριν από τη δολοφονία του», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αξιωματικοί που χειρίζονται τη σοβαρή υπόθεση. Εκτιμούν ότι οι δολοφόνοι είχαν παρακολουθήσει τον δημοσιογράφο τις προηγούμενες ημέρες, είχαν χρονομετρήσει τη διαδρομή του από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν έως το σπίτι του και ανέμεναν την κατάλληλη στιγμή για να στήσουν τη δολοφονική ενέδρα. Είναι σχεδόν βέβαιοι πως είχαν κάνει «προσομοιώσεις» της δολοφονίας, δεν αποκλείουν να επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Γιώργο Καραϊβάζ κάποια από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά για άγνωστους λόγους δεν πέτυχαν τον θανατηφόρο σκοπό τους.

Καταγραφή

Σε υλικό από κάμερα ασφαλείας οικίας στην οδό Αγίου Δημητρίου στον Αλιμο, οι αστυνομικοί εντόπισαν το σκουρόχρωμο σκούτερ Beverly, στο οποίο επιβαίνουν οι δολοφόνοι. Η διέλευσή του είναι 3-4 λεπτά πριν από τη δολοφονία και σε απόσταση περίπου 300-400 μέτρων από το σημείο όπου διαπράχθηκε. Αρμόδιοι αξιωματικοί πιθανολογούν ότι οι δράστες κινούνται διαρκώς γύρω από το σημείο της δολοφονίας, προκειμένου να μη μείνουν σταθεροί δίνοντας στόχο και γίνουν αντιληπτοί.

Ο οδηγός του μαύρου Beverly φορά ασημί κράνος με φιμέ τζάμι, μαύρο μπουφάν, τζιν παντελόνι και σκούρα παπούτσια. Ο συνεπιβάτης και εκτελεστής του δημοσιογράφου μπλε σκούρο παντελόνι τύπου κάργκο, χακί μπουφάν με κουκούλα, σκουρόχρωμα παπούτσια, μπλε σκούφο και μαύρο περιλαίμιο μοτοσικλετιστή. Οι αστυνομικοί βλέποντας τις κινήσεις τους εκτιμούν πως μπορεί να έδρασαν μόνοι τους έχοντας παρακολουθήσει και διαπιστώσει ότι ο άτυχος δημοσιογράφος είχε σταθερές μετακινήσεις σε συγκεκριμένους χρόνους αναχώρησης και άφιξης. Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε φύγει από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν αμέσως μετά το τέλος της εκπομπής περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, όταν είχε μιλήσει με τη σύζυγό του και της είχε πει ότι έρχεται σπίτι. Μέσω της Αττικής Οδού είχε φθάσει στον Αλιμο περίπου στις 14:25, πέφτοντας πάνω στη δολοφονική ενέδρα. Οι αστυνομικοί ερευνητές δεν αποκλείουν να υπήρχε συνεργός που τον ακολουθούσε και να έδωσε το «σύνθημα» στους δολοφόνους να βρίσκονται σε αναμονή ή να ειδοποίησε για το χρόνο αναχώρησής του προκειμένου εκείνοι να υπολογίσουν σε πόση περίπου ώρα θα έφθανε για να κινηθούν, κάτι όμως που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες.

«Βαλκάνιοι»

Από το συγκεκριμένο βίντεο και από άλλα που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι ο συνεπιβάτης και εκτελεστής μοιάζει να είναι σε ετοιμότητα και δεν αποκλείεται να έχει το όπλο με τον σιγαστήρα ανάμεσα στα πόδια του ακριβώς πίσω από τον οδηγό.

Από τη μεθοδολογία κινήσεων και δράσης, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής διαπιστώνουν ομοιότητες με τον δολοφόνο του 47χρονου επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στις 31 Οκτωβρίου 2018 στο Πανόραμα Βούλας. Ο 31χρονος δολοφόνος από τη Βουλγαρία, ο 35χρονος αδερφός του και ένας ακόμη συνεργός του, που συνελήφθησαν, είχαν φθάσει 10 ημέρες πριν από τη διάπραξη της δολοφονίας στη χώρα για να παρακολουθήσουν το στόχο τους και να κάνουν «πρόβες». Ο δράστης είχε προσεγγίσει το θύμα την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του, είχε πυροβολήσει με πιστόλι που έφερε σιγαστήρα και όταν ο επιχειρηματίας επιχείρησε να διαφύγει συνέχισε να πυροβολεί και έδωσε τη χαριστική βολή. Ο δολοφόνος είχε συλληφθεί λίγους μήνες αργότερα όταν είχε έρθει και πάλι στη χώρα μας, ενδεχομένως για να εκτελέσει ένα νέο συμβόλαιο θανάτου.

Με αυτά τα δεδομένα οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ να είναι «Βαλκάνιοι», ενδεχομένως και από το ίδιο «γραφείο ενοικιαζόμενων εκτελεστών».

Ερευνες

Γι’ αυτόν το λόγο θα εξελίξουν παράλληλα την ίδια μεθοδολογία ερευνών που είχε οδηγήσει τότε στην εξιχνίασή της. Θα ερευνήσουν διαμονές σε ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων και όχι μόνο, σε διαμερίσματα χρονομίσθωσης Airbnb, σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών πριν από τη δολοφονία. Επίσης θα αναζητήσουν στοιχεία από γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει οι δολοφόνοι, ενώ σταχυολογούν όλες τις αφίξεις-αναχωρήσεις από αεροδρόμια της χώρας, όπως και ύποπτες εισόδους-εξόδους από τα χερσαία σύνορά μας.

