ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη: Η υπερασπιστική γραμμή και οι τέσσερις καταγγελίες για βιασμό

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Σήμερα όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθεί η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη, αφού ο κατηγορούμενος για δύο βιασμούς σκηνοθέτης ζήτησε ακόμη μία ημέρα προθεσμία για να προετοιμάσει το απολογητικό του υπόμνημα.

Παράλληλα, ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας κατέθεσε ένσταση ακυρότητας της προδικασίας, ζητώντας να ακυρωθεί η σύλληψη του Δ. Λιγνάδη, με το επιχείρημα πως δεν εκλήθη να καταθέσει ως ύποπτος, παρόλο που είχε δώσει τα στοιχεία του στις Αρχές.

Ωστόσο, στην ένστασή του, την οποία δημοσιοποίησε διά του συνηγόρου του, ο σκηνοθέτης δίνει μία «πρόγευση» της υπερασπιστικής του γραμμής: Αναφερόμενος στον καταγγελλόμενο βιασμό του 2015, για τον οποίο τον κατηγορεί ο 23χρονος μάρτυρας, σημειώνει: «Ο μάρτυρας αυτός κατέθεσε πως κατά το χρονικό διάστημα 2014 έως 2016, δηλαδή σε ηλικία 16 προς 17 ετών, δήθεν είχε σεξουαλική σχέση μαζί μου με τη θέλησή του και ότι μια φορά εντός αυτού του χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε πολλές άλλες σεξουαλικές επαφές μας υπήρξε και μια που κατά τους ισχυρισμούς του “δεν ήθελε”».

Οσο για το βιασμό του 2010 στο διαμέρισμά του, που καταγγέλλεται από άνδρα που σήμερα είναι 25 ετών, αναφέρει πως δεν τεκμηριώνεται από τη μαρτυρία του φίλου του. Ισχυρίζεται επίσης πως δεν βρισκόταν στα σημεία που καταγγέλλεται και πως έχει άλλοθι, ζητώντας από την ανακρίτρια να εξετάσει μάρτυρες προς αυτόν το σκοπό, αναφέροντας για τους εισαγγελείς: «Χωρίς μια απλή έρευνα στο Ιnternet να διασταυρώσει αν αντιστοιχούν στην αλήθεια οι ημερομηνίες διαφόρων γεγονότων και εκδηλώσεων που αναφέρονται στις μαρτυρικές καταθέσεις των δύο δήθεν παθόντων (όλες είναι λάθος) άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος μου για βιασμό κατά συρροή». Μάλιστα, ζητά από την ανακρίτρια να εξετάσει τους μάρτυρες που προτείνει πριν από την απολογία του Δ. Λιγνάδη, που είναι προγραμματισμένη στις 14:30.

Σε άλλο σημείο της ένστασής του ο σκηνοθέτης, διά του δικηγόρου του, αναφέρει: «Στο ένταλμα δεν αναφέρεται κίνδυνος φυγής αλλά αναφέρεται ότι δήθεν υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ότι έχω σχεδιάσει την τέλεση και άλλων ομοειδών σοβαρών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων παθόντων. Οι δύο πράξεις που μου αποδίδονται έχουν παλαιό χρόνο τέλεσης, ήτοι Αύγουστο 2010 και Αύγουστο 2015, οι δε μάρτυρες κατηγορίας έχουν να με δουν πολλά χρόνια και πολλοί εξ αυτών ζουν στο εξωτερικό και κατά συνέπεια δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ένα πρόσφατο περιστατικό εκ του οποίου να προκύπτει ότι “έχω σχεδιάσει” να τελέσω νέα εγκλήματα. Επίσης δεν υπάρχει στη δικογραφία ο δικός μου αντίλογος και συνεπώς η αβασάνιστη αποδοχή εκ μέρους της ανακρίτριας των περιστάσεων δήθεν τέλεσης των διωκώμενων αδικημάτων δεν οφείλεται σε ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων…», αλλά «σε προκατάληψη, στο δυσμενές για εμένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και στη μεροληπτική και μονόπλευρη υπερπροβολή φημών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Σε δηλώσεις που έκανε στα δικαστήρια αμέσως μετά τη μεταγωγή του Δ. Λιγνάδη πίσω στη ΓΑΔΑ, ο Αλέξης Κούγιας για ακόμη μια φορά δημοσιοποίησε προσωπικά στοιχεία των καταγγελλόντων, όπως την εθνικότητά τους, ενώ επανέφερε τη θεωρία περί πολιτικών σκοπιμοτήτων, συσχετίζοντας τη σύλληψη Λιγνάδη με ότι «κάποιοι ήθελαν να πλήξουν την κ. Μενδώνη».

Μεταξύ των δημόσιων τοποθετήσεών του ο Αλ. Κούγιας σχολίασε και δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με τη 40χρονη μάρτυρα, που έχει καταθέσει στην Εισαγγελία για σχέσεις του Δ. Λιγνάδη με ανήλικους, αναφορές στις οποίες απάντησε η δικηγόρος της μάρτυρα, Χρύσα Παπαδοπούλου: «Η παλαιομοδίτικη τακτική της “δολοφονίας χαρακτήρων” και της επίρριψης ευθυνών στα θύματα είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από την ουσία αυτή της υπόθεσης και να υποβιβαστεί αυτή σε θέαμα της κλειδαρότρυπας. Μέσω ακραία ομοφοβικών, σεξιστικών και οπισθοδρομικών απόψεων απευθύνονται στην κοινωνία της Ελλάδας του 1960.

