ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Λύκεια: Με αρνητικό self test επιστρέφουν μαθητές και καθηγητές

Λύκεια

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Ημέρα επιστροφής στα θρανία για τους μαθητές στα Λύκεια ύστερα από πολλούς μήνες είναι η σημερινή. Ενα μεγάλο ποσοστό μαθητών, όπως στην περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, είχαν από τις αρχές Νοεμβρίου να βρεθούν σε σχολική τάξη. Χθες, μαθητές και εκπαιδευτικοί εγκαινίασαν και την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/, όπου καταχώρισαν τα αποτελέσματα των πρώτων self test.

Μέχρι χθες το βράδυ, το ποσοστό των καταχωρίσεων ήταν αρκετά μικρό αναλογικά με τον συνολικό αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών στα Λύκεια, χαμηλό όμως ήταν και το ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, από τους άνω των 250.000 μαθητών στα Λύκεια, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν καταχωρίσει αποτελέσματα μόλις οι 99.201, εκ των οποίων θετικοί ήταν οι 236.

Αντίστοιχα, στους εκπαιδευτικούς, που ξεπερνούν τους 30.000 και χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ποιος είναι ο ακριβής συνολικός αριθμός όλων των εργαζομένων στα σχολεία (ειδικό και βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό), είχαν καταχωρίσει αποτελέσματα οι 51.059, εκ των οποίων ο αριθμός των θετικών ήταν 172. Από το σύνολο των 150.260 ατόμων που καταχώρισαν αποτέλεσμα, 408 είναι δυνητικά νοσούντες, με το ποσοστό θετικότητας να είναι στο 0,27%.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσου (ΣΚΑΪ), από την Πέμπτη έως το Σάββατο είχαν διατεθεί 380.000 έως 400.000 self test.

Το σύνολο των 408 ατόμων που βρέθηκαν δυνητικά θετικοί στον κορωνοϊό θα πρέπει εντός ενός 24ώρου να διενεργήσουν δωρεάν rapid τεστ σε μία από τις δημόσιες δομές (386 σε όλη τη χώρα) που μπορούν να βρουν στο σύνδεσμο https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf, ο οποίος παραπέμπει στα σταθερά σημεία που θα λειτουργούν πρωινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή, ή ιδιωτικά με δικά τους έξοδα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης από την ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Εφόσον και το επαναληπτικό τεστ επαληθεύσει το θετικό αποτέλεσμα, ο ασθενής απομακρύνεται από το χώρο του σχολείου, κι εφόσον είναι μαθητής, με αποδεικτικό το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες του.

Στην περίπτωση «μη έγκυρου» αποτελέσματος, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δημόσια δομή που εμφανίζεται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera- simeia.pdf.

Σημειώνεται ότι το self test κρίνεται απαραίτητο και για τους εκπαιδευτικούς που έχουν εμβολιαστεί, ενώ δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test σε όσους έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ.

Οι μαθητές στα Λύκεια, το self test των οποίων βγήκε αρνητικό, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τη σχολική κάρτα, που εκδίδεται αυτόματα, μόλις καταχωρίσουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα. Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό πρέπει να φέρουν τη δήλωση αποτελέσματος που εκδίδεται από το σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο τεστ θα πρέπει να γίνει πριν από την έλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο την Πέμπτη, με την παροχή από τα φαρμακεία να γίνεται από σήμερα.

 Ανησυχία

Η απόφαση για επαναλειτουργία των Λυκείων συνοδεύτηκε αναπόφευκτα από ανησυχία σε γονείς και μαθητές για την επιστροφή στα σχολεία. Αντίστοιχα και οι εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την ασφάλεια της επαναλειτουργίας των Λυκείων.

Το self test είναι ένα ακόμα μέτρο που τουλάχιστον με τα μέχρι χθες το βράδυ στοιχεία έχει αποτρέψει αρκετούς δυνητικά νοσούντες από το να έρθουν σε επαφή με την υπόλοιπη σχολική κοινότητα.

Πάντως, και στους κόλπους των ειδικών, κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, φαίνεται να διαφοροποιήθηκαν από την απόφαση για άνοιγμα.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αιτιολόγησε την απόφαση της πλειοψηφίας των λοιμωξιολόγων ως εξής: «Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών, των παιδιών του Λυκείου δηλαδή, παρόλο που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά. Και αυτό γιατί είναι κοινό μυστικό ότι τα παιδιά μας βρίσκονται με τους φίλους τους είτε σε σπίτια είτε σε εξωτερικούς χώρους. Συζητήσαμε με λεπτομέρεια τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν ώστε να ανοίξουν τα σχολεία. Ο καλός καιρός μάς επιτρέπει να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα στις σχολικές τάξεις. Η καθολική χρήση του ατομικού τεστ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας. Αν αναλογιστούμε τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους εφήβους σήμερα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας ότι συχνά οι έφηβοι είναι ασυμπτωματικοί, η καθολική χρήση του τεστ θα συμβάλει σημαντικά στη διάγνωση των κρουσμάτων έγκαιρα και πριν μεταδώσουν τη λοίμωξη στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Συνεπώς, θα μειώσει σημαντικά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε περίπτωση θετικού ατομικού τεστ, οι έφηβοί μας θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα ενώ αναμένουν το αποτέλεσμα του επιβεβαιωτικού τεστ».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Υποχρεωτικό το ένα self test στους εργαζόμενους για αυτή την εβδομάδα – Όλα όσα ισχύουν

Tinad

Self test για ταξίδι: Πώς δηλώνουμε το αποτέλεσμα – Αναλυτικές οδηγίες

Tinad

Self test στα σχολεία: Διαφωνίες για το ποιος πήρε την απόφαση να μειωθούν

Μιχάλης Μάρδας

Self test: Για ποιους είναι υποχρεωτικό από σήμερα – Η διαδικασία και τα πρόστιμα

Μιχάλης Μάρδας

Self test: Προσοχή! Αυτοί πρέπει να το κάνουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής

Μιχάλης Μάρδας

Self test: Μόνο από τα φαρμακεία η διάθεσή τους – Οριστικό μπλόκο στα σούπερ μάρκετ

Μιχάλης Μάρδας

Πανελλήνιες 2021: Ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ και η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Tinad

Ένα self test την εβδομάδα από τη Δευτέρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στα ΑΕΙ

Ανδρέας Ντίνης

Self test και από τα σούπερ μάρκετ: Πώς θα γίνεται η διάθεσή τους

Ανδρέας Ντίνης