Για την εξάρθρωση του παγκόσμιου κυκλώματος συνεργάστηκαν οι αστυνομικές Αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Χωρίς να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που ζημιώθηκαν τα θύματα φαίνεται πως οι κατηγορούμενοι -σε όλες τις χώρες- έχουν αποκομίσει εκατομμύρια ευρώ. Οπως φαίνεται, ένα παρακλάδι αυτής της παγκόσμιας εγκληματικής οργάνωσης βρισκόταν στη χώρα μας.
Πώς λειτουργούσαν
Η μεθοδολογία της οργάνωσης είναι πρωτοφανής: Σύμφωνα με την έρευνα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών Αρχών, οι δράστες ίδρυαν μία σειρά από εικονικές εταιρίες στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν είχαν καμία οικονομική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε διαφορετικές τράπεζες και εξέδιδαν πολλές πιστωτικές κάρτες στο όνομα των εταιριών αυτών, με τις οποίες πραγματοποιούσαν δεκάδες συναλλαγές, «χρεώνοντας» τις εικονικές εταιρίες. Για τον σκοπό αυτόν, εκμεταλλεύονταν το υψηλό πιστωτικό υπόλοιπο που παραχωρείται σε νεοσύστατες εταιρίες, με βάση τη νομοθεσία που ισχύει σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.
Ετσι, παρά το γεγονός πως στην πραγματικότητα ήταν… άφραγκοι, πραγματοποιούσαν σωρεία πανάκριβων συναλλαγών, κυρίως σε Ισπανία και Γερμανία, ως «εκπρόσωποι» των εικονικών τους εταιριών! Μόλις οι Αρχές συνειδητοποιούσαν ότι τα χρήματα με τα οποία πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή ήταν ανύπαρκτα, οι δράστες είχαν κάνει φτερά, μαζί με τα «κλοπιμαία»!
«Μαγείρεμα»
Για τον ίδιο σκοπό, φέρονται παράλληλα να πλαστογραφούσαν τα δημοσιονομικά στοιχεία των εταιριών τους, ώστε να εμφανίζονται ισχυρότεροι οικονομικά και να φαίνονται έτσι ως «λογικές» οι συναλλαγές αυτές. Μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης φαίνονται να κινούνται συχνά μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής για να συντονίσουν την απάτη. Επίσης, φέρονται να χρησιμοποιούσαν αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς για να «εξυπηρετήσουν» (με το… αζημίωτο, φυσικά) τις παράνομες συναλλαγές και άλλων προσώπων, κυρίως στην Ευρώπη. Τραπεζικά ιδρύματα έχουν εντοπίσει ύποπτες κινήσεις που συνδέονται με δεκάδες άλλα πρόσωπα πέραν των μελών της οργάνωσης, που χρησιμοποιούσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εικονικών τους εταιριών σαν πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Τον τελευταίο χρόνο, κατατέθηκαν πολλές καταγγελίες σε διαφορετικές χώρες για την ίδια μέθοδο απάτης, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να συνδέουν το «παζλ», στέλνοντας στοιχεία στις Αστυνομίες των ευρωπαϊκών κρατών.
Εντάλματα σύλληψης
Πριν από λίγες ημέρες, στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έφτασαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από την Ισπανία για την έκδοση και των δώδεκα ατόμων, ως κατηγορουμένους για απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη των 12 εκζητούμενων, οι οποίοι, αφού κρατήθηκαν λίγα 24ωρα, οδηγήθηκαν στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. Εκεί οι Ελληνες δικαστές αποφάσισαν να αναβάλουν την εκδίκαση και να ζητήσουν περισσότερες διευκρινίσεις από την ισπανική Δικαιοσύνη. Κατόπιν αυτού, οι δώδεκα αφέθηκαν ελεύθεροι με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους, εκτός από έναν εκζητούμενο, ο οποίος συναίνεσε στην έκδοσή του στην Ισπανία.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
«Οσον αφορά στον εντολέα μου, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από την Ισπανία είναι παντελώς αόριστο, ως προς τις αποδιδόμενες ποινικές πράξεις στον εκζητούμενο, άρα δεν είναι εφικτή η αξιολόγηση του διττού αξιοποίνου, προϋπόθεση για να εκδοθεί κάποιος σε ευρωπαϊκή χώρα! Θέσαμε τον νομικό ισχυρισμό μας υπ’ όψιν του Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών Αθήνας και αυτό ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης έκδοσης», δηλώνει ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος ενός εκ των δώδεκα φερομένων ως μελών του κυκλώματος, από τις ισπανικές Αρχές. Ο συνήγορος αναφέρεται στο ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ένα άτομο από αλλοδαπές Αρχές θα πρέπει κατά τον νόμο να διώκονται ως αδικήματα και στην Ελλάδα, για να συναινέσουν τα ελληνικά δικαστήρια στην έκδοση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί πράγματι αριθμούν λίγες σελίδες για τον κάθε εκζητούμενο και δεν περιγράφουν με ακρίβεια την πλήρη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης. Είναι, επίσης, ασαφές εάν η απάτη αυτή έχει τελεστεί και στην Ελλάδα, πάντως μέχρι στιγμής σχετική έρευνα δεν υφίσταται στα ελληνικά δικαστήρια. Στο αίτημα των ισπανικών Αρχών αναφέρεται, ωστόσο, πως στην έρευνα ταυτοποιούνται ως ύποπτοι δεκάδες άτομα σε διάφορες χώρες, καθώς και ότι για την υπόθεση έχουν ασχοληθεί ήδη εισαγγελικές Αρχές σε διάφορες χώρες – τουλάχιστον σε ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία και Δανία.
Προς το παρόν, πάντως, οι συνήγοροι των έντεκα εκζητουμένων αναμένουν την αποστολή περισσότερων στοιχείων από την Ισπανία, για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.
Καιρός: Στην… κατάψυξη η χώρα – Το θερμόμετρο άγγιξε τους μείον 18 βαθμούς [χάρτης]
Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Τα βήματα μέχρι την «Ελευθερία» – Όλο το χρονοδιάγραμμα
Ποια καταστήματα ανεβάζουν ρολά αύριο – Πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr