Γι’ αυτό το λόγο οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε συναγερμό και σχεδιάζουν, αν χρειαστεί, προγραμματισμένες περικοπές φορτίων φυσικού αερίου και ρεύματος.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη για το συντονισμό της αδιάλειπτης τροφοδοσίας των καταναλωτών με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, λόγω της αιχμής των καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.
Το υπουργείο καλεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν κάθε άσκοπη κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής σήμερα, από τις ώρες 18.00 έως τα μεσάνυχτα. Η επιδείνωση του καιρού σε συνδυασμό με μία έκτακτη βλάβη που έθεσε εκτός λειτουργίας μια ακόμη μονάδα της ΔΕΗ, επιτείνουν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η σύσταση για τη μειωμένη κατανάλωση γίνεται μόνον για προληπτικούς λόγους, ενώ όλοι οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς συνεχίζουν τις συντονισμένες ενέργειες για να μη διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας.
Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι, για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια του δικτύου, δεν θα γίνουν αύριο, 11 Ιανουαρίου, εξαγωγές από τις διασυνδέσεις της χώρας με Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία.
Σεισμός τώρα στην Κεφαλονιά
Ο ΔΕΣΦΑ έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο 2 που μεταφράζεται σε επίπεδο επιφυλακής, ωστόσο η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αφήνει ανοιχτό το περιθώριο να αυξηθεί ο συναγερμός στο 3.
Σημειώνεται ότι μέτρα ελήφθησαν στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στη ΡΑΕ:
– τρεις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα θα λειτουργήσουν με φυσικό αέριο (Λαύρι, Κομοτηνή από τη ΔΕΗ και η μονάδα του Ήρωνα στη Βοιωτία)
– θα περιοριστεί η λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου και θα αντικατασταθούν από άλλες μονάδες, δηλαδή από υδροηλεκτρικά. Κάποιες μονάδες που έχουν τη δυνατότητα ευελιξίας προβλέπεται να σβήσουν εντελώς τη νύχτα προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου
– εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας για τις βιομηχανίες για δύο ημέρες μέχρι την Τετάρτη ( δυνατότητα διακοπής της ηλεκτροδότησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε περιόδους αιχμής).
– εξέταση της δυνατότητας εισαγωγών ρεύματος έκτακτης ανάγκης από τα βόρεια σύνορα.
– περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου από βιομηχανίες.