Οπως σημειώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ένα μεγάλο μέρος της ανησυχητικής στατιστικής προκύπτει από τη δραστικότερη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, τις αυξημένες περιπολίες και τον στοχευμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ενα άλλο μέρος αφορά τα ίδια τα θύματα που σταδιακά σπάνε τη σιωπή τους. «Ανοίγουν στόματα, οι σκοτεινές στατιστικές γίνονται φανερές», αναφέρουν χαρακτηριστικά έμπειροι αστυνομικοί.
Περισσότερα από 7 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε εποχούμενες περιπολίες μέσα σε έναν χρόνο. 1.111.531 έλεγχοι από Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ και 80.175 προσαγωγές. Πρόκειται για μερικά μόνο από τα στοιχεία που αποτυπώνουν την αυξημένη παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στους δρόμους όλης της χώρας, τόσο με στελέχη της Αμεσης Δράσης όσο και με ομάδες αντιμετώπισης της βαριάς εγκληματικότητας. Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 41%, ενώ οι προσαγωγές κατά 26%. Κι όμως, οι ίδιες στατιστικές αποτυπώνουν παράλληλα και τις μεγαλύτερες ανάγκες αστυνόμευσης, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας.
Μόνο τους πρώτους επτά μήνες του 2024, οι Αρχές προχώρησαν σε 102.595 συλλήψεις για κάθε λογής αδικήματα, ενώ το ίδιο διάστημα, πριν από έναν χρόνο, ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 83.817 (+22%). Αξιοσημείωτη φαίνεται ότι είναι και η αύξηση στη δράση εγκληματικών οργανώσεων, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει εξαρθρώσει μέχρι και τον Ιούλιο 307, έναντι 261 το 2023.
Βία ανηλίκων
Αύξηση 42% καταγράφεται μέσα σε έναν μόλις χρόνο στις συλλήψεις ανηλίκων που εμπλέκονται σε κάθε λογής παραβατικές συμπεριφορές. Ο αριθμός «σκαρφάλωσε» το πρώτο επτάμηνο του έτους στις 7.706, ενώ πριν από έναν χρόνο οι συλλήψεις δεν ξεπερνούσαν τις 5.425. Κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα του έτους οι Αρχές προχωρούν στη σύλληψη 35 μαθητών… Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, με τον αριθμό να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000 μέχρι το τέλος του 2024 (στο 8μηνο οι συλλήψεις έφτασαν τις 8.323). Οι κατηγορίες αφορούν… ναρκωτικά, ξυλοδαρμούς, ληστείες, κλοπές και κάθε λογής αδικήματα. Αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι η αύξηση εν μέρει προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό των εβδομαδιαίων στοχευμένων δράσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο έτος από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., σε στέκια ανηλίκων σε όλη τη χώρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό.
Με στόχο την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προστασία των ανηλίκων, μετά την ολοκλήρωση της επερχόμενης αναδιάρθρωσης στην ΕΛ.ΑΣ., στη δομή της νέας Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αναμένεται να προστεθεί το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών και Καινοτόμων Δράσεων. Πρόκειται για Τμήμα το οποίο θα υπάγεται στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει και να αντιμετωπίσει με σύγχρονες μεθόδους την ανήλικη παραβατικότητα.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, με το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του «Ελληνικού FBI», δίνεται υπεξουσιοδότηση στον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας για τον καθορισμό τεχνικών και λεπτομερειακών ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της νέας 24ωρης γραμμής, στην οποία ανήλικοι και γονείς είναι σε θέση να καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παραβατικότητας.
Θεσσαλονίκη: Ένας τραυματίας μετά από εκτροπή οχήματος – Επιχείρηση απεγκλωβισμού
ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
Μόνο στο 8μηνο η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 9.052 άτομα
Κάθε ημέρα του 2024, οι Αρχές καταγράφουν 62 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά μέσο όρο, ενώ προχωρούν σε 38 συλλήψεις. Οι σοκαριστικοί αριθμοί φαίνεται ότι παρουσιάζουν «εκτόξευση» μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων τον περασμένο Απρίλιο. Συνολικά μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, η ΕΛ.ΑΣ. έχει διαχειριστεί σχεδόν 15.000 περιστατικά (14.870) και έχει προχωρήσει σε 9.052 συλλήψεις.
Σε σύγκριση με το 2023, οι στατιστικές έχουν καταγράψει ακραία μεταβολή, αγγίζοντας τον διπλασιασμό. Μέχρι και τον Ιούλιο, τα περιστατικά είχαν φτάσει τα 12.459, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 83%! Οσον αφορά τις συλλήψεις του πρώτου επταμήνου για ενδοοικογενειακή βία (7.476), η αύξηση αγγίζει το 94% σε σχέση με το ίδιο διάστημα τον περασμένο χρόνο (3.858).
Οι παραπάνω αριθμοί αποτυπώνουν ένα μόνο μέρος του προβλήματος, καθώς ακόμα και με τη μεγάλη άνοδο στις καταγγελίες, «σκοτεινός» συνεχίζει να παραμένει ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών από θύματα που αδυνατούν να βρουν το κουράγιο να μιλήσουν. Ούτε οι συλλήψεις ούτε τα ειδικά Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας ούτε η εγκατάσταση της εφαρμογής άμεσης ειδοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. (Panic Button), αλλά ούτε και η δυνατότητα μεταφοράς των θυμάτων σε δομές προστασίας φαίνεται ότι έχουν εξαλείψει τον κίνδυνο, που συνεχίζει να ελλοχεύει.
Μέχρι και τον Αύγουστο, οι Αρχές έχουν καταγράψει 10 γυναικοκτονίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (Καλαμαριά, Ζεφύρι, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Αγιοι Ανάργυροι, Μενίδι, Πύργος, Αλεξανδρούπολη, Αμφιλοχία, Λαμία), με σχεδόν όλους τους δράστες να έχουν φάκελο στην Αστυνομία και «ιστορικό» ενδοοικογενειακής βίας.
«Με υψωμένη γροθιά ήρθε πάνω από το κεφάλι μου και απαίτησε να σταματήσω να μαγειρεύω», ανέφερε στις Αρχές, πριν από λίγες ημέρες, 48χρονη πρεσβυτέρα, καταγγέλλοντας τον σύζυγό της για ενδοοικογενειακή βία. Ο 60χρονος ιερέας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, την είχε απειλήσει ότι «θα τη σφάξει και θα την κρεμάσει». Η συγκεκριμένη καταγγελία αποτυπώνει το διαφορετικό προφίλ των δραστών, που απασχολούν τις Αρχές για σοκαριστικά περιστατικά που εκτυλίσσονται πίσω από κλειστές πόρτες.
Σε ένα άλλο συμβάν που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αστυνομικοί συνέλαβαν έναν επιλοχία του Στρατού Ξηράς, έπειτα από καταγγελία της συντρόφου του. Μάλιστα, πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας τον τελευταίο μήνα, της υποθέσεως αυτής έχουν επιληφθεί τα Στρατιωτικά Δικαστήρια.