Οι αστυνομικοί αναζητούν έντονα το συγκεκριμένο σκούτερ, όπως και υλικό από κάμερες ασφαλείας προηγούμενων ημερών, που μπορεί να έχει πιάσει «ακάλυπτους» τους δράστες. Δεν αποκλείουν το συγκεκριμένο δίτροχο να είναι κάπου «κουκουλωμένο», προκειμένου να καθυστερήσει ο εντοπισμός του. Αναζητούν επίσης υλικό από την πιθανή αλλαγή οχήματος διαφυγής και επιχειρούν να εντοπίσουν την πορεία του δεύτερου οχήματος από εκεί και έπειτα.

Πέρα από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, οι αστυνομικοί θα επεκτείνουν τον κύκλο των προσεγγίσεων στο επαγγελματικό, φιλικό, οικογενειακό περιβάλλον του Γιώργου Καραϊβάζ, θα καλέσουν ακόμη και τον δικηγόρο του. Θα αναζητήσουν από αυτούς στοιχεία και υποψίες τους από πού θα μπορούσε να προέρχεται αυτή η ακραία ενέργεια αφαίρεσης ζωής, με ανάσυρση από τη μνήμη τους περιστατικών ή αναφορών που τώρα πλέον έχουν σημασία.

«Καθαρό» είναι το πιστόλι των 9ΜΜ που χρησιμοποίησε ο δολοφόνος του Γιώργου Καραϊβάζ, όπως προέκυψε από το Τμήμα Βαλλιστικής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Από τις 13 σφαίρες που έριξε ο εκτελεστής, όπως προέκυψε από τη νεκροτομή που διενήργησε η ιατροδικαστής, οι 10 είχαν προκαλέσει τραύματα στο σώμα του άτυχου δημοσιογράφου. Εξι από αυτά στο θώρακα, δύο στο κεφάλι, ένα στο λαιμό και ένα ακόμη στην παλάμη του χεριού του, δείγμα αυθόρμητης κίνησης να προστατευτεί.

«Εντολείς»

Ο τρόπος δράσης των δολοφόνων και η αναβάθμιση του επιπέδου του στόχου τους οδηγούν τους αρμόδιους αξιωματικούς στην εκτίμηση πως οι «εντολείς» αυτής της αποτρόπαιας ενέργειας διακατέχονται από έπαρση για το «διάσημο» έγκλημα που διέπραξαν. Οι ίδιοι αξιωματικοί πιστεύουν πως εντάσσεται σε μία προσπάθεια ανέλιξης «κάποιων» στην εγκληματική ιεραρχία, αλλά δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες της ανταπόδοσης των… πυρών (back fire). Είναι κάποιος που ανεβάζει επίπεδο δράσης, διαμορφώνει το αρχηγικό προφίλ του απόλυτου κυρίαρχου, κάτι που μπορεί να επιφέρει αντίστροφες ανακατατάξεις εναντίον του αλλά και στην ιεραρχία του οργανωμένου εγκλήματος, πιθανολογούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

«Μπορεί να έβγαλαν τα μάτια τους μόνοι τους», λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της Αστυνομίας, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με όλη την Ελληνική Αστυνομία, διέγειραν τα αντανακλαστικά ενός πολιτικού φάσματος σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ και μέλη της λεγόμενης Greek Mafia μπορεί να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σε ένα τέτοιο έγκλημα, καθώς η ενέργειά τους έστρεψε τα φώτα πάνω σε όλο το οργανωμένο έγκλημα και το έβγαλε στην επιφάνεια.

Παρότι το ποσοστό εξιχνιάσεων συμβολαίων θανάτου με μισθωμένους εκτελεστές είναι μικρό, υπάρχει αισιοδοξία από το γεγονός ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στο modus operandi των εκτελέσεων, το οποίο επαναλαμβάνεται με το ίδιο μοτίβο, ωστόσο οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες εξελίσσονται ερευνητικά και τεχνολογικά. Σε κάθε τέτοιο έγκλημα έχουν προσθέσει ένα παραπάνω ερευνητικό βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αποκαλύψεις Βαφειάδη για τον Καραϊβάζ: Έλεγε «αν σας ενόχλησα ελάτε να με σκοτώσετε»

Evanthia Karra

Δολοφονία Καραϊβάζ: Τα τέσσερα συμβόλαια θανάτου που ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Ανδρέας Ντίνης

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πώς εξαφάνισαν τα ίχνη τους οι εκτελεστές

Ανδρέας Ντίνης

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ψάχνουν… ίχνη σε 7 «συμβόλαια θανάτου»

Μιχάλης Μάρδας

Δολοφονία Καραϊβάζ: Η αστυνομία ταυτοποίησε το πρόσωπο που τον είχε απειλήσει

Ανδρέας Ντίνης

«Ο Γιώργος μου αγαπούσε τους πάντες»: Συγκλονίζει η σύζυγος του Καραϊβάζ

Evanthia Karra

Δολοφονία Καραϊβάζ: Διεθνής λίστα εκτελεστών στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.

Μιχάλης Μάρδας

Οικογένεια Γιώργου Καραϊβάζ: Να μην γράφονται «σενάρια» για το τι έχει συμβεί

Ανδρέας Ντίνης

Δολοφονία Καραϊβάζ: Σαρώνουν πάνω από 100 βίντεο με τους φονιάδες

Μιχάλης Μάρδας