Αλλά, δυστυχώς για αυτούς, είμαστε στο 2021 και η προσπάθειά τους να σιγήσουν οι φωνές των επιζώντων σεξουαλικής βίας και των μαρτύρων θα αποτύχει. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής, όμως, θίγεται βάναυσα η αλήθεια, η τιμή και η υπόληψη της εντολέως μου, όταν διαδίδονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, εφημερίδες, στο διαδίκτυο συκοφαντικά ή/και δυσφημιστικά γεγονότα για την ίδια, την προσωπική της ζωή και αυτή των οικείων της, γεγονός για το οποίο επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της. Είναι γνωστό ότι η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων διώκεται ποινικά και αστικά, καθώς η εντολέας μου ουδέποτε έχει συναινέσει στη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε δεδομένου που οδηγεί με οποιονδήποτε τρόπο στην ταυτοποίησή της».

Πάντως, για τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Αλ. Κούγιας εκλήθη να δώσει εξηγήσεις στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, όπως επίσης και ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου καταγγέλλοντα, για δημοσιοποίηση στοιχείων δικογραφίας.

Εν τω μεταξύ, στην Εισαγγελία και στη συνέχεια στο γραφείο της ανακρίτριας βρέθηκαν οι δικηγόροι του πρώτου ανθρώπου που είχε καταγγείλει βιασμό του από τον σκηνοθέτη σε διαδικτυακή του συνέντευξη, του Νίκου Σ,, ώστε να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία του. «Ο εντολέας μας είναι στη διάθεση των Αρχών ενώ έχει ήδη καταγγείλει το περιστατικό και στο Πειθαρχικό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών», δήλωσαν οι κ.κ. Γεωργία Παλαιολόγου και Πατρίκιος Πατρικουνάκος. Ετσι, πλέον στις Αρχές έχουν φτάσει τέσσερις καταγγελίες για βιασμό από τον Δ. Λιγνάδη, δύο ποινικά «ενεργές» και δύο παραγεγραμμένες. Οι τρεις από αυτές αφορούν ανήλικο θύμα και η τέταρτη άνδρα 19 ετών…

Πασχάλης Τσαρούχας: Κατέθεσε είκοσι καταγγελίες από το ΣΕΗ στην Εισαγγελία

Στην Εισαγγελία κατέθεσε χθες ως μάρτυρας ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ Πασχάλης Τσαρούχας.

Ο κ. Τσαρούχας κατέθεσε το σύνολο των καταγγελιών που έχει στα χέρια του, όπως του ζητήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει έναν νέο κύκλο ερευνών για περισσότερα πρόσωπα, εφόσον προκύπτουν ενδείξεις για ποινικά αδικήματα.
Κατά πληροφορίες, ο ηθοποιός κατέθεσε περίπου είκοσι καταγγελίες στις εισαγγελικές αρχές για αδικήματα που σχετίζονται με την προσβολή γενετήσιας ελευθερίας. Μετά από μία πρώτη αξιολόγηση του φακέλου, οι πράξεις φέρεται να είναι κατά βάση πλημμεληματικές, ενώ σημαντικό μέρος αυτών φαίνεται πως είναι παραγεγραμμένες.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν 2-3 καταγγελίες οι οποίες αφορούν το κακούργημα του βιασμού και θα εξεταστούν ενδελεχώς από τις Αρχές. Οι καταγγελίες αυτές στρέφονται κατά τουλάχιστον 2 πρόσωπων και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, ανεξάρτητα από το αν έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής τους ή όχι.

Ολα αυτά ενώ ακόμη μία καταγγελία για βιασμό κατά πασίγνωστου ηθοποιού δημοσιοποίησε χθες ο δικηγόρος Αλέξανδρος Μίντζιας στον ΣΚΑΪ. Ανέφερε πως η πελάτισσά του έπεσε θύμα βιασμού στο διαμέρισμα του ηθοποιού όπου είχαν βρεθεί για επαγγελματικό λόγο, σε χρόνο που το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γιάννος Παπαντωνίου: Απολογείται σήμερα για τις φρεγάτες

Evanthia Karra

Δημήτρης Λιγνάδης: Διεγράφη δια βίου από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Μιχάλης Μάρδας

Δημήτρης Λιγνάδης: Άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για να βρεθούν αποδείξεις

Μιχάλης Μάρδας

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέα δίωξη για βιασμό σε βάρος του

Ανδρέας Ντίνης

Δημήτρης Λιγνάδης: Αρνείται τα πάντα για τη νέα μήνυση περί βιασμού – Ανατριχιαστικές καταγγελίες

Μιχάλης Μάρδας

Κούγιας για υπόθεση Λιγνάδη: Δεν έχω δει πιο βρώμικο στήσιμο και τόσο αδύναμα αποδεικτικά στοιχεία

Μιχάλης Μάρδας

Δημήτρης Λιγνάδης: Πληροφορίες ότι είναι υπό δίωξη και για άλλον βιασμό – Τι δήλωσε μέσα από φυλακές

Μιχάλης Μάρδας

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό τριών γυναικών

Tinad

Κούγιας: Διαψεύδει τις πληροφορίες για πειθαρχική έρευνα εις βάρος του

Tinad