Η απόφαση των ξένων, ωστόσο, να ξαναβάλουν την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη, δεν φέρεται να σχετίζεται με την αναθέρμανση της εμπιστοσύνης τους απέναντι στη χώρα. Οπως, άλλωστε, παρατηρούν στον Ελεύθερο Τύπο παράγοντες της εγχώριας κτηματαγοράς, οι συνεχόμενες αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, που συνεπάγεται και τη μη ύπαρξη τραπεζικής χρηματοδότησης, δεν τους αφήνουν και πολλά περιθώρια.
Οι λόγοι
Το ενδιαφέρον τους, λοιπόν, συνδέεται αφενός με το χαμηλό κόστος απόκτησης μιας παραθεριστικής κατοικίας και αφετέρου με τα υψηλά ενοίκια, που μπορεί να τους εξασφαλίσουν αποδόσεις υψηλότερες εν συγκρίσει με άλλους δημοφιλείς και προβεβλημένους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Ιμπιζα ή το Σεν Τροπέ.
Για τους κατοίκους εκτός Ε.Ε., δε, η άδεια παραμονής, που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση σε όσους επενδύουν σε ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, λειτουργεί εξίσου ενθαρρυντικά. Η γραφειοκρατία, όμως, σε συνδυασμό με την ελλιπή προώθηση -όπως, τουλάχιστον, καταγγέλλουν άτομα που γνωρίζουν τις διαδικασίες- οφείλονται για τις χαμηλές επιδόσεις που καταγράφει το πρόγραμμα Golden Visa. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τα οποία συλλέχθηκαν από το Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.), από το 2013 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2016 έχουν χορηγηθεί μόλις 1.486 άδειες σε επενδυτές ακινήτων, με πρώτη χώρα προέλευσης των αγοραστών την Κίνα με 628 άδειες.
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 36χρονος για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στα Διαβατά
Τιμές
Σύμφωνα με τη FAZ, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έπεσαν κατά 40%-50% μεταξύ του 2011 και του 2015, αλλά από πέρυσι άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν. «Σε κάθε περίπτωση, είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από ό,τι πριν από τη διεθνή κρίση του 2008», σημειώνει η εφημερίδα.
Οπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία του E-Real Estates, σε περιοχές εντός Αττικής, όπως οι Αγιοι Απόστολοι, ο Ωρωπός, η Λούτσα και η Νέα Μάκρη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν βίλες σε τιμές, οι οποίες ξεκινούν από τα 800 ευρώ/τ.μ. Εξαίρεση αποτελούν η Ανάβυσσος και η Ραφήνα, με το κόστος για μια εξοχική κατοικία να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ/τ.μ.
Από τα νησιά του Ιονίου, η Λευκάδα είναι εκείνη που, σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές πώλησης ξεκινούν κάτω από τα 1.000 ευρώ/τ.μ. και συγκεκριμένα από τα 800 ευρώ/τ.μ., ενώ οι βίλες σε Μεγανήσι και Ιθάκη διατίθενται προς πώληση από τα 1.400 ευρώ/τ.μ. Μικρές διαφορές εμφανίζουν μεταξύ τους τα πωλητήρια που έχουν βάλει οι ιδιοκτήτες σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, με τιμές εκκίνησης πέριξ των 1.100 ευρώ/τ.μ.
Οσον αφορά στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας, τα στοιχεία του κτηματομεσιτικού δικτύου έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ότι Υδρα και Σπέτσες δεν γνωρίζουν κρίση. Ειδικότερα, οι τιμές των παραθεριστικών κατοικιών διαμορφώνονται σε πάνω από 2.000 ευρώ/τ.μ. (από 2.300 ευρώ/τ.μ. για Υδρα και από 2.200 ευρώ/τ.μ. για Σπέτσες). Στον αντίποδα, τα πωλητήρια σε Κύθνο έχουν χαμηλή τιμή εκκίνησης (από 1.000 ευρώ/τ.μ.).
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου