Το ιδιωτικό μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο Ξάνθης ιδρύθηκε το 1964 και είναι ένα από τα δύο σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (το δεύτερο στην Κομοτηνή), τα οποία η Ελλάδα δημιούργησε αν και δεν προκύπτει σχετική υποχρέωση από τη Συνθήκη της Λωζάννης και στα οποία η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται κατά 50% στα τουρκικά και κατά 50% στα ελληνικά (σύμφωνα με το σχετικό Πρωτόκολλο που υπογράφτηκε το 1968). Υποχρεωτικά, ο διευθυντής τους είναι μουσουλμάνος και ο υποδιευθυντής τους χριστιανός – και οι δύο, βέβαια, είναι Ελληνες πολίτες.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Το θέμα με τον εκπαιδευτικό, ο οποίος εργάζεται στο σχολείο της Ξάνθης και διδάσκει μαθηματικά, ανέκυψε στις αρχές της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.
Από τότε, παρανόμως, ο εκπαιδευτικός βρίσκεται εκτός τάξης, παρότι ο νόμος 4415/2016 προβλέπει ότι οι απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία πρέπει να είναι αιτιολογημένες και η τυχόν καταχρηστικότητά τους κρίνεται από συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας. Τέτοια απόφαση συμβουλίου δεν υπάρχει, όπως έχει αναφέρει και η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Και εύλογα, λόγος απόλυσης με αιτιολογία τη θρησκευτική πίστη δεν υφίσταται. Μάλιστα, να τονιστεί ότι το να είναι κάποιος μουσουλμάνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προσληφθεί στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο. Από την άλλη, κύκλοι στην Ξάνθη επιχειρούν να δικαιολογήσουν την απόφαση της απόλυσης, λέγοντας ότι υπήρξαν εναντίον του αντιδράσεις γονέων.