Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοίνωσε από έδρας ότι κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά με τον οποίο παρακάμφθηκε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.
Συγκεκριμένα στο σύντομο διατακτικό της απόφασης ο κ.Σακελλαρίου είπε μεταξύ άλλων ότι «με την πολυαναμενόμενη απόφαση ακυρώνεται η απόφαση του Υπουργού Επικρατείας για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε αυτόν σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και επιπλέον ακυρώνεται η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης περί σύσταση πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια διαγωνισμού».
Το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη περί διενέργειας του διαγωνισμού από τον Υπουργό ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου (την παρ. 2 του άρθρου 2Α του ν.4339/15). Τη διάταξη, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε εκ των υστέρων και δεδομένης της αδυναμίας συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να διενεργήσει αυτόν τον διαγωνισμό και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης. Το ΣτΕ, στο σκεπτικό του, ξεκαθαρίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Και, άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.
Τέλος, μια ισχυρή μειοψηφία του ΣτΕ (11 Σύμβουλοι Επικρατείας) δέχονται ότι από το άρθρο 15 του Συντάγματος δεν προκύπτει υποχρέωση συμμετοχής του ΕΣΡ σε κάθε φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά -αντίθετα- ότι το ΕΣΡ έχει μόνον ελεγκτικές αρμοδιότητες επί της διαγωνιστικής διαδικασίας.
«Το ΕΣΡ έχει την πλήρη στήριξη μας» δήλωσε ο Νίκος Παππάς από το βήμα της Βουλής, μετά την δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ενώ συνέχισε λέγοντας πως, «από την πρώτη στιγμή τούς συναντήσαμε και τους δηλώσαμε και εμπράκτως ότι θα έχουν την πλήρη ηθική, πολιτική και υλικοτεχνική υποστήριξή μας. Τους έχουμε παραδώσει όλη τη δουλειά που κάναμε κατά την διενέργεια του διαγωνισμού και αυτό αποτελεί μία περιουσία του Δημοσίου. Ειδικά αυτή η σύνθεση του ΕΣΡ έχει την εξουσιοδότηση εκ του νόμου να προχωρήσει στην αδειοδότηση σε μία περίοδο που δεν είναι πολύ μαρκριά από τον διαγωνισμό του Αυγούστου. Υπάρχει ένα τετελεσμένο, η καταβολή τιμήματος. Και η κυβέρνηση και η Βουλή και το ΕΣΡ οφείλουν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει κατά τεκμήριο να υπάρχει υψηλό τίμημα». [Διαβάστε εδώ σχετικά]